Ξέρεις τι είναι το νέο standard «metric» στις πίσω αναρτήσεις για τα ποδήλατα βουνού;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
metric shock (1)

Τον περασμένο χρόνο εμφανίστηκε ένα ακόμη «καινούριο» στάνταρντ όσον αφορά τις πίσω αναρτήσεις από τα ποδήλατα βουνού. Στην αρχή ανησυχήσαμε λίγο, αλλά αφού είδαμε περί τίνος πρόκειται πιστεύουμε πως είναι από αυτά που αξίζουν.

Πρόκειται για μια συνεργασία των RockShox, DVO, Cane Creek, Manitou, SR Suntour και X-Fusion και είναι ένα νέο σύστημα μέτρησης των πίσω αναρτήσεων για τα ποδήλατα βουνού. Η μέτρηση των αναρτήσεων από φέτος θα γίνεται σε χιλιοστά και όχι σε ίντσες όπως γινόταν μέχρι τώρα.

metric shock (4)

Με το πρώτο άκουσμα δημιουργείται η εξής απορία: «Αφού και τώρα μετράμε τις αναρτήσεις σε χιλιοστά, ποια η διαφορά;». Ναι μπορεί να τις μετράμε σε χιλιοστά αλλά κυρίως μέχρι στιγμής κατασκευάζονταν σε διαστάσεις ίντσας. Για παράδειγμα, είχαμε αναρτήσεις 6.5×1.5″, 7.875×2.0″, 8.5×2.5″ και άλλες πολλές διαστάσεις. Δεν πρόκειται απλά για νέες διαστάσεις αναρτήσεων, αλλά για τελείως διαφορετικές αναρτήσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν μεταξύ των παραπάνω κατασκευαστών σε συνεργασία με τις εταιρίες κατασκευής ποδηλάτων.

Η δεύτερη ερώτηση που έρχεται είναι η «γιατί αυτό είναι θετικό«; Η συγκεκριμένη αλλαγή γίνεται ώστε να αλλάξει εσωτερικά ο χώρος στις αναρτήσεις ώστε να μπορεί να δημιουργηθούν καλύτερες/ποιοτικότερες αναρτήσεις. Οι περισσότεροι βλέπουμε μόνο το εξωτερικό της ανάρτησης το οποίο -κακά τα ψέμματα- δεν είναι και κάποιο κατασκευαστικό θαύμα. Το «θαύμα», όμως, είναι στο εσωτερικό των περισσοτέρων αναρτήσεων όπου με τόσο μικρό διαθέσιμο χώρο καταφέρνουν οι κατασκευαστές και κάνουν τόσο λειτουργικές τις αναρτήσεις.metric shock (3)

Μην σας πιάνει ανησυχία όμως καθώς οι εταιρίες που συμφώνησαν στην δημιουργία και εξέλιξη του νέου αυτού στάνταρ, συμφώνησαν επίσης πως θα συνεχίσουν να κατασκευάζουν αναρτήσεις στις υπάρχουσες διαστάσεις μέχρις ότου μειωθεί η ζήτηση τους.

Πέρα από του συνηθισμένου τύπου αναρτήσεις θα υπάρχουν και κάποιες οι οποίες ονομάζονται «Trunnion Mounts» και προορίζονται για μερικά πλαίσια στα οποία δεν χωράει κάποια μεγαλύτερη ανάρτηση (παράδειγμα XS/S πλαίσια) που πρέπει να έχουν χαμηλό stand over height. Οι αναρτήσεις συγκεκριμένου τύπου μειώνουν το eye to eye μήκος κατά 25mm. Για να επιτευχθεί αυτό έχουν τοποθετήσει την επάνω βάση μέσα στην ανάρτηση, χωρίς όμως να περιορίζει τους κατασκευαστές στον χώρο. Οπτικά μοιάζει με το σύστημα που χρησιμοποιεί η TREK στις αναρτήσεις για χρόνια.metric shock trunnion mount

Οι εταιρίες κατασκευής ποδηλάτων έχουν αρχίσει ήδη από πέρσι να παρουσιάζουν πλαίσια τα οποία βασίζονται στις νέες metric αναρτήσεις.

Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και στα mounting hardware των αναρτήσεων καθώς υπάρχουν λιγότεροι τύποι και οι αναρτήσεις εξοπλίζονται με ρουλεμάν αντί για κουζινέτα ώστε να εξαλείψουν τις τριβές σε ορισμένους σχεδιασμούς πλαισίων.

Τι θα γίνει με την FOX; Όπως παρατηρήσατε η FOX δεν ήταν μέσα στις εταιρίες οι οποίες συνεργάστηκαν για την δημιουργία αυτού του νέου στάνταρ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μείνει έξω από το παιχνίδι. Θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τους κατασκευαστές πλαισίων και θα συνεχίσει να κατασκευάζει αναρτήσεις που καλύπτουν τις απαιτήσεις των ποδηλάτων, ανεξαρτήτως προτύπου.

metric shock (5)

Previous Article

Ελαφρύ vintage tourer!

Next Article

O Leo μας ξεναγεί στο Finale Ligure!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια