Οι επιδόσεις σας στην ποδηλασία και η κατάταξή σας στην αθλητική πυραμίδα!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
epidoseis_cover

Του Στέφανου Λυραντωνάκη, καθ.Φυσικής Αγωγής Προπονητής Ποδηλασίας

Στον ελληνικό χώρο ένα από τα ευχάριστα που συμβαίνουν είναι ότι όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με το άθλημα της ποδηλασίας και συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Βέβαια κάθε άτομο χρησιμοποιεί το ποδήλατο για διαφορετικούς λόγους και για διαφορετική χρήση. Πολλοί το χρησιμοποιούν ως μέσο μετακίνησης, ως μέσο ψυχαγωγίας,ως μέσο άθλησης για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση,άλλοι το χρησιμοποιούν στην αθλητική ποδηλασία για να παίρνουν μέρος σε αγώνες και αρκετοί όλα τα παραπάνω. Το σίγουρο είναι ότι όλοι το απολαμβάνουν και μέσα από αυτό βελτιώνουν την σωματική,ψυχική και πνευματική τους κατάσταση και συμβάλει στην γενική ευεξία τους.

Στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ο αριθμός των αθλουμένων κυρίως, όμως, από 30 ετών και πάνω, που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες ποδηλασίας και σε αθλητικές διοργανώσεις με έντονο χαρακτήρα συναγωνισμού. Συχνά, όμως παρερμηνεύεται ο όρος ”ταλέντο” σε όλες τις αθλητικές κατηγορίες από τις μικρές έως και τις αρκετά μεγάλες και επικρατεί μία σύγχυση για το ποιες επιδόσεις θεωρούνται υψηλές. Αρκετά συχνά ακούμε την φράση αυτός η αυτή είναι ”’ταλέντο” και την φράση ”Οι επιδόσεις του-της είναι απίστευτες… φοβερές, κα”.

Πρέπει να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε τί σημαίνει η λέξη ταλέντο,να κατανοήσουμε ποιες είναι οι υψηλές επιδόσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα και το σημαντικότερο να καταλάβουμε σε τί επίπεδο βρίσκονται οι επιδόσεις και τα αποτελέσματα μας, σε σχέση με το πυραμιδικό σύστημα των αθλητικών επιπέδων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία της εργοφυσιολογίας,γνωρίζουμε ότι όλες οι ατομικές διαφορές κάθε ανθρώπου και κάθε αθλητή όπως π.χ. η αερόβια ικανότητα η, αναερόβια ικανότητα, το αναερόβιο κατώφλι, η εκρηκτικότητα, η παραγωγή των watt κ.α. οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Οι επιδόσεις κάθε αθλητή μπορούν να χωριστούν σε 5 επίπεδα (σχήμα 1) με βάση το πυραμιδικό σύστημα της αθλητικής ανάπτυξης παγκοσμίως (Τζιωρτζής, 1998).

αθλητική πυραμίδα

 

Το επίπεδο κάθε αθλητή μπορεί να χωριστεί σε 4 βαθμίδες (Κλεισούρας,1997):

α.πολύ υψηλό

β.υψηλό

γ.μέτριο

δ.χαμηλό

 

Υπάρχουν λοιπόν ποδηλάτες που διαθέτουν τα προσόντα και αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο και βρίσκονται στην κορφή της πυραμίδας. Μέσα σε αυτό το υψηλό επίπεδο των αθλητών γίνεται διαχωρισμός τους σε 4 βαθμίδες (χαμηλό,μέτριο,υψηλό,πολύ υψηλό) με βάση τις επιδόσεις τους σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Άλλοι ποδηλάτες με βάση τα προσόντα τους αγωνίζονται σε Εθνικό επίπεδο και γίνεται επίσης ο διαχωρισμός τους σε 4 βαθμίδες (χαμηλό, μέτριο, υψηλό, πολύ υψηλό) με βάση τις επιδόσεις τους σε κάθε ηλικιακή κατηγορία. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι οι επιδόσεις ενός ποδηλάτη διαφέρουν από χώρα σε χώρα και δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση. Δηλαδή ένας αθλητής που αγωνίζεται και έχει διακρίσεις στην Ελλάδα οι αντίστοιχες επιδόσεις του π.χ. στην Γαλλία μπορεί να αφορούν επιδόσεις αθλητών σε Περιφερειακό ή σε τοπικό επίπεδο της Γαλλίας και και να μην μπορούν να συγκριθούν με αντίστοιχες επιδόσεις σε Εθνικό επίπεδο της Γαλλίας.

Η κληρονομικότητα είναι υπεύθυνη για την βαθμίδα που βρισκόμαστε και για το επίπεδο που έχουμε στην πυραμίδα της αθλητικής ανάπτυξης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το επίπεδο κάθε αθλητή είναι προδιαγεγραμμένο από τον γονότυπο του και μπορεί να επηρεαστεί ελάχιστα με την προπόνηση. Δεν σημαίνει βέβαια ότι μέσα από την προπόνηση δεν βελτιωνόμαστε, αλλά οι επιδόσεις μας μπορούν να μετατοπιστούν ελάχιστα προς τα πάνω,σύμφωνα με τα κληρονομικά μας όρια. Δηλαδή ένας ποδηλάτης αθλητής με την προπόνηση μπορεί να ανεβάσει τα watt ή την αερόβια ικανότητά του από την χαμηλή βαθμίδα στην μέτρια βαθμίδα,άλλα ποτέ δεν μπορεί να ανέβει από την χαμηλή βαθμίδα στην υψηλή ή από την μέτρια βαθμίδα στην πολύ υψηλή βαθμίδα. Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι στην απόδοση και στην επίδοση ενός αθλητή δεν παίζουν ρόλο μόνο η προπόνηση που κάνει κάποιος αθλητής και τα χαρακτηριστικά που διαθέτει λόγο γονιδίων, αλλά υπάρχουν και άλλες συνισταμένες (Σχήμα 2). Σύμφωνα με το μοντέλο δομής της αθλητικής απόδοσης του Schmolisky(1986),(όπως αναφ.ο Τζιωρτζής, 1998),οι συνισταμένες που μπορεί να επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τις επιδόσεις μας και την απόδοσή μας σε ένα αγώνα είναι: ο χαρακτήρας μας,η ευφυϊα μας ,τα ψυχικά μας αποθέματα,η ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες του αγώνα κ.α.

αθλητική πυραμίδα

Συμπερασματικά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το επίπεδο των δυνατοτήτων μας και να μην παρερμηνεύουμε τις επιδόσεις μας σε σχέση με το υψηλό διεθνές επίπεδο. Αυτό που πρέπει όμως κάθε αθλητής να κάνει είναι να προσπαθήσει μέσω της προπόνησης να φτάσει στα υψηλότερα όριά του ή να ελπίζει ότι μπορεί να τα ξεπεράσει, με βάση τα χαρακτηριστικά που του έχει προσφέρει η φύση και την προσωπικότητά του και τότε θα μπορεί να πετύχει τους στόχους του με επιτυχία. Για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται αρκετή προσπάθεια, υπομονή και το σημαντικότερο την προπονητική καθοδήγησή του από προπονητές που συνδυάζουν και διαθέτουν επιστημονικές, ακαδημαϊκές γνώσεις και εμπειρία στην αθλητική ποδηλασία.

 

Previous Article

Ο Vegan Cyclist κάνει κάποια από τα καλύτερα videos στο YouTube!

Next Article

Γιατί δεν θα πρέπει να βγαίνεις για MTB μετά την βροχή!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια