Γιατί δεν θα πρέπει να βγαίνεις για MTB μετά την βροχή!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
wet-mtb-trail

Έφτασε πλέον αυτή η εποχή του χρόνου όπου η βροχή, η υγρασία και λίγο αργότερα το χιόνι θα κυριαρχούν στις βουνίσιες βόλτες σας αφήνοντας τον ήλιο να κρυφοκοιτάει και να εμφανίζεται που και που ανάμεσα από τα σύννεφα.

Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι η κατάβαση σε ένα βρεγμένο, με λάσπη, μονοπάτι μπορεί να επιταχύνει τη διάβρωση του, σε τέτοιο σημείο που θα το μετατρέψει από ποδηλατικό μονοπάτι σε διαδρομή εκτός δρόμους για τζιπ!

Πολλές φορές όμως δεν είναι εύκολο να ‘’μαντέψετε’’ το τερέν του μονοπατιού αν δεν το κατεβείτε πρώτα ή αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στη ποδηλασία εκτός δρόμου σε αυτή τη περίοδο του χρόνου.

«Το να ξέρεις την κατάσταση του μονοπατιού χωρίς να το κατέβεις απαιτεί αρκετή εμπειρία» δήλωσε ο Mark Eller, διευθυντής επικοινωνίας της Διεθνή Ένωσης Ορεινής Ποδηλασίας (IMBA). «Καθώς και ένα κομμάτι της κρίσης σας.»

Παρακάτω υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές κυρίως για τους νέους ποδηλάτες βουνού για να μπορέσουν να κρίνουν αν θα πρέπει να βγουν ή οχι για ποδήλατο μετά τη βροχή.

mtb-mud-trail

Κάντε την έρευνα σας.

Μέσα από e-mail, social media, και group σχετικά με τη ποδηλασία βουνού, μπορείτε εύκολα με μία ερώτηση ή με κάποια σχετική δημοσίευση κάποιου άλλου μέλους να μάθετε για τις συνθήκες του μονοπατιού που σας ενδιαφέρει.

«Μάθε για τις συνθήκες του μονοπατιού πριν φύγεις από το σπίτι όσο καλύτερα μπορείς και με οποιοδήποτε μέσο μπορείς», είπε ο Eller.

Μετά από μια βροχή, πολλές ομάδες δημιουργούν μια ζωντανή συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες στα μονοπάτια. Ειδικά σε περιπτώσεις που τα μονοπάτια είναι πολύ βρεγμένα για κατάβαση, θα παρατηρήσετε πολλούς αναβάτες να γκρινιάζουν.

Γνώριστε τη συμπεριφορά των τοπικών μονοπατιών σας.

Κάθε μονοπάτι στεγνώνει με διαφορετικούς ρυθμούς!

Ο χρόνος απορρόφησης του νερού καθώς και το επίπεδο διάβρωσης του μονοπατιού εξαρτάται από την διαμόρφωση του και από το έδαφος –διαφορετικά δέχεται ένα μονοπάτι με πέτρες και διαφορετικά ένα μονοπάτι με χώμα στη βροχή.

traibuilding

«Γενικά, το βραχώδες έδαφος είναι πιο ανθεκτικό στις καταστροφές κατά την κατάβαση στις υγρές συνθήκες», δήλωσε ο Eller. «Ένα μονοπάτι που έχει πολύ οργανικό χώμα μετά από μία δυνατή βροχή, θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να στεγνώσει και η κατάβαση του κατά τη διάρκεια αυτή ίσως το προκαλέσει και ζημιές».

Χρησιμοποιείστε την κρίση σας

Μερικές φορές, αφού φορτώσατε, ετοιμάσατε το ποδήλατό σας και φύγατε έξω από την πόλη, δημιουργούνται αμφιβολίες για το μονοπάτι, καθώς δεν μπορείτε να καταλάβετε από την αρχή του μονοπατιού αν είναι πολύ υγρό για να το διασχίσετε.

Σίγουρα είναι δελεαστικό να ξεκινήσετε.

«Ακόμα και ο πιο έμπειρος ποδηλάτης βουνού πέφτει σε αυτή την παγίδα αρκετά εύκολα«, είπε ο Eller. ‘’Σε αυτήν την περίπτωση, αποφύγετε την οδήγηση αν βρέχει ελαφρά ή χιονίζει’’, είπε Eller. Επίσης, εάν το μονοπάτι είναι παγωμένο νωρίς το πρωί, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, τόσο το μονοπάτι αποψύχεται και γίνεται αρκετά ολισθηρό.»

Όσο πατάει η γάτα

water-paddle-mtb-trail

Μόλις μπείτε στο μονοπάτι, οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν δραματικά στην επόμενη στροφή. Αν τα ίχνη από τους τροχούς σας είναι ορατά ή γλιστράτε και χάνεται τη πρόσφυση όταν στρίβετε, καλύτερα σταματήστε.

«Μπορείτε να είστε απόλυτα βέβαιοι σε εκείνο το σημείο, πως βλάπτετε την επιφάνεια του μονοπατιού», δήλωσε ο Eller. ‘’Μεταφέρετε πολύ χώμα γύρω και αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πολύ καλό σημείο να σταματήσετε να κάνετε ποδήλατο».

Εάν οι συνθήκες του μονοπατιού επιδεινώνονται, μπορείτε να συνεχίσετε, αλλά να είστε προσεκτικοί. Το κατέβασμα καταστρέφει μία υγρή πίστα όσο και το ποδήλατο, σύμφωνα με την IMBA, οπότε μείνετε στο ποδήλατο σας αλλά συνεχίστε με χαμηλή ταχύτητα, προσπαθώντας να μην προκαλέσετε την ολίσθηση των ελαστικών σας.

«Μην προσπαθείτε να οδηγήσετε γύρω από υγρά σημεία, γιατί θα καταλήξετε να πλατύνετε το μονοπάτι», δήλωσε ο Eller.

Αγαπήστε τα μονοπάτια σας

Ακόμη και τα πολύ καλά δουλεμένα μονοπάτια χρειάζονται συντήρηση. Μην βασίζεστε στο ότι ένας επαγγελματίας θα σας ακολουθεί μετά από κάθε κατέβασμα για να διορθώσει τις νεροφαγιές και τις λακκούβες που δημιουργήθηκαν. Τις περισσότερες φορές οι κατασκευαστές των μονοπατιών είναι εθελοντές ή καθημερινοί ποδηλάτες του βουνού όπως εσείς, οι οποίοι ξυπνάνε το πρωί του Σαββάτου και πάνε για σκάψιμο, για να ποδηλατήσουν την Κυριακή!

worn-mtb-trail-after-rain

«Είναι καλό να σκεφτόμαστε με αυτούς τους όρους«, δήλωσε ο Eller. «Δεν είναι κάποιος ο οποίος πληρώνεται για να φτιάξει το μονοπάτι. Είναι ένας συναθλητής σας, ένας φίλος σας ή ένας λάτρης των μονοπατιών που πρόκειται να βοηθήσει για την αποκατάσταση των ζημιών.»

Οπότε την επόμενη φορά που θα βρέξει ή δείτε κάποια δημοσίευση σχετικά με τη δημιουργία ή την συντήρηση κάποιου μονοπατιού κοντά σας, επικοινωνήστε με τον διοργανωτή, σίγουρα θα χρειάζεται ακόμα ένα φτυάρι!!!

Previous Article

Οι επιδόσεις σας στην ποδηλασία και η κατάταξή σας στην αθλητική πυραμίδα!

Next Article

Γιατί θα πρέπει βελτιώσετε τον χειρισμό του ποδηλάτου δρόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια