Γλωσσάρι ποδηλατικών όρων

Author: 2 Σχόλια Share:
ironman glossary bike

Ο λόγος που έχουμε δημιουργήσει το Sela δεν είναι άλλος από το να μοιραστούμε την αγάπη που έχουμε για το ποδήλατο με όλους εσάς. Βλέπετε, εμείς οι 4 που ασχολούμαστε άμεσα με αυτό το site έχουμε συνολικά καμιά 15αριά ποδήλατα κάθε είδους, οπότε η…εμμονή μας είναι δεδομένη! Πολλοί από εσάς δεν ζουν με το ποδήλατο, όμως θέλουν να το χρησιμοποιούν ως εργαλείο ή ως μέσο διασκέδασης, όταν θα έχουν όρεξη.

Γι’ αυτούς λοιπόν που νιώθουν σχετικά νέοι στον χώρο και θέλουν να λύσουν βασικές απορίες σε σχέση με το ποδήλατο καταγράψαμε μια σειρά από λέξεις, όρους, ακρωνύμια που τυχόν δεν γνωρίζετε -ή δεν είστε σίγουροι για το τι σημαίνουν- και σας το παρουσιάζουμε.

ΥΓ Φυσικά, το γλωσσάρι θα ανανεώνεται συνέχεια. Ο καλύτερος τρόπος ξέρετε ποιος είναι; Να μας στέλνετε τις ερωτήσεις σας.

ΤΕΧΝΙΚΑ

27,5 mountain bike: Ένα ποδήλατο βουνού με τροχούς που είναι περίπου 27,5″ ίντσες διάμετρο μαζί με φαρδύ ελαστικό 2″ ιντσών. Είναι βασισμένοι στο πρότυπο ISO 584mm (επίσης γνωστοί και ως 650Β).
29er: Ποδήλατο βουνού με τροχούς που έχουν διάμετρο περίπου 29″ ίντσες, μαζί με φαρδύ ελαστικό 2″ ιντσών. Είναι βασισμένο στο πρότυπο ISO 622mm (επίσης γνωστοί ως 700C).

20mm axle – Είναι η διάσταση του άξονα που σφίγγει το κέντρο του τροχού σε αναρτήσεις για MTB. Είναι διαμέτρου 20mm. Το συναντάμε σε ποδήλατα βουνού με διάσταση ανάρτησης 160mm και άνω.

15mm QR – Είναι η διάσταση του άξονα που σφίγγει το κέντρο του τροχού σε αναρτήσεις ΜΤΒ. Είναι διαμέτρου 15 mm. Το συναντάμε σε ποδήλατα βουνού με διάσταση ανάρτησης από 120mm έως 160mm.

aero bars: προέκταση του τιμονιού στα ποδήλατα δρόμου που επιτρέπουν τους αναβάτες να τοποθετούν τους αγκώνες τους και να επωφελούνται από την αυξημένη αεροδυναμική. Συνήθως συναντώνται σε ποδήλατα χρονομέτρου.

bead: το μέρος του ελαστικού που σφίγγει στον τροχό.

Bladed spokes – Ακτίνες που κατά μήκος τους είναι ίσιες – πλατιές – και όχι στρόγγυλες. Προσφέρουν καλύτερη αεροδυναμική σε υψηλές ταχύτητες και έχουν αυξημένη αντοχή. Τις συναντάμε μόνο σε υψηλής κατηγορίας τιμής.
bottom bracket: μεσαία τριβή. τα εξαρτήματα που επιτρέπουν τους δισκοβραχίoνες να περιστρέφονται στο πλαίσιο. Αποτελείται από δύο ρουλμάν.

Brake lever – Η μανέτα του φρένου.

breakaway: όταν κάποιος αναβάτης ή ένα μικρό γκρουπ αναβατών έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κάποια απόσταση από το υπόλοιπο πέλοτον.
bunny hop: η διαδικασία με την οποία κάποιος καταφέρνει να σηκώσει το ποδήλατο στον αέρα σηκώνοντας πρώτα τον μπροστά τροχό και στην συνέχεια τον πίσω. Χρησιμοποιείται είτε για να ξεπεράσουμε κάποιο εμπόδιο, είτε για κόλπα.

cadence: ο ρυθμός με τον οποίο κάποιος κάνει πετάλι. Μετράται σε περιστροφές ανά λεπτό.

Cantilever brakes – παλαιότερος τύπος φρένων που αντικαταστάθηκε πλέον από τα v-brakes. Δύσκολα στην ρύθμιση όχι ιδιαίτερα ικανοποιητικό φρενάρισμα.
cassette: κασέτα είναι τα γρανάζια στον πίσω τροχό. Αποτελείται μόνο από γρανάζια χωρίς καστάνια. Η καστάνια βρίσκεται στο κέντρο του τροχού.
chain slap: το ενοχλητικό κοπάνημα της αλυσίδας στον σκελετό και ειδικότερα στα chainstays όταν το ποδήλατο περνάει από ανώμαλο τερέν.
chain suck: η τάση της αλυσίδας να κολλάει στα μπροστά γρανάζια. Προκαλείται από φθαρμένα γρανάζια και σκουριές όταν βάζουμε μεγαλύτερη δύναμη. Επίσης σε συνθήκες με λάσπη παρατηρείται πολύ αυτό το φαινόμενο.
chainring(s): το μπροστά μέρος της μετάδοσης που συνεργάζεται η αλυσίδα. Μπορεί να είναι από 1 έως και 3 γρανάζια.
chainstay: ένας από τους δύο σωλήνες του πλαισίου που πηγαίνουν παράλληλα με το έδαφος και ενώνουν την μεσαία τριβή με τον πίσω τροχό.
climber: ο αναβάτης ο οποίος ειδικεύεται στις ανηφόρες. Συνήθως οι climbers έχουν πολύ δύναμη για το βάρος τους.
clincher: τύπος ελαστικού που χρησιμοποιεί το bead στην άκρη του ελαστικού για να στεγανώσει στον τροχό όταν φουσκωθεί. Η σαμπρέλα είναι ξεχωριστή.
cog: γρανάζι το οποίο είναι μέρος της κασέτας.
crank arm: βραχίονας. Το ένα από τα δυο μέρη του δισκοβραχίονα. Κάθε βραχίονας συνδέει και ένα πετάλι στην μεσαία τριβή.
crankset: δισκοβραχίονας. Το σύνολο των εξαρτημάτων που μετατρέπει το πεταλάρισμα του αναβάτη σε κυκλική κίνηση. Έχει δύο βραχίονες, ένα ή και περισσότερα γρανάζια και την μεσαία τριβή ώστε να περιστρέφεται.
cyclocross: τύπος ποδηλασίας που αποτελείται από πολλούς γύρους μιας σύντομης διαδρομής, σε χωματόδρομους, μονοπάτια, γρασίδι, απότομες ανηφόρες, σκαλοπάτια και εμπόδια που αναγκάζουν τον αναβάτη να κατέβει από το ποδήλατο και να το κουβαλήσει ώστε να τα προσπεράσει.

derailleur: ντεραγέ ή σασμάν. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιούμε ώστε να αλλάζουμε γρανάζια. Ενεργοποιείται από τα shifters.

Disk brakes – Δισκόφρενα. Είτε υδραυλικά είτε μηχανικά. Τα υδραυλικά προσφέρουν την περισσότερη δύναμη από όλους τους τύπους φρένων για ποδήλατα.
dropout: η θέση του πλαισίου, σε διάφορα μεγέθη, όπου εισέρχεται ο άξονας του τροχού.

Double butted spokesΑκτίνες που διαφέρει η διάμετρός τους κατά μήκος. Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι 2.0mm-1.8mm-2.0mm. 1.8mm στο μέσο της ακτίνας, προσφέρει χαμηλότερο βάρος και αυξημένη αντοχή. Τις συναντάμε σε τροχούς μέσης κατηγορίας τιμής.

Dual crownΜπορεί να το έχετε ακούσει με τη λέξη «δίμανο». Αναφέρεται στις αναρτήσεις downhill.

endo: είναι όταν ο πίσω τροχός του ποδηλάτου είναι σηκωμένος στον αέρα και το ποδήλατο πηγαίνει μόνο στον μπροστά τροχό. Μπορεί, επίσης, να περιγράφει και τρόπο πτώσης παρόμοιο με το front flip.
étape: μια διαδρομή ενός αγώνα πολλών διαδρομών.
feed zone: στην ποδηλασία δρόμου, μια τοποθεσία στην διαδρομή ενός μεγάλου αγώνα στην οποία οι αναβάτες μπορούν να προμηθευτούν φαγητό από τις ομάδες τους ή τους υποστηρικτές τους. Στην ποδηλασία βουνού είναι ένας περιορισμένος χώρος μέσα στη διαδρομή όπου οι αγωνιζόμενοι μπορούν να δεχτούν φαγητό από μη συμμετέχοντες στον αγώνα. Πολλές φορές συνδυάζεται και με σημείο service.

fixed ή fixie: σύντομη έννοια για τα μονοτάχυτα ποδήλατα χωρίς ελεύθερο στον πίσω τροχό. (η γνωστή μας κόντρα)
fork: πιρούνι. Μέρος του ποδηλάτου που στηρίζεται ο μπροστά τροχός. Στα ποδήλατα βουνού μπορεί να είναι ανάρτηση.
frameset: το πλαίσιο του ποδηλάτου συν το πιρούνι.

granny gear: δύο έννοιες οι οποίες σχετίζονται μεταξύ τους. 1) Η χαμηλότερη ταχύτητα σε ένα ποδήλατο με πολλές ταχύτητες. Μικρό γρανάζι μπροστά και μεγάλο πίσω. 2) Το μικρότερο γρανάζι στον δισκοβραχίoνα με τρία γρανάζια.
hardtail: ένα ποδήλατο που δεν έχει πίσω σύστημα ανάρτησης.
headset: το σύστημα των ρουλμάν στο κούτελο του ποδηλάτου βάση των οποίων περιστρέφεται το πιρούνι.

Hub – Το κέντρο του τροχού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και διάφορα είδη.

individual time trial: αγώνας όπου οι αναβάτες ξεκινάνε σε προκαθορισμένα διαστήματα χρόνου και ολοκληρώνουν τον αγώνα εναντίων του χρόνου.

MTB: ποδηλασία βουνού ή το ποδήλατο βουνού.

nose wheelie: σηκώνοντας τον πίσω τροχό του ποδηλάτου χρησιμοποιώντας το μπροστά φρένο και μετατοπίζοντας το βάρος του αναβάτη προς τα εμπρός.

palmares: η λίστα αγώνων που έχει κερδίσει ο αναβάτης.
pedaling circles: πεταλάρωντας ομαλά και αποδοτικά.
peloton: είναι το μεγάλο κυρίως γκρουπ σε έναν αγώνα ποδηλασίας δρόμου. Οι αναβάτες στο πελοτόν κάνουν οικονομία δυνάμεων επειδή ποδηλατούν πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και μειώνονται οι δυνάμεις του αέρα. Αυτό ενισχύεται όταν κάποιος ποδηλατεί πίσω από κάποιον άλλον. Η μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης στο μέσο του πελοτόν μπορεί να φτάσει έως και το 40%.

prologue: ένας ανεξάρτητος αγώνας χρονομέτρου συνήθως λιγότερο από 8 χιλιόμετρα πριν από την κυρίως διαδρομή. Χρησιμοποιείται για να καθοριστεί ποιος αναβάτης θα φορέσει το jersey του «αρχηγού» στην πρώτη διαδρομή.

QRQuick Release ή αλλιώς πεταλούδα. Τύπος άξονα για εύκολη και γρήγορη εξαγωγή και τοποθέτηση τροχών στο ποδήλατο.

rigid: ένα ποδήλατο χωρίς αναρτήσεις.

Rim – Η ζάντα μόνο. Το στεφάνι. Σαν τροχό αναφέρουμε, ολόκληρη την ρόδα (χωρίς το λάστιχο).

Rim tape – Η γνωστή φακαρόλα. Την χρησιμοποιούμε για να καλύπτουμε τις τρύπες της ζάντας ώστε να μην σκάσει η σαμπρέλα στο φούσκωμα.

rollers: τύπος προπονητηρίου που αποτελείται από κυλίνδρους που περιστρέφονται σε μια σταθερή βάση κάτω από τους τροχούς. Ο πίσω τροχός στηρίζεται σε δύο κυλίνδρους ενώ ο μπροστά σε έναν αναγκάζοντας τον αναβάτη να εξασκεί και την ισορροπία του καθώς προπονείται σε κλειστούς χώρους.
Single crownΕίναι ο πιο διαδεδομένος τύπος ανάρτησης που συναντάμε στα περισσότερα ποδήλατα.
shifter
:  εξάρτημα με το οποίο ο αναβάτης ελέγχει τους μηχανισμούς αλλαγών ταχυτήτων. Συνήθως είναι συνδεδεμένο με το derailleur με συρματόσχοινο. Επίσης υπάρχουν και ηλεκτρικά.

Snake bite – Είναι ο τρόπος που μερικές φορές παθαίνουμε λάστιχο σε μονοπάτια με πολλές πέτρες, ή όταν πάμε να ανεβούμε ένα πεζοδρόμιο και χτυπήσουμε τον τροχό στην γωνία του πεζοδρομίου. Ονομάζεται έτσι γιατί δημιουργούνται 2 τρύπες στο λάστιχο λες και το δάγκωσε φίδι. Οφείλετε τις περισσότερες φορές σε χαμηλή πίεση αέρα με αποτέλεσμα να «τσιμπηθεί» η σαμπρέλα σε κάποιο χτύπημα με την ζάντα.

SpokeΑκτίνα. Είναι οι ακτίνες που υπάρχουν στους τροχούς μας. Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις σε μήκος αλλά και σαν διάμετρος.

sprinter: αναβάτης με την ικανότητα να παράγει πολύ μεγάλη δύναμη σε μικρά διαστήματα χρόνου επιτρέποντας εντυπωσιακές ταχύτητες τερματισμού. Συνήθως δεν είναι ικανοί να διατηρήσουν αρκετά μεγάλη δύναμη για μεγάλα διαστήματα ώστε να είναι καλοί στο χρονόμετρο και είναι αρκετά μεγαλόσωμοι ώστε να είναι καλοί και στις ανηφόρες.
stage: μέρος ενός πολυήμερου αγώνα όπως το Tour de France.
steerer tube: το μέρος του πιρουνιού που εισέρχεται στο κούτελο του πλαισίου και χρησιμοποιείται ώστε να ενώνεται το πιρούνι με το πλαίσιο με την χρήση headset.

Straight Steerer – Τύπος άξονα πιρουνιών. Είναι κατά μήκος του 1-1/8″ (ίντσες). Ευρέως διαδεδομένο για τους περισσότερους τύπους ποδηλάτων.

Stanchions – Τα καλάμια της ανάρτησης. Υπάρχουν διαστάσεις διαμέτρου από από 28mm, 30mm, 32mm, 34mm, 35mm, 36mm έως και 40mm.
stem: λαιμός. Είναι το εξάρτημα το οποίο ενώνει το τιμόνι με το steer tube. Υπάρχουν σε δύο τύπους. Τα κούφια και τα threadless. Η γωνία και το μήκος του λαιμού παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως το ποδήλατο θα ταιριάζει στον κάθε αναβάτη.

Tapered steererΤύπος άξονα πηρουνιών. Σε σχέση με το παλαιότερο straight steerer παρουσιάζει μεγαλύτερη ακαμψία. Η διάστασή του είναι κώνικη με την βάση να είναι 1,5″ (ίντσες) στο κάτω μέρος και 1-1/8″ ίντσες στο επάνω μέρος.

tempo: σταθερός ρυθμός σε ένα γκρουπ αναβατών. Ένα σχετικά γρήγορο τέμπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα γκρουπ ή μια ομάδα ώστε να ελέγχουν το πελοτόν ή να μαζέψουν την απόσταση. Επίσης, χρησιμοποιείται ώστε να αποθαρρύνει άλλους αναβάτες από το να «επιτεθούν». Ένα πιο αργό τέμπο χρησιμοποιείται σαν μέθοδος μπλοκαρίσματος των πίσω.
time trial: αγώνας ενάντια στο χρονόμετρο. Οι αναβάτες ξεκινάνε με διαφορά χρόνου από 30″ δευτερόλεπτα μέχρι και 5′ λεπτά. Νικητής του αγώνα είναι αυτός με τον μικρότερο χρόνο.
time trialist: αναβάτης ο οποίος μπορεί να διατηρήσει υψηλή απόδοση δύναμης για μεγάλα χρονικά διαστήματα (από 5 λεπτά μέχρι μια ώρα ή και περισσότερο) σε έναν αγώνα χρονομέτρου.
trainer: είδος προπονητηρίου όπου ο πίσω τροχός είναι στερεωμένος σε ένα ειδικό σταντ που του επιτρέπει να περιστρέφεται στατικά χωρίς να κινείται το ποδήλατο.
tubular tyres: είναι ποδηλατικά λάστιχα τα οποία έχουν την σαμπρέλα μόνιμα ενσωματωμένη στο λάστιχο. Στερεώνονται στον τροχό με την βοήθα κόλλας ή ταινίας. Τα στεφάνια είναι ειδικά και διαφέρουν από τα στεφάνια για τα συμβατικά λάστιχα. Μπορούν να φουσκωθούν σε πολύ μεγάλες πιέσεις (10bar ή 145psi ή και περισσότερο) για αγωνιστική χρήση. Οι tubular τροχοί συνήθως είναι ελαφρύτεροι από τους clincher λόγω της διαφορετικής τους σχεδίασης. Επίσης, επιτρέπουν χαμηλότερες πιέσεις χωρίς να παρουσιάσουν σκασίματα.

Tubeless – Όταν δεν χρησιμοποιούμε σαμπρέλες στους τροχούς μας

Tubeless sealantΓνωστό σαν υγρό tubeless. Έχει ειδική σύνθεση που μπορεί να κλείνει τρύπες σε ένα σύστημα tubeless από αγκάθια μέχρι και καρφιά διαμέτρου 2.0mm.

urban: γνωστό και ως ποδήλατο πόλης. Είναι σχεδιασμένο για να κυκλοφορεί στην άσφαλτο αλλά χρησιμοποιεί ανταλλακτικά από ποδήλατα βουνού.

V-brakes –  Τύπος φρένων που συναντάμε στα περισσότερα ποδήλατα. Εύκολα στην ρύθμιση, σχεδόν μηδενική συντήρηση ικανοποιητικό φρενάρισμα.

Valve – Βαλβίδα πλήρωσης αέρα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι.

Valve core – Το εσωτερικό της βαλβίδας. Διαφορετικός τύπος εσωτερικού για βαλβίδες schrader και presta.

Valve Schrader – Γνωστή ως βαλβίδα αυτοκινήτου. Ίδιος τύπος. Presta valve– Γνωστή ως γαλλική βαλβίδα. Την συναντάμε συχνά στα ποδήλατα δρόμου και σε υψηλής ποιότητας σαμπρέλες. Dunlop valve – Ο πιο παλιός τύπος βαλβίδας που συναντάμε σε σαμπρέλα. Πλέον χρησιμοποιείται πολύ σπάνια.

velodrome: οβάλ πίστα ποδηλασίας για αγώνες.

yellow jersey: το φοράει ο αναβάτης ο οποίος προηγείται στην γενική κατάταξη του Tour de France.

Φούιτ – Η θεσσαλονικώτικη έκδοση του έπαθα λάστιχο. Προέρχεται από την γαλλικη λέξη «Fuite» που σημαίνει διαφυγή (στην περίπτωσή μας αέρα).

RIDING

Alleycat– Αγώνες που συνήθως βλέπουμε μόνο στο εξωτερικό και διοργανώνονται από bike messengers και courriers.

Επίθεση– Η προσπάθεια να ξεφύγεις από ένα group αναβατών επιταχύνοντας γρήγορα.

Bunny Hop– Όταν ο αναβάτης κατορθώνει αφού σηκώσει στον αέρα πρώτα τον μπροστινό και μετά τον πίσω τροχό να έχει ταυτόχρονα και τους δυο τροχούς του στον αέρα.

Brake bumps – Αναχώματα που δημιουργούνται σε μονοπάτια λόγο φρεναρίσματος. Πιο συχνά τα συναντάμε πριν από στροφές.

Cadence– Ο ρυθμός με τον οποίο ένας ποδηλάτης κάνει πετάλι (με στροφές ανά λεπτό)

Chain Slap– Το ενοχλητικό χτύπημα της αλυσίδας στο ψαλίδι κατά τη διάρκεια αναπηδήσεων του ποδηλάτου σε σκληρό τερέν.

s1600_EWP_4337

Berm – Διαμόρφωση στην εξωτερική μεριά της στροφής ώστε να μπορέσει ο αναβάτης να πλαγιάσει περισσότερο και να μην χάσει την ταχύτητά του.

s1600_Trumpore_ALine

Jump – Όταν κάνουμε άλμα με το ποδήλατο, είτε από φυσική διαμόρφωση του μονοπατιού, είτε από τεχνητή διαμόρφωση.

six2

Drop – Σχεδόν σαν το jump, αλλά συνήθως η απογείωση βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο από ότι η προσγείωση.

Endo– Ή αλλιώς η ανάποδη σούζα! Όταν σηκώνεται από το έδαφος ο πίσω τροχός.

Drop_la_Fat2

manual: σηκώνοντας τον μπροστά τροχού του ποδηλάτου με την μετατόπιση του βάρους του αναβάτη.

Τραπέζι – τύπος χωμάτινου άλματος χωρίς κενό ενδιάμεσα.

142

Double jump – Τύπος χωμάτινου άλματος με κενό ενδιάμεσα.

SWKJWDJSyL_o

OTB (over the bars) – Έκφραση η οποία δηλώνει ότι έπεσε κάποιος φεύγοντας επάνω από το τιμόνι.

pb-120812-mountain-bike-wreck-js-3.photoblog900

weight weenie: ο αναβάτης τον οποίο απασχολεί πάρα πολύ το βάρος των ανταλλακτικών που έχει στο ποδήλατό του.
wheelie: σούζα. Όταν σηκώνεται ο μπροστά τροχός από το έδαφος μέσω της δύναμης που βάζουμε στα πετάλια καθώς κάνουμε ποδήλατο και συνεχίζουμε να κάνουμε ποδήλατο μόνο στον πίσω τροχό.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Full Face helmet (ff) – Κράνος κλειστού τύπου.

‘Τσόφλι’ – παρατσούκλι για τα συνηθισμένα κράνη ΜΤΒ.

Goggles – Μάσκα. Προστατεύει τα μάτια από λάσπες, πέτρες, κλαδιά και από τον αέρα ώστε να μην δακρύζουν.

 

 

 

 

 

Previous Article

Trek Remedy 9 29″- Δώσε πόνο άφοβα!

Next Article

Μετάδοση Shimano XTR M9000

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια