Πληγές από την σέλα. Πως να τις αποφύγετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
saddlesores (3)

Οι πληγές που προκαλούνται από τις πολλές ώρες επάνω στην σέλα είναι επώδυνες και πολλές φορές μπορούν να τερματίσουν πρόωρα τις προπονήσεις ή τις βόλτες σας. Μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες, είναι κάποια προβληματική-ενοχλητική σέλα, ή η κακή εφαρμογή του ποδηλατικού σορτς αν και υπάρχουν περιπτώσεις που οι πληγές μπορεί να εμφανιστούν από κακή διατροφή και άγχος.

Τα βασικά που θα πρέπει να προσέξετε κατά την διατροφή σας

Οι πληγές από την σέλα, μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονές του σώματος, οι οποίες προέρχονται από ορμονικά και διατροφικά προβλήματα. Σίγουρα μια λίγο πιο προσεγμένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το πρόβλημα, με σωστά επίπεδα βιταμίνης C και ψευδάργυρου για σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο βοηθάει το δέρμα να διατηρεί την συνοχή του και την ελαστικότητά του.

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι το βασικό σας «καύσιμο» όταν βγαίνετε για προπονήσεις ή βόλτες, ενώ θα πρέπει να λαμβάνετε, 1,7-2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού σας βάρους. Η κατανάλωση πολλών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, γεμίζει τον οργανισμό με βιταμίνες και τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά, ενώ ο επαρκής ύπνος –δείτε πως συμβάλλει ο καλός ύπνος στην καλύτερη προπόνηση– είναι βασικό για να ξεκουράζεται όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό.

saddlesores (4)

Ο ψευδάργυρος χάνεται μέσω του ιδρώτα, οπότε όσοι ιδρώνετε περισσότερο, θα πρέπει να προσαρμόσετε κατάλληλα και την διατροφή σας. Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την επούλωση των πληγών είναι τα επίπεδα ορμονών. Αυτό ειδικότερα είναι περισσότερο εμφανής σε γυναίκες αθλήτριες αντοχής, οι οποίες παρουσιάζουν ανισορροπίες στα επίπεδα των ορμονών και χαμηλό οιστρογόνο, το οποίο συνδέεται άμεσα, με τον σχηματισμό του κολλαγόνου.

Επιπλέον, η συνολική φλεγμονή του σώματος, μπορεί να επιδεινωθεί από κακή ή ελλιπή αποθεραπεία, η οποία αυξάνεται αν δεν κοιμάστε καλά, ή ζείτε μια αρκετά αγχώδη ζωή με κακή διατροφή. Η λύση στην σωστότερη αποθεραπεία, είναι η πρωτεΐνη. 1,7-2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους, κατά τις ημέρες των προπονήσεων, σε συνδυασμό με αρκετά λαχανικά θα μειώσει τις φλεγμονές. Συμβουλή: Προσθέστε λίγο λεμόνι στα λαχανικά σας για να γίνουν πιο αλκαλικά.

Μήπως η ζάχαρη από τα ενεργειακά ποτά και τζελάκια, επηρεάζει αρνητικά τις φλεγμονές και την αποθεραπεία τους; Ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα για το αν η ζάχαρη επηρεάζει τις φλεγμονές, αλλά αν υπάρχει η δυνατότητα καλό θα είναι να μειωθούν τα έτοιμα σκευάσματα του εμπορίου και να προτιμήσετε σπιτικούς ηλεκτρολύτες.

Επίσης, υπάρχουν ομάδες φαγητών που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε μερικούς οργανισμούς, ενώ σε άλλους όχι. Μάθετε το σώμα σας, τι σας ενοχλεί και τι όχι και προσπαθήστε σιγά σιγά να αποβάλετε από την διατροφή σας τα φαγητά που σας προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές, πονοκεφάλους και θολούρα στο μυαλό γιατί είναι πιθανότατο να προκληθούν φλεγμονές στο σώμα.

Πως να αντιμετωπίσετε τις φλεγμονές

Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Δείτε εδώ, πως θα διαλέξετε την σωστή ποδηλατική σέλα για την χρήση που κάνετε και ποια τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρεί, ώστε να βγει από τα πιθανά αίτια που προκαλούν τις πληγές. Ενοχλήσεις στην περιοχή της σέλας, σημαίνουν, περισσότερη πίεση και τριβή, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πληγές.

Σταματήστε να καταναλώνετε τροφές οι οποίες σας προκαλούν προβλήματα στο στομάχι, καθώς αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικές πληγές και ποιο σημείο είναι πιο ευάλωτο; Σωστά, το σημείο που έρχεται σε επαφή με την σέλα.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την ειδική κρέμα για τα pads με το κιλό. Με την κατάλληλη σέλα, σορτς και διατροφή θα μπορείτε να απολαμβάνετε πολλές ώρες επάνω στο ποδήλατό σας, χωρίς να εμφανιστούν ενοχλήσεις ή πληγές από την σέλα. Ξεκινήστε σιγά σιγά το ποδήλατο, ώστε να συνηθίσει το δέρμα σε εκείνη την περιοχή, την αυξημένη πίεσηκαι την τριβή κατά την ποδηλασία.

Επενδύστε σε ένα καλό ποδηλατικό κολάν-σορτς. Ένα σορτς που σας ταιριάζει «γάντι», θα έχει όλα τα ευαίσθητα σημεία προστατευόμενα με τις μαλακές επενδύσεις, χωρίς ζάρες και διπλώματα που πολλές φορές προκαλούν ερεθισμούς. Μόλις τελειώσει η βόλτα ή η προπόνησή σας, αλλάξτε κατευθείαν το σορτς καθώς τα βακτήρια αναπαράγονται και μπορεί να προκληθούν πληγές. Ντουζ και καθαρά ρούχα θα πρέπει να σας γίνουν συνήθεια μετά από κάθε σας βόλτα.

Τέλος δώστε στο σώμα σας, μέσω της διατροφής, όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται για να γίνει η ανοικοδόμηση του πληγωμένου δέρματος, με την βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία κολαγγόνου.

Αντιμετωπίζετε πληγές από την σέλα; Τι μέθοδο ακολουθήσατε ώστε να απαλλαγείτε;

Previous Article

Rodeo Trail στην Λιβαδειά για τον 4ο γύρο του Πανελληνίου Κυπέλλου Downhill (video)

Next Article

Αυτό, λέει ο Remy Metailler, πως είναι ένα συντηρητικό κατέβασμα μονοπατιού….. ΟΚ!(video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια