Τα συσκευασμένα ενεργειακά ποτά είναι υπεύθυνα για τους αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους σε νέους.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
HIGH792079_321746

Για πολλούς τα ενεργειακά ποτά έχουν μπει στην καθημερινότητα και είναι απαραίτητα για να καταφέρουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Δουλειά, υποχρεώσεις, προπονήσεις, ελάχιστος ύπνος, μας αναγκάζουν να καταναλώνουμε βοηθήματα τα οποία υπόσχονται αυξημένες επιδόσεις και ενέργεια στο λεπτό.

Μια έρευνα όμως η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2015 έδειξε πως τελικά όλα αυτά τα ενεργειακά ποτά δεν είναι όσο αθώα παρουσιάζονται, αλλά φέρουν σοβαρούς κινδύνους αιφνίδιου θανάτου.

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα η οποία ηγούταν από τον Dr. Fabian Sanchis-Gomar κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα ενεργειακά ποτά αποτελούν την αιτία πολλών αιφνίδιων καδριακών θανάτων σε νεαρά, υγιή άτομα.

Η βασική ανησυχία είναι πως τα ποτά αυτά μπορούν πολύ εύκολα να επιδεινώσουν τα βασικά ζητήματα της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και ζάχαρη. Μπορεί να αναπτυχθούν πολύ εύκολα επικίνδυνες αρρυθμίες στις καρδιές νέων υγιών ανθρώπων που τα καταναλώνουν.

Δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι καταναλώνουν επί καθημερινής βάσεως υψηλές ποσότητες τέτοιων ενεργειακών ποτών τα οποία έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Το κυρίως πρόβλημα όμως, είναι πως υπάρχουν και πάρα πολλές πρόσθετες πηγές καφεΐνης οι οποίες είναι «καλυμμένες».

Πού κρύβεται η καφεΐνη;

Συστατικά όπως το γκουαρανά, το τζίνσενγκ και η ταυρίνη έχουν συγκεντρώσεις καφεΐνης που είναι ίση ή μεγαλύτερη από την καφεΐνη η οποία περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. Η κατανάλωση υψηλών δόσεων από αυτές τις ουσίες μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.

Χοντρικά το 31% των εφήβων από 12 έως 19 καταναλώνουν κάποιο ενεργειακό ποτό σε τακτική βάση. Ακόμη περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις όπως μαστίχες ή εισπνοές. Η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης που βρίσκεται σε όλα αυτά τα προϊόντα προκαλεί σοβαρές βλάβες σύμφωνα με την μελέτη. Στις 5448 περιπτώσεις υπερδοσολογίας καφεΐνης που αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 2007, το 46% ήταν άτομα κάτω των 19 ετών.

Πώς θα μπορούσατε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από την υπερκατανάλωση τέτοιων ενεργειακών ποτών; Σύμφωνα με τον Dr. Sanchis-Gomar,

  • Η κατανάλωση ενός κουτιού (250ml) κάποιου ενεργειακού ποτού είναι ασφαλής αν γίνεται μια φορά την ημέρα για τους περισσότερους υγιείς εφήβους.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ενεργειακών ποτών πριν ή κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Έφηβοι οι οποίοι έχουν σημαντικές υποκείμενες κλινικές παθήσεις, θα πρέπει να συμβουλεύονται καρδιολόγο σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
  • Η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών σε συνδυασμό με αλκοόλ ή ναρκωτικά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου.

Υπήρξε κάποιο διάστημα όπου κάνατε κατάχρηση στην κατανάλωση ενεργειακών ποτών;

Πηγή.

Previous Article

Enduro VS Downhill, σημειώσατε fun! (video)

Next Article

Μεγαλώνει το χρέος της Eddy Merckx Cycles.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια