Μονοπάτι 22,000 χλμ από την μια άκρη του Καναδά στην άλλη!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
trans canada trail 2

Ένα δίκτυο μονοπατιών πολλαπλών χρήσεων το οποίο εκτείνεται σε όλη την χώρα του Καναδά, από τον Ειρηνικό ωκεανό μέχρι τον Ατλαντικό, μέσα από πυκνοκατοικημένες -και μη περιοχές- κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Το μεγάλο μονοπάτι (Great Trail) ή αλλιώς γνωστό ως Trans Canada Trail είναι προς το παρόν στα 20,770 χιλιόμετρα και απομένει μόλις 13% για να ολοκληρωθεί πλήρως. Στο μονοπάτι αυτό θα απαγορεύεται η κίνηση των μηχανοκίνητων μέσων και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ένας προορισμός για τους Καναδούς για να μπορούν να απολαύσουν την φύση και την ύπαιθρο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο τους.

Μια τέτοια τεράστια έκταση -χωρίς αυτοκίνητα- φυσικά και είναι ένας παράδεισος για τους ποδηλάτες. Η ολοκλήρωση του δικτύου μονοπατιών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, την 150η επέτειο της Καναδικής Συνομοσπονδίας. Η κατασκευή του δικτύου μονοπατιών ξεκίνησε το 1992 και πολλά από τα μέρη του μονοπατιού περνάν μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές προσφέροντας μια διέξοδο στους κατοίκους. Τέσσερις στους 5 Καναδούς ζούνε μόλις 30 λεπτά μακριά από το μονοπάτι!

Αν και το μονοπάτι περνάει μέσα από τις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά, τα τμήματα της διαδρομής που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη είναι σημεία ζωτικής σημασίας καθώς είναι τα σημεία σύνδεσης απομακρυνσμένων περιοχών. Υπολοίπονται ακόμη 3200 χιλιόμετρα ώστε να είναι δυνατή η ποδηλατική διάσχιση του Καναδά. Τα τμήματα που έχουν απομείνει να κατασκευαστούν περνούν από τις πιο απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας.

Δεν πρόκειται για ένα ενιαίο μονοπάτι, αλλά είναι μια μίξη δημοτικών, τοπικών, επαρχιακών και εθνικών μονοπατιών τα οποία ενώνονται μεταξύ τους. Σε πάρα πολλά σημεία η συντήρηση του μονοπατιού πραγματοποιείται από εθελοντές.

trans canada trail 2

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το δίκτυο μονοπατιών είναι προσβάσιμο από πολλές ομάδες ανθρώπων -από ποδηλάτες, περιπατητές, ιππείς- αλλά πολλά σημεία του μονοπατιού δεν είναι προσβάσιμα για όλους. Δεν είναι πλήρως στρωμένο και πολλά του μέρη είναι χαλικόδρομοι ή ακόμη και λάσπη. Πέρα από αυτά τα σημεία υπάρχουν και αρκετές διασχίσεις ποταμιών και ρεμάτων, πράγμα που σίγουρα θα κάνει την ποδηλατική διάσχιση της χώρας ακόμη πιο δύσκολη. Κατά τους χειμερινούς μήνες, το μονοπάτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από snowmobilers και cross-country σκιέρ.

Η Καναδική κυβέρνηση για να μπορέσει να βοηθήσει την ολοκλήρωση του μονοπατιού μέσα στο 2017, δωρίζει 0,50$CAD για κάθε 1$CAD δωρεάς από ιδιώτες προς την Trans Canada Trail.

Όταν ολοκληρωθεί το Trans Canada Trail θα διασταυρώνει όλες τις επαρχίες και περιοχές του Καναδά. Σκοπός του είναι να προωθήσει έναν πιο ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ παράλληλα να ενθαρρύνει και τις «πράσινες» μετακινήσεις. Η παρουσία του επίσης θα πυροδοτήσει αύξηση στον τουρισμό ενώ θα δώσει και κίνητρο στους Καναδούς ώστε να επισκεφτούν περισσότερα σημεία της χώρας τους.

Λίγο ουτοπικό για τα δικά μας δεδομένα, αλλά ποτέ δεν θα σταματήσουμε να ελπίζουμε, έστω και σε έργα πολύ μικρότερης έκτασης μέσα σε Νομούς ή Δήμους.

Previous Article

Ξέρεις πόσο ανθεκτικό είναι ένα bash guide; (video)

Next Article

Ηλεκτρικό ποδήλατο από την Peugeot!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια