Peter Sagan, Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ποδηλασίας Δρόμου για 2η συνεχόμενη χρονιά!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
peter-sagan-world-champ-2016-1

Ο Σλοβάκος υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Ποδηλασίας Δρόμου σε έναν συναρπαστικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε εχτές στο Doha του Qatar. Στην δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βρετανός Mark Cavendish. Στην τρίτη θέση του σπριντ τερματισμού βρέθηκε ο Βέλγος Tom Boonen.

Ένα ξεκόλλημα ήταν η αιτία που στο σπριντ τερματισμού συμμετείχαν σχετικά λίγοι αναβάτες και έλειπαν μερικά από τα μεγάλα ονόματα.

Ο Peter Sagan φάνηκε ιδιαίτερα ευτυχισμένος για την 2η συνεχόμενη χρονιά που κατέκτησε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, λέγοντας: «Δεν το πιστεύω, είμαι ακόμη σοκαρισμένος. Είμαι πάρα πάρα πολύ χαρούμενος καθώς ήμουν ο τελευταίος αναβάτης στο πρώτο γκρουπ όταν αντιμετωπίζαμε τους πλευρικούς ανέμους. Στο σπριντ τερματισμού ένιωθα ότι υπήρχε αντίθετος αέρας και έτσι ένιωσα ότι ξεκίνησα λίγο πιο νωρίς. Είναι απίστευτο. Έχω πολλούς οπαδούς από την χώρα μου εδώ και ένιωσα ότι μου έδωσαν την απαραίτητη ενέργεια».

Επτά αναβάτες ξεκόλλησαν από το πελοτόν, μόλις 10 χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση του αγώνα και γρήγορα άνοιξαν την διαφορά σε πάνω από 11 λεπτά μετά από 30 χιλιόμετρα διαδρομής. Οι Βρετανοί και Γερμανοί αναβάτες καθοδηγούσαν το πελοτόν σε όπως έδειχνε μια μεγάλη ημέρα. Όλα όμως θα άλλαζαν μόλις ο αγώνας έπιανε την διαδρομή για το Abu Yazoul στα νότια και με τους πλευρικούς ανέμους να καραδοκούν.

peter-sagan-world-champ-2016-3

Ο Αυστραλός σπρίντερ Caleb Ewan ήταν ο πρώτος που έμεινε πίσω από τους προπορευόμενους και προς έκπληξη πολλών και ο Βρετανός Ian Stannard. Καθώς ο ρυθμός του αγώνα ανέβαινε, υπήρξαν μερικές συγκρούσεις με τον Luke Durbridge από την Αυστραλία και τον Κολομβιανό σπριντέρ Fernando Gaviria, η οποία στοίχησε και στους δύο την συμμετοχή τους.

Στο πελοτόν οι Βέλγοι άνοιξαν τον ρυθμό και ξεκόλλησαν στους πλευρικούς ανέμους, 150 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, που όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν το σημείο που καθόρισε τα αποτελέσματα της ημέρας. Αρκετά από τα «μεγάλα» έθνη έμειναν εκτός -ενώ άλλες χώρες έμειναν μόνο με 1-2 αναβάτες στο γκρουπ που ξεκόλλησε. Ο Cavendish είχε μόνο έναν αθλητή από την Βρετανία για «παρέα» στο υπόλοιπο της διαδρομής.

Η πλειονότητα των «classic specialists» βρέθηκαν στο γκρουπ των 26 που ξεκόλλησε, ενώ ανάμεσα τους ήταν και δύο καθαροί σπρίντερ. Με τους Βέλγους να έχουν το αριθμητικό πλεονέκτημα, ανέβασαν κι άλλο τον ρυθμό, ενώ στα επόμενα 5 χιλιόμετρα έπιασαν και τους πρώτους αποκολλήσαντες. Η διαφορά από το κυρίως πελοτόν αυξήθηκε στα 2 λεπτά μόλις μπήκαν στο circuit των 15,2 χιλιομέτρων στο The Pearl.

Η απογοήτευση στους αναβάτες που έμειναν πίσω ήταν ξεκάθαρη. Ανάμεσα τους οι Γερμανοί André Greipel, John Degenkolb, Marcel Kittel και ο Γάλλος σπρίντερ Nacer Bouhanni. Έγιναν προσπάθειες ξεκολλήματος μήπως και προλάβουν τους προπορευόμενους, αλλά οι προσπάθειες τους δεν απέδωσαν και 50 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό έμειναν από δυνάμεις.

Με 40 χιλιόμετρα να απομένουν το ξεκολλημένο γκρουπ ανέβασε την διαφορά στα 3 λεπτά. Στους 2 τελευταίους γύρους στο The Pearl η Ιταλία με το Βέλγιο έθεταν τον ρυθμό, ενώ ακολουθούσαν η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Βρετανία. Ήταν ξεκάθαρο πλέον πως ο νικητής θα ήταν κάποιος από το πρώτο γκρουπ.

Στον τελευταίο γύρο, οι αναβάτες από το Βέλγιο είχαν ακόμη το προβάδισμα. Καθώς οι Βέλγοι «εργάτες» έμεναν πίσω ένας προς έναν οι Ιταλοί βγήκαν μπροστά στα τελευταία 10 χιλιόμετρα.

Ο Terpstra ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να επιτεθεί στα τελευταία 5 χιλιόμετρα αλλά δεν τα κατάφερε. Έπειτα ο Ολλανδός Tom Leezer επιτέθηκε στα 2.3 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό και έκανε μια καλή διαφορά. Με το κεφάλι κάτω και με σκληρή προσπάθεια -μην έχοντας κάτι να χάσει- άνοιξε την διαφορά.

Στα τελευταία 500 μέτρα όμως τον έφτασε το γκρουπ των αναβατών, ενώ οι κορυφαίοι υποψήφιοι άρχισαν να ξεκινούν τα σπριντ με τον Peter Sagan να κερδίζει τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή για απόσταση του ενός ποδηλάτου από τον Cavendish ο οποίος «κόλλησε» στιγμιαία πίσω από τον Matthews και έχασε τον ρυθμό του.

10 πρώτοι στα 257,3 χιλιόμετρα:

1. Peter Sagan (Σλοβακία)
2. Mark Cavendish (Μ.Βρετανία)
3. Tom Boonen (Βέλγιο)
4. Michael Matthews (Αυστραλία)
5. Giacomo Nizzolo (Ιταλία)
6. Edvald Boasson Hagen (Νορβηγία)
7. Alexander Kristoff (Νορβηγία)
8. William Bonnet (Γαλλία)
9. Niki Terpstra (Ολλανδία)
10. Greg Van Avermaet (Βέλγια)

Previous Article

Oakley Radar Pace, το απόλυτο ποδηλατικό γυαλί έρχεται!

Next Article

O τύπος αναβάτη που κανείς δεν θέλει στις βόλτες του… (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια