Ήξερες πως το ζουμί από το τουρσί εξαλείφει τις κράμπες;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
pickle-juice-sport-drink-1

Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να «γονατίσουν» ακόμη και τον πιο δυνατό και γυμνασμένο αθλητή. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν τις κράμπες -συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, της προσαρμογής του ποδηλάτου στον αναβάτη -bike fit-, της φυσικής κατάστασης ή της έλλειψης ηλεκτρολυτών- και συνήθως οι κράμπες παρατηρούνται στους αγώνες και όχι στις προπονήσεις.

Παρά την έλλειψη ξεκάθαρων απαντήσεων σχετικά με τα αίτια που προκαλούν τις κράμπες, υπάρχουν αρκετές «θεραπείες» ή προληπτικές ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος και είναι λίγο-πολύ γνωστές σε όλους. Συμπληρώματα διατροφής, διατάσεις, ηλεκτρολύτες, καλύτερη-σωστότερη ενυδάτωση κ.ά..

Η έρευνα γύρω από τις κράμπες, πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω, αλλά μόλις το 2013 παρατηρήθηκε πως το ζουμί από το τουρσί ανακουφίζει τις κράμπες. Σε μια μελέτη του 2013 οι κράμπες διήρκεσαν περίπου 49 δευτερόλεπτα λιγότερο, όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ζουμί από τουρσί και όχι νερό.

Η πρώτη υπόθεση που έγινε είνα πως τα υγρά και το νάτριο συμβάλουν στην καταστολή των κραμπών. Ωστόσο άλλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο όγκος και οι συγκεντρώσεις πλάσματος νατρίου παραμένει αμετάβλητος μετά την κατανάλωση του ζουμιού, οδηγώντας τους ερευνητές στην πεποίθηση πως κάτι άλλο ευθύνεται για την καταστολή από τις κράμπες.

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως ευθύνεται το ξύδι!

Πιστεύεται πως το ξύδι ενεργοποιεί ένα αντανακλαστικό το οποίο ειδοποιεί το μυαλό να πει «πει» τους μύες να σταματήσουν τις συσπάσεις και να χαλαρώσουν. Οι συσπάσεις των μυών μειώνονται μόλις το ξύδι έρθει σε επαφή με τους τους υποδοχείς στο στόμα.

Δοκιμάστε στην επόμενη σκληρή προπόνηση σας να έχετε μαζί σας μόλις 50 γραμμάρια (2 γουλιές) ζουμί από τουρσί.

pickle-juice-sport-drink-2

Η μουστάρδα επίσης περιέχει ξύδι -σε μικρότερη, αλλά επαρκή ποσότητα. Ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί τόσο διεξοδικά όσο το ζουμί από το τουρσί. Υπάρχουν ατομικές συσκευασίες μουστάρδας με μέλι (σαν αυτά που δίνουν πολλά καταστήματα με μπέργκερ) και είναι πολύ πιο βολικά να τα έχει κάποιος μαζί του στο ποδήλατο. Φυσικά είναι και πολύ πιο εύκολα στην κατανάλωση από ότι το ζουμί από το τουρσί. Η μουστάρδα περιέχει μέχρι και 100mg νατρίου ανά πακέτο, όπως επίσης και κουρκούμη, η οποία καταπολεμά το μούδιασμα και τις φλεγμονές.

Πέρα από την ελάττωση των κραμπών, η μουστάρδα και το ζουμί από το τουρσί έχουν και άλλα οφέλη στους αθλητές.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, του οποίου η επαρκής πρόσληψη βελτιώνει την ενυδάτωση του οργανισμού και μειώνει τις κράμπες. Μόλις μια κουταλιά μουστάρδας περιέχει 200mg νατρίου ενώ 50 γραμμάρια από ζουμί τουρσί έχει περισσότερα από 400mg νατρίου.

Αναπληρώνουν το γλυκογόνο. Το ξύδι το οποίο είναι χημικά γνωστό ως οξικό οξύ μπορεί να παρέχει στην ακετυλ-ομάδα. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο για τον κύκλο του Krebs και βοηθάει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και του λίπους προς την παραγωγή ενέργειας και ΑΤΡ για τα κύτταρα.

Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τις κράμπες καλό θα είναι να έχετε μαζί σας λίγο ζουμί από τουρσί ή ένα μικρό φακελάκι μουστάρδα. Καταναλώστε το στις πρώτες ενδείξεις για κράμπες και πολύ πιθανό να καταφέρετε να διατηρήσετε υψηλή απόδοση -χωρίς κράμπες- μέχρι το τέλος του αγώνα ή της προπόνησης.

Previous Article

sh-REDZBETZ. H 22-χρονη Ιταλίδα που θέλει να συμμετέχει στο Fest Series! (video)

Next Article

H συλλογή ποδηλάτων του Robin Williams βγαίνει σε δημοπρασία!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια