Δοκιμή Eurobike Media Days: Nicolai Ion G-16. Το «μακρύτερο» ποδήλατο που υπάρχει!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
nicolai ion g16 (1)

Πιθανότατα όσοι ασχολείστε με την ποδηλασία βουνού -και το all mountain/enduro- να έχετε δει κάποια στιγμή το συγκεκριμένο ποδήλατο. Από την στιγμή που εμφανίστηκε έκανε αρκετή «φασαρία» καθώς ξεφεύγει πολύ από τα στάνταρ που γνωρίζουμε σχετικά με τα ποδήλατα βουνού. Επιπλέον είναι ένα από τα ποδήλατα που ο γράφων πάντα ήθελε να δοκιμάσει.

Το Nicolai ION G-16 είναι ένα enduro/all-mountain/freeride ποδήλατο το οποίο είναι μακρύ. Πολύ μακρύ για την ακρίβεια. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, θα σας παραθέσουμε μερικά νούμερα του G-16 σε σχέση με ένα πιο «κλασικό» enduro ποδήλατο όπως είναι το Merida One-Sixty 7000 που δοκιμάσαμε! Για το Μ μέγεθος που δοκίμασα και στα δύο ποδήλατα, το Merida είχε top-tube 597mm, ενώ το G-16 είχε 643mm! Το Wheelbase στο Merida ήταν 1201mm ενώ στο Nicolai ήταν 1289mm. Επιπλέον, το head angle είναι 65,3° στο one-sixty και 63,5° στο ION! Τέλος το reach στο Merida ήταν 445mm ενώ στο Nicolai 502mm, ίδιο reach με το Santa Cruz Hightower σε XXL!

Από τα νούμερα και μόνο μπορεί κάποιος να καταλάβει το πόσο «μεγάλο» είναι το συγκεκριμένο ποδήλατο και αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που ήθελα να το δοκιμάσω καθώς χάνομαι ανάμεσα στα στρουμφάκια.

nicolai ion g16 (2)

Ανεβαίνοντας επάνω, καταλαβαίνεις κατευθείαν πως αυτό το ποδήλατο είναι διαφορετικό. Είναι πιο μακρύ, πιο σταθερό -ακόμη και στον χώρο της έκθεσης- και αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι πως ένιωθες να φεύγει με κάθε πεταλιά! Σε ένα σύντομο και απότομο ανηφορικό κομμάτι που χρειαζόταν να ανέβουμε για να φτάσουμε στον χώρο των lift, το ποδήλατο μπορώ να πω πως ανέβηκε εξαιρετικά καλά για το μέγεθος και τις γωνίες που έχει!

Καθώς ήμασταν μέσα στο lift, παρατηρούσαμε τα περιφερειακά του ποδηλάτου που είναι από τα κορυφαία της αγοράς. Αναρτήσεις από την FOX με 36 HSC/LSC FIT Factory μπροστά με διαδρομή 170mm, ενώ πίσω την εξαιρετική FOX Float X2 με compression lever. Παρατηρήσαμε πως υπήρχαν δύο θέσεις για ανάρτηση στον πίσω σύνδεσμο του ποδηλάτου όπου με μια απλή αλλαγή στο μέγεθος της ανάρτησης από 216/63 σε 222/70 αλλάζει η πίσω διαδρομή του ποδηλάτου από 155mm σε 175mm κάνοντας το ένα εξαιρετικό freeride/mini downhill ποδήλατο. Συνεχίζοντας τον έλεγχο των περιφερειακών, είδαμε κέντρα, δισκοβραχίονα, φρένα, λαιμό και chain guide από την κορυφαία Βρετανική εταιρία HOPE, μετάδοση SRAM X1 1X11, στεφάνια WTB KOM i29 με εσωτερικό πλάτος 30mm, ανθρακονημάτινο τιμόνι Renthal FatBar, Reverb Stealth με διαδρομή 170mm(!) και ελαστικά Continental.

Ξεκινώντας αγχωμένα την κατάβαση -καθώς ένιωθα το ποδήλατο πάρα πολύ μακρύ- δεν ενθουσιάστηκα και δεν το διασκέδασα. Το μέγεθος του συγκεκριμένου ποδηλάτου για το ύψος μου (170cm) ήταν μεγάλο. Τόσο μεγάλο μάλιστα που ένιωθα «τεντωμένος» επάνω χωρίς να έχω τον χώρο να κινηθώ μπρος-πίσω. Αυτό με έκανε να νιώθω πολύ στατικός πάνω στο ποδήλατο και να μην μπορώ να συμμετέχω στο κατέβασμα. Όταν ερχόταν η ώρα της στροφής, το ποδήλατο κυριολεκτικά μου φάνηκε «μαούνα» και ήθελε πάρα πολύ προσπάθεια από μέρους μου για να καταφέρω να στρίψω. Μετά από αρκετό κόπο έφτασα στο τέλος του μονοπατιού και κατάλαβα πως η πολύ σύγχρονη γεωμετρία με τα πολύ μακριά ποδήλατα δεν είναι για εμένα. Πιθανότατα ψηλότεροι αναβάτες -όπως θα δείτε και παρακάτω στο video την άποψη του Στεφ- θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτή την γεωμετρία. Αισθητικά το ποδήλατο είναι από άλλο πλανήτη όμως και θα ήθελα να το έχω μόνο και μόνο για να το βλέπω!

Previous Article

Η ζωή που δεν θα ζήσουμε ποτέ… (video)

Next Article

Tour de France. 12ο ετάπ και ο Froome χάνει το yellow jersey! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια