Ξέρεις πως δουλεύει ένα υδραυλικό προπονητήριο;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
fluid trainer (1)

Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα θα έχουμε στο σπίτι μας ένα προπονητήριο για τις βροχερές και κρύες ημέρες του χειμώνα. Ξέρουμε όμως πως λειτουργούν; Παρακάτω θα δούμε που βασίζεται η λειτουργία ενός υδραυλικού προπονητηρίου.

Εξωτερικό κέλυφος. Το υγρό βρίσκεται μέσα σε ένα χυτό κέλυφος αλουμινίου το οποίο έχει σχήμα τέτοιο ώστε να μπορεί να διαχέει την θερμότητα που δημιουργείται. Με αυτόν τον τρόπο το υγρό διατηρείται σε μια περίπου σταθερή θερμοκρασία λειτουργίας χωρίς να χάνει τις ιδιότητες του και χωρίς να μεταβάλλεται η λειτουργία του προπονητηρίου.

Υγρό. Τα υδραυλικά προπονητήρια έχουν αντίσταση η οποία φέρνει πολύ περισσότερο στις πραγματικές συνθήκες σε σύγκριση με τα προπονητήρια με πτερύγια ή με μαγνήτες. Αυτό συμβαίνει διότι όσο ανεβαίνουν οι στροφές το υγρό δημιουργεί μεγαλύτερη αντίσταση και μεγαλώνει η αντίσταση. Κάθε υδραυλικό προπονητήριο έχει διαφορετικού τύπου υγρό και οι ποσότητες τις περισσότερες φορές είναι μετρημένες με μεγάλη ακρίβεια.fluid trainer (3)

Φτερωτή. Εσωτερικά από το κέλυφος υπάρχει ο άξονας ο οποίος έχει στην άλλη του άκρη μια φτερωτή και μεταφέρεται σε αυτή η κίνηση από τον τροχό του ποδηλάτου. Όταν κάνετε πετάλι και γυρνάει ο τροχός του ποδηλάτου και η φτερωτή μετακινεί το λάδι προς την εξωτερική πλευρά του κελύφους ενώ η διαμόρφωση στην περιφέρεια του κελύφους στέλνει ξανά το υγρό προς την φτερωτή. Χάρη σε αυτή την διακοπτόμενη κίνηση του υγρού που δημιουργείται από την φτερωτή και τα πτερύγια δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε πραγματικό δρόμο.

Κύλινδρος. Ο κύλινδρος είναι συνδεδεμένος στην άλλη μεριά του άξονα και παίρνει την κίνηση από τον τροχό. Αναλόγως το προπονητήριο αλλάζει η διάμετρος του κυλίνδρου. Ο κύλινδρος είναι υπεύθυνος για την μεταφορά της κινητικής ενέργειας από το ποδήλατο προς την φτερωτή.

Σφόνδυλος/βολάν. Το εξάρτημα αυτό περιστρέφεται -και είναι υπεύθυνο και για την περιστροφή του τροχού όταν σταματήσετε να κάνετε πετάλι- προσομοιώνοντας τα σημεία όπου δεν κάνετε πετάλι στον δρόμο. Πρόκειται για ένα συμπαγές μεταλλικό κύλινδρο ο οποίος είναι συνδεδεμένος εξωτερικά της φτερωτής και έχει εξωτερικά διαμορφωμένη μια φτερωτή ώστε να ψύχει το κέλυφος που περιέχει το υγρό. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το βάρος από τον σφόνδυλο καθώς αν είναι μεγάλο θα υπάρχει αυξημένη δυσκολία κατά τις πρώτες πεταλιές, ενώ αν είναι μικρό, ο τροχός θα σταματάει σχεδόν αμέσως μόλις σταματάτε το πετάλι.

Τι είδος προπονητήριο έχετε, ή τι είδος προπονητήριο σκοπεύετε να αγοράσετε;

Previous Article

Ολυμπιακοί Αγώνες MTB-XCO. Χρυσό μετάλλιο για τον Nino Schurter, 31ος ο Αντωνιάδης.

Next Article

Enduro MTB Days in Pelion #therace

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια