Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI) και ποδηλάτες.

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Schurter-Wins-Pietermaritzburg_XC-World-Cup-650B-1Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index -BMI) είναι μια κλίμακα που χρησιμοποιείται ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε εάν ένας άνθρωπος έχει υγιές για το ύψος του βάρος. Είναι όμως τα αποτελέσματα του αξιόπιστα για όσους ασχολούνται με την ποδηλασία;

Για να υπολογίσετε τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή ΔΜΣ θα πρέπει να διαιρέσετε το σωματικό σας βάρος με το ύψος σας στο τετράγωνο. Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος ζυγίζει 72 κιλά και έχει ύψος 1,70 ο ΔΜΣ του είναι:

72 / 1,70^2 = 24,91

Ένα υγιές νούμερο για ενήλικες άντρες και γυναίκες είναι μεταξύ 19 και 25. Κάτω του 19 θεωρείται κάποιος υπό-βαρος και άνω του 25, υπέρ-βαρος.

Για κάποιον όμως που ασχολείται με την ποδηλασία, ποιος είναι ο υγιές Δείκτης Μάζας Σώματος;

Ας πάρουμε για παράδειγμα τέσσερις επαγγελματίες αναβάτες της ποδηλασίας δρόμου. Ο μυώδης και πολύ δυνατός Robert Förstemann μπορεί να θεωρηθεί και ως υπέρ-βαρος, ενώ από την άλλη πλευρά ο Chris Froome μπορεί να θεωρηθεί και ως υπό-βαρος! Ο Conor Dunne και ο Nairo Quintana έχουν ίδιο ΔΜΣ, αλλά ο ένας είναι πολύ ψηλός, ενώ ο άλλος πολύ κοντός.

Όνομα / Ύψος / Κιλά / ΔΜΣ
Nairo Quintana : 167 /59 / 21.2 ΔΜΣ
Chris Froome : 186 / 69 / 19.9 ΔΜΣ
Robert Förstemann : 174 / 90 / 29.7 ΔΜΣ
Conor Dunne : 204 / 88 / 21.1  ΔΜΣ

Μπορεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος να χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, αλλά πολλές φορές δεν λέει όλη την αλήθεια. Σχεδιάστηκε από έναν Βέλγο στατιστικολόγο το 1832 ως τρόπος εξέτασης των φυσιολογικών ρυθμών ανάπτυξης σε μεγάλους πληθυσμούς αλλά δεν σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί την παχυσαρκία ή την υγεία σε ανεξάρτητα άτομα. Αυτό σημαίνει πως όταν εξετάζουμε τις τάσεις σε πολύ μεγάλες κλίμακες είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο, αλλά όταν κάποιος τυχαίνει να είναι πολύ ψηλός ή πολύ κοντός (ή όπως συμβαίνει με αρκετούς ποδηλάτες) πολύ αδύνατος αλλά παράλληλα πολύ μυώδης, τότε μπορεί να οδηγήσει σε λάνθασμένα αποτελέσματα.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του από τι προέρχεται το σωματικό βάρος του κάθε ατόμου, πόσο μυώδες ή πόσο παχύ είναι. Επιπλέον, δεν δίνει πληροφορίες σχετικά με το που είναι αποθηκευμένο το σωματικό λίπος. Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα θα πρέπει να υπολογίσουμε την Άλιπη Μάζα Σώματος (Lean Body Mass).Förstemann

Ωραία τα γράφεις, αλλά πως θα υπολογίσω την Άλιπη Μάζα Σώματος;

Η Άλιπη Μάζα Σώματος είναι το σωματικό βάρος που μεταφέρουμε το οποίο δεν έχει λίπος. Πρόκειται για μια πολύ πιο σημαντική μέτρηση για όσους ασχολούνται με την ποδηλασία και γενικότερα τον αθλητισμό. Το λίπος είναι μεταβολικά αδρανές, δεν συμβάλλει στην απόδοση του αθλητή και το μόνο που καταφέρνει είναι να μας καθυστερεί στις αναβάσεις.

Ένα υγιές ποσοστό λίπους για τους άντρες είναι 14-17% και για τις γυναίκες 21-24%. Οι επαγγελματίες αθλητές ποδηλασίας όμως, φτάνουν σε νούμερα 6-13% για τους άντρες και 14-20% για τις γυναίκες. Χαμηλότερα από αυτά τα νούμερα το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν είναι προβλήματα στην υγεία του ατόμου καθώς ένα μικρό ποσοστό λίπους στο σώμα είναι απαραίτητο. Από το παραπάνω παράδειγμα, ο Förstemann μπορεί να βρίσκεται στο ανώτατο όριο του υγιούς ΔΜΣ αλλά έχει χαμηλό ποσοστό λίπους -και εδώ μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο ΔΜΣ μπορεί να είναι παραπλανητικός για ορισμένες ομάδες ανθρώπων.

lean mass scale

Αν θέλετε λοιπόν να βελτιωθείτε στο ποδήλατο -χωρίς όμως να διακινδυνεύσετε την υγεία σας- θα πρέπει να γνωρίζετε την Άλιπη Μάζα Σώματος. Για να την μάθετε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια ζυγαριά μάζας σώματος. Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν δαγκάνες λίπους -οι οποίες μετρούν το τοπικό λίπος ή οι πιο εξεζητημένες οι οποίες κάνουν την ίδια μέτρηση κάτω από το νερό και μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε εργαστήρια. Για τους περισσότερους από εμάς όμως, μια ειδική ζυγαριά είναι αρκετή για να μετρήσουμε την Άλιπη Μάζα Σώματος.

Previous Article

Δεν μπορείτε να κάνετε ποδήλατο λόγω καιρού; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε!

Next Article

Χριστουγεννιάτικα jerseys!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια