Μουδιάζουν τα χέρια στο ποδήλατο; Δες που μπορεί να οφείλεται!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
sore hands road bike (1)

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος που το «παρακάνει» με την ποδηλασία δρόμου είναι οι πόνοι, ενοχλήσεις και μουδιάσματα στην περιοχή των καρπών και στις παλάμες. Αν και τα ποδηλατικά γάντια τις περισσότερες φορές μπορούν να προλάβουν κάποιες από τις ενοχλήσεις, δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν όλες όμως. Παρακάτω έχουμε μια λίστα με πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις και μουδιάσματα στα χέρια ενώ βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο.

sore hands road bike (3)Μούδιασμα-παράλυση χεριών από το τιμόνι.
Το νιώθετε ως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα από το μεσαίο δάκτυλο και τα μικρότερα και προέρχεται από υπερβολική πίεση στο ωλένιο νεύρο. Αυτό συνήθως συμβαίνει είτε επειδή κρατάτε το τιμόνι από τα drops για αρκετή ώρα, είτε επειδή συμπιέζετε ή υπερεκτείνετε το νεύρο. Πρόκειται για κάτι το οποίο μπορεί να κρατήσει για αρκετό καιρό, αλλά δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς δεν είναι κάτι σοβαρό. Για να το ξεπεράσετε, δοκιμάστε να πάτε την σέλα λίγο πιο πίσω, όπως επίσης να ελέγξετε την κλίση της. Αν η μύτη βρίσκεται αρκετά χαμηλά, το σώμα γλιστράει με συνέπεια να πέφτει μεγαλύτερο βάρος στα χέρια.

Καρπιαίος σωλήνας. Συνήθως το αισθάνεστε ως αδυναμία στα χέρια και μια αίσθηση καύσης στα δάκτυλα. Οφείλεται σε παρατεταμένη πίεση του μέσου νεύρου το οποίο συμβαίνει όταν πιάνετε το τιμόνι πολύ σφιχτά από την επάνω μεριά για πάρα πολύ ώρα. Η συγκεκριμένη ενόχληση συνδέεται επίσης με λάθος θέση του τιμονιού -πολύ χαμηλά- αναγκάζοντας σας να στηρίζετε το βάρος του σώματος με τα χέρια σας. Για να εξομαλύνετε την ενόχληση δοκιμάστε να σηκώσετε ελαφρώς το τιμόνι σας.

Γενικός πόνος. Όταν ο πόνος δεν είναι σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του χεριού, συνήθως οφείλεται στον κακοτράχαλο δρόμο. Αν νιώθετε το ποδήλατο να «χοροποηδάει» ίσως είναι ένδειξη για υπερβολική πίεση στα ελαστικά, με αποτέλεσμα να μην απορροφούν τις ανωμαλίες του δρόμου.


Δείτε επίσης: Κατάλληλη πίεση των ελαστικών για το ποδήλατο δρόμου.


sore hands road bike (2)Εναλλακτικά ο πόνος μπορεί να οφείλεται στο ότι κρατάτε το τιμόνι πάρα πολύ σφιχτά. Πρόκειται για κάτι από το οποίο «υποφέρουν» πολλοί νέοι αναβάτες, οι οποίοι δεν νιώθουν άνετα πάνω σε ένα ποδήλατο δρόμου. Η νευρικότητα αυτή φεύγει καθώς αποκτάτε αυτοπεποίθηση πάνω στο κουρσάκι. Βεβαίως, θα πρέπει, στην αρχή τουλάχιστον, να το έχετε συνέχεια στο μυαλό σας και να χαλαρώνετε την λαβή σας όταν νιώθετε ότι σφίγγετε πολύ το τιμόνι. Επίσης να αλλάζετε συχνά στάση στα χέρια όπως και να τα τεντώνετε και να τα κουνάτε ώστε να χαλαρώνουν.

Πως μπορείτε να αποτρέψετε τους πόνους και τα μουδιάσματα στα χέρια; Θα πρέπει να αλλάζετε συχνά την θέση των χεριών στο τιμόνι, καθώς αν τα έχετε για πολύ ώρα σε μια συγκεκριμένη θέση μπορεί να αντιμετωπίσετε κράμπες. Επίσης, βεβαιωθείτε πως το ποδήλατο είναι σωστά ρυθμισμένο για το σώμα σας και πως η πίεση των ελαστικών δεν είναι πάρα πολύ υψηλή. Να χρησιμοποιείτε ποδηλατικά γάντια με επιθέματα gel και επενδύστε σε μια ποιοτική ταινία τιμονιού. Τέλος, να κάνετε διατάσεις πριν και μετά το ποδήλατο και μην φοβάστε να κάνετε μερικές σύντομες στάσεις κατά την διαδρομή σας.

Αντιμετωπίζετε πόνους και μουδιάσματα στα χέρια; Τους ξεπεράσατε; Είχατε καταλάβει την αιτία που τους προκαλούσε;

Previous Article

Ως νέος στο ΜΤΒ, σίγουρα κάνατε αυτές τις 6 ερωτήσεις! Τι όχι;

Next Article

6η συνεχόμενη χρονιά για τον marathon MTB αγώνα στην Δροσοπηγή!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια