Βασικά εργαλεία που θα πρέπει να αγοράσετε μαζί με το καινούριο σας ποδήλατο!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bicycle tools (2)

Παλαιότερα είχαμε δει τα 10+3 ποδηλατικά αξεσουάρ που χρειάζεστε όταν αγοράζετε ένα ποδήλατο, ώστε να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια από την πρώτη στιγμή. Σήμερα θα δούμε μερικά βασικά εργαλεία που θα πρέπει να αγοράσετε, ώστε να μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, αλλά και με ασφάλεια μικροεργασίες στο ποδήλατο -δείτε 5 συνηθισμένα λάθη συντήρησης που κάνουμε.

Δυναμόκλειδο-ροπόκλειδο

basika tools gia bike torque wrench(1)

Ένα από τα βασικά εργαλεία που θα πρέπει να έχετε είναι ένα δυναμόκλειδο ή ροπόκλειδο (torque wrench), ώστε να μπορείτε να σφίγγετε τις βίδες όσο χρειάζεται και όχι όσο νομίζετε ότι πρέπει. Είναι απαραίτητο στα ανθρακονημάτινα πλαίσια και ανταλλακτικά καθώς το υπερβολικό σφίξιμο μιας βίδας εκεί μπορεί να προκαλέσει ραγίσματα και σπασίματα και κανείς δεν το θέλει αυτό στο ποδήλατό του.

Κλειδιά άλλεν (allen)

basika tools gia bike allen keys (6)

Αν και το πολυεργαλείο σας σίγουρα θα έχει αρκετά διαφορετικά νούμερα από κλειδιά άλλεν, η χρήση του είναι περιοριστική αρκετές φορές. Καλό θα είναι να αποκτήσετε μερικά ποιοτικά κλειδιά άλλεν, καθώς μια χαλασμένη βίδα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ότι φαντάζεστε. Η ευκολία και ταχύτητα και η βεβαιότητα που σας προσφέρουν τα ξεχωριστά κλειδιά άλλεν, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα πολυεργαλείο.

Κλειδιά τορξ (torx)

basika tools gia bike torx keys(5)

Μπορεί οι βίδες στα περισσότερα ποδήλατα να είναι τύπου άλλεν, αλλά υπάρχουν και εταιρίες που χρησιμοποιούν βίδες με κεφάλι τορξ (torx). Η Bianchi και η Focus, η Ghost και η Canyon είναι μερικές από αυτές, οπότε αν θέλετε να μπορείτε να συντηρήσετε μόνοι σας και χωρίς φόβο να χαλάσετε το κεφάλι από μια βίδα torx θα πρέπει να αποκτήσετε και μια συλλογή με κλειδιά torx. Τα βασικά νούμερα είναι Τ25, Τ20 και Τ10, ενώ σε μοχλικά μερικών σκελετών ποδηλάτου βουνού μπορεί να συναντήσετε μέχρι και Τ30 ή Τ35. Προσοχή στην ποιότητα των κλειδιών που θα αγοράσετε, καθώς τα κεφάλια από τις βίδες torx χαλάνε πολύ εύκολα.

Κλειδί για πετάλια

basika tools gia bike pedal spanner (2)

Οι περισσότεροι τριγμοί σε ένα ποδήλατο, είτε είναι δρόμου, είτε βουνού, προέρχονται από τα πετάλια. Ένα καλό κλειδί, ώστε να μπορείτε να τα αφαιρέσετε και να τα τοποθετήσετε εύκολα και γρήγορα είναι απαραίτητο. Μερικά πετάλια έχουν και υποδοχή άλλεν, αλλά με η χρήση ενός κλειδιού για πετάλια κάνει την διαδικασία λιγότερο χρονοβόρα. Προσέξτε μόνο την σωστή φορά κατά το λύσιμο των πεταλιών, ειδικά αν έχει μεγάλη λαβή το κλειδί σας και αντί αν λύσετε ένα πετάλι, το σφίξετε παραπάνω.

Γράσο και πάστα για ανθρακονήματα

basika tools gia bike lube(4)

Ένα από τα βασικά «δευτερεύοντα» πράγματα που θα πρέπει να έχει καθένας στο σπίτι του είναι το γράσο και πάστα για carbon πλαίσια -η δεύτερη δεν σας χρειάζεται αν δεν έχετε πλαίσιο carbon. Το γράσο, είναι απολύτως απαραίτητο να μπαίνει σε κάθε σημείο που υπάρχει επαφή μετάλλο με μέταλλο ώστε να μην δημιουργηθούν θόρυβοι και τριγμοί, αλλά και να είναι εύκολη η αποσυναρμολόγηση αυτών των μερών μετά από μήνες χρήσης.

Λάδι αλυσίδας

basika tools gia bike chain lube(3)

Η σωστή λίπανση της μετάδοσης θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια, ώστε να επιμηκύνετε την ζωή της αλλά και να κάνετε καλό στην «τσέπη» σας. Επίσης η καλή λίπανση κάνει το ποδήλατο αθόρυβο και τις αλλαγές των ταχυτήτων ακαριαίες. Δείτε 4 τρόπους για να προστατέψετε την αλυσίδα σας.

Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο βασικό εργαλείο που δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή κάπιου που μόλις απέκτησε ένα ποδήλατο;

Previous Article

Κάτι για να μας «πορώσει» για να βγούμε στο βουνό! (video)

Next Article

Love story με δύο ποδήλατα και τον «απατημένο» αναβάτη! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια