Ο πρώτος άνθρωπος που ποδηλάτησε -εικονικά- μέχρι την κορυφή του Έβερεστ!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
vEveresting (1)

Ο Frank Garcia έφτασε την κορυφή του Έβερεστ, μετά από 265 χιλιόμετρα, 17ώρες και 18 λεπτά, με μέσο όρο κλίσης τα 7%, ενώ κατανάλωσε περισσότερες από 18,000 θερμίδες για να τα καταφέρει. «Ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έκανα ποτέ μου«. λέει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, είναι ακατόρθωτο να ανέβει κάποιος το Έβερεστ, με το ποδήλατό του.

Η προσπάθεια του Frank, ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα δωμάτιο, σε ένα στατικό προπονητήριο. Ένας διαδικτυακός προσομοιωτής προπόνησης, το Zwift, του επέτρεψε να σχεδιάσει με ακρίβεια τις κλίσεις του βουνού, ενώ η όλη προσπάθεια καταγράφτηκε και ελέγχθηκε από το Hell’s 500, που εμφανίζεται ως το διοικητικό όργανο ενός νέου αθλήματος γνωστού ως #vEveresting.

Περιγράφεται ως «Keepers of the cloud, makers of Everesting», το Hells 500 είναι πολύ σοβαρό όσον αφορά την επάλήθευση εικονικών αναβάσεων των υψηλότερων βουνών του κόσμου. Το βιβλίο των κανονισμών είναι 1644 λέξεων και δέχεται ορισμένα προπονητήρια και απαιτεί από τους αναβάτες να καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς τους, το cadence και την δύναμη τους, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα μια μονάδα Garmin, αλλά και από το πρόγραμμα Zwift.

vEveresting (2)

Το κάρμπον ποδήλατο, στήθηκε στο προπονητήριο Wahoo Kickr Smart, το οποίο συνδέεται με το Zwift και αναδημιουργεί την προσπάθεια και την αίσθηση μιας βόλτας στον πραγματικό κόσμο. «Βγάζεις τον πίσω τροχό και βάζεις το ποδήλατο στο προπονητήριο, το οποίο έχει δική του κασέτα. Μετά, μέσω του υπολογιστή γίνεται η εξομοίωση των πραγματικών συνθηκών (ο έλεγχος της αντίστασης). Μπορεί να μην είστε εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, αλλά όταν ανεβαίνετε μια κλίση 7%, είναι η αίσθηση που έχει μια κλίση 7%«, λέει ο Frank.

Για ολοκληρωθεί η προσπάθεια #vEveresting, θα πρέπει να ανέβει 8848m. θετικής υψομετρικής διαφοράς. Αν και στους κανόνες επιτρέπονται τα διαλείμματα, απαγορεύεται αυστηρώς ο ύπνος. Σαν αποτέλεσμα θα πρέπει να διανυθούν τα περισσότερα υψομετρικά στην μικρότερη δυνατή απόσταση, καθώς μια τυπική βόλτα μέσα στα βουνά, θα διαρκούσε πολλές ημέρες για να καλυφθεί τέτοιος αριθμός υψομετρικών.

Στον πραγματικό κόσμο έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ώστε να εξομοιωθούν τα υψομετρικά του Έβερεστ, μέσα σε πραγματικές βόλτες όπου το 2012, ο George Mallory, το κατάφερε στο βουνό Donna Buang, υψομέτρου 1250 μέτρων, της Αυστραλίας. Μέχρι τώρα όμως, κανείς δεν το είχε δοκιμάσει στον εικονικό κόσμο.

Τo Watopia, είναι ένα εικονικό νησί, μέσα στο Zwift, που δεν μοιάζει με τίποτα στον κόσμο. Υπάρχει μια ανάβαση, η «Watopia Wall», 396 μέτρων, με 7% κλίση όπου ανεβαίνει 29 μέτρα υψόμετρο. Αν επαναληφθεί πολλές φορές, θα μπορούσε να ήταν η πιο ακριβής εξομοίωση για την ανάβαση #vEveresting.

Προϋπήρχε εδώ και λίγο καιρό, μια ερώτηση με το ποιος θα ήταν ο πρώτος που θα επιχειρούσε μια εικονική ανάβαση του «Έβερεστ» στο Watopia. Η ερώτηση ήρθε πάνω στην κατάλληλη στιγμή για τον Frank, καθώς βρισκόταν σε πάρα πολύ καλή προπονητική κατάσταση. Βρισκόταν στην προπονητική του κορυφή και δεν δίστασε να δεχτεί την πρόκληση.

Για να ολοκληρώσει την προσπάθεια, ανέβηκε το «Watopia Wall» 314 φορές. Ανέβαινε, επιτόπου στροφή, κατέβαινε και ξανά από την αρχή. «Υπάρχει ένα σημείο που η κλίση είναι ανάμεσα του 11 και του 14%. Κάθε φορά έκανα ορθοπέταλο εκεί», λέει ο Frank.

vEveresting (4)

Η διαδρομή ολοκληρώθηκε σε δύο τομείς, με 40 λεπτά διάλειμμα μεταξύ τους. «Είμαι αρκετά μεγάλος και μου πονάνε τα γόνατα. Κάθε δύο ώρες, κατέβαινα από το προπονητήριο και έμπαινα για ένα παγωμένο μπάνιο 15 λεπτών. Έτσι κρατιόταν η φλεγμονή στα γόνατα υπό έλεγχο«.

Η όλη προσπάθεια απαιτούσε και προσεκτικό διατροφικό και ενυδατικό σχεδιασμό. «Έπινα όσα περισσότερα υγρά μπορούσα όσο βρισκόμουν πάνω στο ποδήλατο, ενώ κατέβαινα και έτρωγα κοτόπουλο με μακαρόνια και ένα κομμάτι μηλόπιτα ή παρόμοιες τροφές. Ζύγιζα τον εαυτό μου στην προσπάθεια να διατηρώ το βάρος μου. Κατανάλωσα κάτι παραπάνω από 18,000 θερμίδες«.

Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε σε λιγότερες από 24 ώρες με συνολικό χρόνο επάνω στο ποδήλατο 17:08.54, 263 χιλιόμετρα απόσταση και 9051 μέτρα, θετικής υψομετρικής διαφοράς. «Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για το πιο έξυπνο πράγμα που έχω κάνει».

«Το πιο σημαντικό με αυτή την προσπάθεια στον εικονικό κόσμο, το οποίο και μάλλον με βοήθησε να ολοκληρώσω την προσπάθεια, είναι πως εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο -ακόμη και από χώρες που δεν γνώριζα- ήρθαν να με υποστηρίξουν, να ποδηλατήσουν για λίγο μαζί μου. Αυτό με πείσμωσε και με έκανε να μην σταματήσω.»

Επιπλέον, η συγκεκριμένη προσπάθεια #vEveresting, είχε και αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο, καθώς μαζεύτηκαν 11.000$ για βοήθεια στο Νεπάλ.

Previous Article

Κρούσμα ντόπινγκ στον Ελληνικό χώρο. Ποδηλάτης συνελήφθη για κατοχή παράνομων χαπιών.

Next Article

MaynoothBike, ένα ποδήλατο με γραμμικά πετάλια, για πιο άνετες βόλτες!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια