Οδηγός αγοραστή-Παπούτσια για ποδηλασία δρόμου!

Author: 1 σχόλιο Share:
northwave_extreme_tech_plus_road_cycling_shoes_orange__03795.1411542127.1000.1000

Όποιος βλέπει την ποδηλασία έστω και λίγο σοβαρά,  χρειάζεται ένα ζευγάρι παπούτσια ποδηλασίας. Μέσα από την τεράστια γκάμα, όμως, που κυκλοφορεί στην αγορά, πως διαλέγει κανείς;

Ο παρακάτω οδηγός είναι για να σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο παπούτσι αναλόγως των αναγκών σας και των χρημάτων που είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε. Πριν συνεχίστε όμως, ρίξτε ρίξτε μια ματιά στο τι φοράνε οι επαγγελματίες!

Πράγματα που θα πρέπει να εξετάσετε.

Σύστημα σύσφιξης.

Τα entry level παπούτσια, έχουν σύστημα σύσφιξης με βέλκρο (χριτς-χρατς), λόγο του μικρού κόστους και της λειτουργικότητάς του. Καθώς ανεβαίνει το επίπεδο τιμών στα παπούτσια, το σύστημα σύσφιξης γίνεται περισσότερο πολύπλοκο. Τα παπούτσια μεσαίου επιπέδου συνήθως έχουν καστάνιες (rachets) ή περιστροφικό σφιγκτήρα και ατσάλινο σύρμα (dials), για πιο ασφαλή εφαρμογή. Το σύστημα της Specialized, το Boa dials, λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Μπορεί να περιστραφεί είτε δεξιά είτε αριστερά και κάθε κλικ του περιστροφικού διακόπτη χαλαρώνει ή σφίγγει το σύρμα κατά 1 χιλιοστό. Αυτό επιτρέπει στον χρήστη να φέρει τα παπούτσια ακριβώς στα μέτρα του. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να ρυθμιστεί σε σχέση με την καστάνια.

specialized-bg-s-works-road-shoe mavic_avenge_shoe_black  92976_00_d

Σόλες.

Στα entry level παπούτσια συναντάμε συνήθως πλαστικές σόλες. Για κάποιον αρχάριο είναι παραπάνω από επαρκή, αλλά καθώς βελτιώνεστε μπορεί να νιώθετε ότι θα επωφεληθείτε από μια πιο σκληρή σόλα. Η πιο σκληρή σόλα είναι πιο αποτελεσματική καθώς δεν υπάρχει απώλεια δύναμης καθώς ποδηλατείτε. Πάλι όμως, κάποια μικρά ποσοστά ενέργειας μπορούν να χαθούν από φλεξάρισμα της σόλας, οπότε μερικοί χρησιμοποιούν σόλες από κάρμπον. Όπως πάντα, το βάρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, οπότε τα κορυφαία παπούτσια με τις κάρμπον σόλες έχουν μεγάλη διαφορά στο βάρος σε σχέση με τα παπούτσια με πλαστικούς πάτους.

mavic_avenge_shoe_black DMTVegaSoleTwo

Κατασκευή.

Στις προσπάθειες των εταιριών να μειώσουν το βάρος, τα ακριβά τους παπούτσια πολλές φορές χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές θερμικής μορφοποίησης. Έτσι επιτυγχάνουν ελαφρύτερα και λιγότερο ογκώδη παπούτσια σε σχέση με τις παραδοσιακές τεχνικές με τις ραφές και τις κόλλες.

Θερμική μορφοποίηση.

Τα παπούτσια υψηλών επιδόσεων ολοένα και περισσότερο προσφέρουν περισσότερες επιλογές για εξατομικευμένη προσαρμογή μέσω διαφόρων θερμικών μορφοποιήσεων. Η ιδέα είναι ότι μπορείτε να διαμορφώσετε τη σόλα του παπουτσιού και το εσωτερικό αυτού ώστε να ταιριάζει απόλυτα στο πόδι σας. Να γίνεται ένα με την καμάρα του ποδιού και να μπαίνει εύκολα όπως μια παντόφλα. Αυτό γίνεται στην ευκολία του ίδιου σας του σπιτιού με μερικά παπούτσια να είναι σχεδιασμένα ώστε να ζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων πριν από την τελική διαμόρφωση. Αν έχετε επίπεδα πόδια ή προβλήματα που σχετίζονται με την καμάρα του ποδιού θα μπορούσαν αυτού του τύπου τα παπούτσια να προσφέρουν λύση. Τα παπούτσια της Bont, τα Riot, είναι ένα παράδειγμα τέτοιου είδους παπουτσιού.

lake-shoes

Τύπος από σχαράκια.

Μερικά παπούτσια για χρήση σε κούρσα μπορούν να πάρουν δύο τύπους σχαράκια. Είτε τα SPD είτε τα SPD SL/Look. Άλλα μόνο έναν τύπο. Οπότε πριν αποφασίσετε πιο παπούτσι θα αγοράσετε να είστε σίγουροι με τι τύπο σχαράκια θα τα χρησιμοποιήσετε. Τα «βουνίσια» σχαράκια έχουν 2 παράλληλες σχισμές με 2 βίδες. Τα σχαράκια για δρόμο έχουν 3 βίδες σε τρίγωνο.

62-4083-NCL-TOP SH-SLCLT-NCL-FLAT

Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας;

Όπως και με τα περισσότερα ποδηλατικά αξεσουάρ η τιμή δεν είναι το παν. Ωστόσο υπάρχει μια τάση τα ακριβότερα ποδηλατικά παπούτσια να είναι καλύτερα φτιαγμένα και να αποδίδουν και καλύτερα. Η διαφορά στις τιμές έχει συνήθως να κάνει με το τι προσφέρει κάθε παπούτσι. Γενικά, τα εισαγωγικά παπούτσια έρχονται με πλαστική σόλα και με πιο απλούς τρόπους σύσφιξης, αλλά καθώς ανεβαίνει η τιμή ελαφραίνουν τα παπούτσια, γίνονται κάρμπον οι σόλες και το σύστημα σύσφιξης γίνεται με περιστροφικούς σφιγκτήρες ή καστάνιες.

Σε τι συνθήκες θα χρησιμοποιούνται περισσότερο τα παπούτσια;

Αν σχεδιάζετε να περνάτε τον περισσότερό σας χρόνο πάνω στο ποδήλατο συμμετέχοντας σε αγώνες ή κάνοντας πολύ έντονες προπονήσεις, τότε ένα ζευγάρι παπούτσια επιδόσεων είναι μονόδρομος. Σκληρή σόλα κάρμπον και περιστροφικό σύστημα σύσφιξης, είναι απαραίτητα για αποτελεσματική μεταφορά της δύναμης στα πετάλια και άνεση αντίστοιχα.
Αντιθέτως, αν τον περισσότερο χρόνο σας στο ποδήλατο τον περνάτε κάνοντας αστικές μετακινήσεις ανεξαρτήτως καιρού, τότε διαλέξτε κάποιο πιο πρακτικό παπούτσι, αδιάβροχο και πιο ξεκούραστο.

Δοκιμάστε τα πριν αγοράσετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να δοκιμάσετε αν ένα παπούτσι ταιριάζει στο πόδι σας είναι να το δοκιμάσετε σε κάποιο τοπικό ποδηλατάδικο πριν την αγορά του (ελπίζουμε ότι θα το αγοράσετε και από εκεί). Καλύτερες ώρες για να δοκιμάσετε ένα παπούτσι είναι το απόγευμα ή το βράδυ καθώς τα πόδια είναι πρησμένα από την κούραση της ημέρας και θα είναι πιο εύκολο να πάρετε το σωστό νούμερο.
Τα νούμερα των ποδηλατικών παπουτσιών δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις στο μέγεθος αναλόγως της μάρκας – σε αντίθεση με τα ρούχα – αλλά επειδή τα παπούτσια που είχατε στο 45 ήταν τέλεια, δεν σημαίνει ότι θα πάτε να αγοράσετε με κλειστά μάτια άλλης μάρκας παπούτσια στο ίδιο νούμερο.
Το ύψος της καμάρας, το πλάτος του παπουτσιού, οι διαφορετικοί τρόποι σύσφιξης, όλα αυτά παίζουν ρόλο και σας εξυπηρετούν ώστε να βρείτε το σωστό νούμερο παπουτσιού, είτε είναι ένα νούμερο πάνω ή ένα νούμερο κάτω από αυτό που φορούσατε.

cyclefit-009

Previous Article

Bikes vs Cars, η ταινία!

Next Article

Τα πιο όμορφα mountain bike μονοπάτια του κόσμου!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια