MaynoothBike, ένα ποδήλατο με γραμμικά πετάλια, για πιο άνετες βόλτες!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
maynoothbike (2)

Στην προσπάθεια να συνδυάσει την χαλαρή και άνετη θέση ενός recumbent ποδηλάτου, αλλά με μια πιο ψηλή θέση οδήγησης, ο Γερμανός μηχανικός Christoph Lenz, έφτιαξε το MaynoothBike, ένα ποδήλατο με γραμμικά πετάλια. Το όνομά του προέρχεται από την χώρα καταγωγής του το Maynooth, της Ιρλανδίας. Αντί για την κλασική μεσαία τριβή, τα πετάλια βρίσκονται στο πιρούνι. Η γραμμική μετάδοση, όχι μόνο προσφέρει μια πιο άνετη θέση οδήγησης, αλλά υπάρχουν και μερικά πλεονεκτήματα στην απόδοση.

maynoothbike (1) maynoothbike (13)

Πριν μερικά χρόνια, πίσω στο 2010, ο Lenz, ήταν ένας φανατικός ποδηλάτης, που δεν τον ικανοποιούσαν όμως οι σχεδιασμοί των ποδηλάτων. Δεν του άρεσε η ψηλή θέση της σέλας, όπως και η παραδοσιακή γεωμετρία των ποδηλάτων που ο αναβάτης έπρεπε να είναι γυρμένος προς τα εμπρός. Επίσης όμως, δεν του άρεσε και η σχεδίαση των recumbent ποδηλάτων, που ο αναβάτης ήταν πολύ χαμηλά και πολύ ξαπλωμένος. Κάθισε κάτω και άρχισε να σκέφτεται, έκανε διάφορα σχέδια και μαζεύοντας παλιά ανταλλακτικά από μάντρες, με την βοήθεια ενός φίλου του που είχε μηχανουργείο, ώστε να συναρμολογήσει ένα ποδήλατο στα γούστα του. Συναρμολόγησε και επεξεργάστηκε πολλά πρωτότυπα, αλλά τελικά κατέληξε να υιοθετήσει ένα σχέδιο από μια γερμανική πατέντα του 2013.

maynoothbike (12) maynoothbike (11)

Το σχέδιο του Lenz, είναι ένα ποδήλατο, όπου τα πετάλια βρίσκονται στην κάθε μεριά του πιρουνιού, όπου και κινούνται σε μια ευθεία γραμμή και όχι κυκλικά όπως συνέβαινε στα ποδήλατα μέχρι στιγμής. Όταν το ένα πετάλι πηγαίνεις προς τα κάτω, το άλλο, αυτόματα ανεβαίνει λόγω της κεντρικής τροχαλίας. Η αλυσίδα δεν κινείται κυκλικά, αλλά κάνει μια κίνηση πάνω-κάτω εξαρτημένη από την αντίστοιχη κίνηση των πετάλ που είναι συνδεδεμένα εσωτερικά σε ράγες και με την βοήθεια τροχαλίας. Κάθε πετάλι έχει την δική του αλυσίδα και σετ γραναζιών και κάθε πεταλιά προσθέτει ώθηση στα γρανάζια του ελεύθερου του τροχού που βρίσκονται στον μπροστά τροχό.

maynoothbike (10)

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του Lenz, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα, η μετάδοση που χρησιμοποιήθηκε στο MaynoothBike, επιτρέπει μια πολύ άνετη θέση οδήγησης, σαν πολυθρόνα. Τα πόδια δεν είναι τεντωμένα, ή σηκωμένα και ο αναβάτης είναι πιο επίπεδος στην κίνηση σε σχέση με ένα recumbent ποδήλατο. Επίσης βρίσκεται χαμηλότερα από ότι σε ένα κλασικό ποδήλατο, επιτρέποντας να βάζει πόδια στο έδαφος πολύ πιο εύκολα. Μετά από 4000 χιλιόμετρα, είναι πλέον πεπεισμένος ότι είναι το ποδήλατο που ονειρευόταν.

Επίσης, σύμφωνα με ισχυρισμούς του Lenz, υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση κατά το γραμμικό πεταλάρισμα, σε σχέση με το κυκλικό. Μπορεί η μαρτυρία του να μην στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, όπως είναι ο αγώνας με έναν φίλο του, αλλά υποστηρίζει πως το να πατάς τα πετάλια από το να τα γυρνάς έχει κατά πολύ ανώτερη απόδοση.

maynoothbike (6) maynoothbike (5)

Με τον επανασχεδιασμό της μετάδοσης, δημιουργήθηκε ένα πιο συμπαγές, πιο απλό πλαίσιο. Μετά από πολλούς πειραματισμούς κατέληξε σε ένα σχέδιο με τροχούς 20″, το οποίο καταργεί τον σχεδιασμό των δυο τριγώνων και υιοθετεί έναν σχεδιασμό μονού σωλήνα που ενώνει το πιρούνι με τον πίσω τροχό, ενώ ένα μικρότερο τρίγωνο υποστηρίζει το κάθισμα. Το ποδήλατο έχει μήκος 1550mm, με 1050m Wheelbase. Το ύψος της σέλας είναι ρυθμιζόμενο μεταξύ 550-650mm και το τιμόνι βρίσκεται περίπου 1080mm από το έδαφος.

maynoothbike (3) maynoothbike (2)

Βέβαια, το MaynoothBike, δεν είναι για όλους. Βάση του σχεδιασμού του έχει μόνο μια ταχύτητα με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, λόγω του ειδικού του σχεδιασμού με την μετάδοση να είναι ενσωματωμένη στο πιρούνι, δεν γίνεται δυνατή η χρήση αναρτήσεων.

Αν και πολλοί λένε ότι δεν ξεχνάς να κάνεις ποδήλατο –ίσως δεν είχανε δει αυτό το βίντεο– το συγκεκριμένο χρειάζεται μια μικρή περίοδο εκμάθησης. Μικρή σημασία δίνει ο Lenz, για το πόσο αγοραστικό κοινό θα προσελκύσει καθώς το έφτιαξε πρώτα για τον εαυτό του. Επίσης, θα προσφέρει αρκετά πακέτα DIY κατασκευών, που θα δίνουν την δυνατότητα σε υποψήφιους αγοραστές να το φτιάξουν μόνοι τους.

maynoothbike (9) maynoothbike (4) maynoothbike (8)

Περισσότερα για το MaynoothBike μπορείτε να δείτε εδώ: MaynoothBike

Previous Article

Ο πρώτος άνθρωπος που ποδηλάτησε -εικονικά- μέχρι την κορυφή του Έβερεστ!

Next Article

Νέο μηχανικό dropper post από την Orbea. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια