Γιατί οι αλλαγές κανονισμών της UCI είναι θετικές για την ποδηλασία δρόμου.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Tour de France cycling race stage 9

Πριν λίγες ημέρες σας παραθέσαμε τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει η UCI στις διοργανώσεις της ποδηλασίας δρόμου από το 2017 και έπειτα. Σήμερα θα δούμε γιατί οι αλλαγές αυτές θα επιδράσουν θετικά στον χώρο της ποδηλασίας δρόμου όχι μόνο για τις ομάδες και τους αθλητές αλλά και για τους διοργανωτές και τους θεατές. Ας τα δούμε πιο λεπτομερώς.

Διοργανωτές. Μερικοί από τους αγώνες που βρίσκονται στο World Tour υπάρχουν για περισσότερα από 100 χρόνια. Υπήρχαν και πριν το World Tour και πιθανόν θα υπάρχουν και αν καταργηθεί. Μερικούς από τους διοργανωτές λοιπόν, ένιωσαν πως δεν υπήρχαν αρκετά οφέλη για αυτούς, που οι αγώνες ήταν υπό την αιγίδα ενός World Tour. Η γενική αναμόρφωση στον Giro13_st3_Amalfi_coastτρόπο λειτουργίας του World Tour θα έχει αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν και μεγάλοι αγώνες πολλών ετών, εκτός του World Tour, οι οποίοι μπορεί να συμπεριληφθούν. Υπάρχει ανισότητα όσον αφορά την εθνικότητα των κορυφαίων ομάδων του World Tour και των μερών που γίνονται οι αγώνες, με τηο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία να έχουν το κυρίως μερίδιο. Αυτό δυστυχώς δεν είναι ένα World Tour. Σε παλαιότερες προσπάθειες για ένα πραγματικό World Tour, είχε συμπεριληφθεί το Tour of Beijing στην Κίνα, το οποίο όμως έχει πλέον εξαφανιστεί από το καλεντάρι. Που είναι οι αγώνες της Αμερικής, της Βρετανίας, της Κολομβίας; (οι τρεις αυτές χώρες είναι οι πρώτες όσον αφορά την κατάταξη στην ποδηλασία δρόμου).

Αναβάτες. Με τις 10 επιχειρησιακές διαδικασίες που θα πρέπει να τηρούν οι ομάδες, οι αναβάτες θα έχουν την κατάλληλη υποστήριξη, επίβλεψη και καθοδήγηση. Θα υπάρχει πλέον και όριο για τις ημέρες που θα μπορεί να αγωνιστεί κάθε αθλητής, ώστε να αντιμετωπιστούν τα θέματα της κόπωσης. Μερικοί αναβάτες έχουν δηλώσει πως νιώθουν σαν τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας στον χώρο της αγωνιστικής ποδηλασίας δρόμου και με τους νέους κανονισμούς πρόκειται να αλλάξει αυτό. Ήδη έχουμε δει την πρόνοια της ομοσπονδίας, ώστε να ακυρώνονται οι αγώνες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός όπως και άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Πλέον με την ενσωμάτωση αποτελεσμάτων από ένα ευρύτερο φάσμα αγώνων, υπάρχουν πιθανότητες αναβάτες εκτός ομάδων World Tour, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και γιατί όχι να γίνουν και αυτοί μέρος μιας World Tour ομάδας.

Ντοπάρισμα. Σκούρα τα πράγματα για όσους σκέφτονταν να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η δέσμευση της UCI να καθαρίσει τον χώρο της ποδηλασίας δρόμου, συνεχίζεται με την εισαγωγή «προδιαγραφών» που θα πρέπει να τηρούν οι ομάδες. Μέρος αυτών είναι μέτρα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ -τα οποία δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη- αλλά και η παρακολούθηση ομάδων και η εισαγωγή ειδικών μέτρων για αυτές, όταν αρκετοί αθλητές μιας ομάδας έχουν βρεθεί θετικοί στα τεστ. Δεν αποκλείεται να ενσωματωθούν και προτάσεις από την έκθεση της CIRC (Cycling Independent Reform Commission). Αυτό θα πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στην ομάδα, όσον αφορά την πρόληψη του ντόπινγκ, παρά στους αθλητές. Με αυτόν τον τρόπο ίσως εξαλειφθούν και οι τακτικές όπου οι ομάδες πίεσαν τους αθλητές να λάβουν απαγορευμένες ουσίες.8kainotomiesroad (10)

Ομάδες και σπόνσορες. Κακά τα ψέματα υπάρχει μεγάλη πίεση στις 18 ομάδες του World Tour. Προϋπολογισμοί τεράστιοι για μια ομάδα 30 αναβατών, οχήματα υποστήριξης, προσωπικό, εξοπλισμός υποδομές. Η εισαγωγή τριετών αδειών, θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση των ομάδων και να δώσει κίνητρο στους σπόνσορες για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις ομάδες. Μπορεί οι νέοι κανονισμοί να φανούν στις ομάδες -στην αρχή τουλάχιστον- υπερβολικοί, ωστόσο μελλοντικά θα τις βοηθήσει για καλύτερη λειτουργία. Όλες οι ομάδες ξέρουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν.

Θεατές. Αυτή την στιγμή, το World Tour, είναι μια μίξη από Grand Tours, από stage races, Classics με αρκετές κατηγορίες για να χωρίζονται οι πόντοι και ένα σύστημα κατάταξης το οποίο δεν εμπνέει ενδιαφέρον στο κοινό. Η μπερδεμένη αυτή κατάσταση δεν είναι καλό πράγμα στον χώρο της ποδηλασίας δρόμου. Οι θεατές θέλουν νικητές που ξεχωρίζουν και μια διοργάνωση αγώνων την οποία θα μπορούν να ακολουθήσουν. Δεν υπάρχει λόγος να μαζεύονται όλοι οι μεγάλοι αγώνες σε κάτι το οποίο είναι μικρότερο από τους αγώνες τους ίδιους. Το νέο γενικό σύστημα κατάταξης για όλους τους αγώνες υψηλού επιπέδου, θα είναι εύκολο και κατανοητό από τους θεατές. Ας ελπίσουμε το 2017 να πανηγυριστεί θεαματικά ο νικητής του World Tour και να μην είναι ακόμη ένας τυπικός εορτασμός νικητή που θα ξεχαστεί μόλις κατέβει από το βάθρο. 

Previous Article

Οι καλύτερες στιγμές από τα preview του Παγκοσμίου Κυπέλλου Downhill του Claudio Caluori. (video)

Next Article

16 ποδήλατα δρόμου με δισκόφρενα που θα δούμε στο World Tour 2016.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια