Καινούρια έρευνα λέει πως τα 29″ είναι καλύτερα από τα 26″ σε όλα τα τερέν!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
29 vs 26 (2)

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Sport Sciences και ισχυρίζεται πως τα ποδήλατα με τροχούς 29άρηδες προσφέρουν ανώτερες επιδόσεις από ποδήλατα με τροχούς 26άρηδες ακόμη και σε τμήματα που θεωρητικά είναι καταλληλότερα για τροχούς μικρότερης διαμέτρου.

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από Ελβετούς επιστήμονες οι οποίοι με την βοήθεια της Εθνικής ομάδας Cross Country της Ελβετίας,
δοκίμασαν τις διαφορές μεταξύ των δύο διαμέτρων

29 vs 26 (1)Οι αθλητές στάλθηκαν σε μια διαδρομή η οποία αποτελούνταν από δύο μέρη. Το πρώτο μισό της διαδρομής ήταν φαρδύ, με αρκετές ευθείες και κατηφόρες, ανοικτές στροφές και πιο τεχνικό έδαφος (ρίζες, πέτρες), θεωρητικά έδαφος που ευνοεί ένα ποδήλατο με τροχούς 29 ιντσών. Το δεύτερο μισό της διαδρομής ήταν ανηφορικό και πιο στενό, με περισσότερες κλειστές στροφές, ώστε θεωρητικά ένα ποδήλατο με τροχούς 26″ να έχει το πλεονέκτημα.

Κάθε αθλητής (συμμετείχαν 7 άντρες και 3 γυναίκες) έκανε 6 γύρους της διαδρομής και έπειτα ο χρόνος τους αναλύθηκε από τους επιστήμονες. Επίσης, στο τέλος οι αθλητές ρωτήθηκαν να αξιολογήσουν την εμπειρία τους με κάθε ποδήλατο.

Οι ερευνητές βρήκαν πως τα 29άρια ποδήλατα, ήταν 2,4% πιο γρήγορα σε όλη την διαδρομή και 0,3km/h πιο γρήγορα στα τμήματα που θεωρητικά εννοούσαν τα ποδήλατα με τροχούς 26 ιντσών. Όλοι οι αθλητές έκανα τον πιο γρήγορο χρόνο τους με ποδήλατο 29″. Τέλος, τα ποδήλατα με τους μεγαλύτερους τροχούς, αξιολογήθηκαν από τους αθλητές ως καλύτερα στο πέρασμα των εμποδίων, αλλά και πως είχαν καλύτερη πρόσφυση σε όλη την διαδρομή.

Η έρευνα συμπέρανε πως τα πλεονεκτήματα των ποδηλάτων με τροχούς 29 ιντσών είναι πιο εμφανή σε διαδρομές όπου εμπλέκεται στην πρόσφυση μεταξύ των ελαστικών και της επιφάνειας μικρές πέτρες και ρίζες. Αυτοί είναι και οι λόγοι όπου έχει επικρατήσει η χρήση των ποδηλάτων 29 ιντσών από όλους τους elite αθλητές της ποδηλασίας βουνού XCO.

julien absalon xco mtb

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η διαφορά του 2,4% είναι αρκετά μικρή και αν κάποιος δεν είναι επαγγελματίας αθλητής δεν θα δει σημαντική διαφορά σε σύγκριση με ένα ποδήλατο 26 ιντσών. Επίσης, όμως, πρέπει να αναφέρουμε πως όταν ένα ποδήλατο 29″ πιεστεί στα όριά του θα έχει καλύτερη απόδοση από ένα αντίστοιχο 26″.

Αυτή ήταν και η πρώτη έρευνα στην οποία συμμετείχαν elite αθλητές ώστε να δούμε πως το μέγεθος των τροχών επηρεάζει την απόδοση.

Την έρευνα, μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: Performance differences when using 26- and 29-inch-wheel bikes in Swiss National Team cross-country mountain bikers

Previous Article

Ας θυμηθούμε λίγο καλοκαίρι με extreme enduro trial! (video)

Next Article

Ποια ποδηλατική εταιρία έκανε τις περισσότερες νίκες στο World Tour φέτος;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια