Πλύσιμο ποδηλατικών ρούχων! Οι συμβουλές της μαμάς!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
IMG_1615

Ένα παλιό ρητό λέει «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» το οποίο δεν θα μπορούσε να ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για τα ποδηλατικά ρούχα. Λύκρα υψηλής τεχνολογίας, που αναπνέει, δεν ιδρώνει, διαπνέοντα μπλουζάκια -ξέρετε πως να διαλέξετε το ποδηλατικό σας jersey;- και μαξιλαράκια «καναπέδες». Όλα αυτά για την άνεσή μας επάνω στο ποδήλατο. Η ποιότητα όμως δεν έρχεται φτηνά.

Το κόστος είναι αυξημένο και η ευαισθησία των ρούχων στο πλύσιμο μεγάλη! Εκτός από την σωστή θερμοκρασία του νερού και την ποιότητα του απορρυπαντικού, αρκετά από αυτά τα ρούχα δεν κάνει να πλένονται στο πλυντήριο, στα συνηθισμένα τουλάχιστον προγράμματα πλύσης. Επειδή σχεδόν κανένας από εμάς, δεν γνωρίζει αρκετά για το πλύσιμο των ρούχων, ούτε το τι σημαίνουν οι ετικέτες επάνω στα ρούχα, με την βοήθεια της μαμάς, συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για σωστό πλύσιμο ποδηλατικών ρούχων, ώστε να μείνουν σαν καινούρια!

Επεξήγηση σημάτων στις ετικέτες

epexhghshetiketwn

Οι συμβουλές της μαμάς:

Χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ρούχα

Το πλύσιμο στο χέρι ή η χρήση του πλυντηρίου ρούχων είναι προσωπική επιλογή αν και οι πιο ψαγμένοι θα χρησιμοποιήσουν το Ποδηλατικό πλυντήριο ρούχων…  Όλα τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων έχουν προγράμματα για ευαίσθητα ρούχα -βλέπε μάλλινα- και δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσουν ή να χαλάσουν τα ποδηλατικά, εφόσον το πρόγραμμα πλύσης είναι αυτό που πρέπει. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνετε στην σωστή θερμοκρασία πλυσίματος καθώς μια μεγαλύτερη θερμοκρασία από την προτεινόμενη να χαλάσει τις ιδιότητες των υφασμάτων.

Ξεχωρίστε τα ποδηλατικά ρούχα από τα υπόλοιπα

Μην πλένετε τα ποδηλατικά σας ρούχα, μαζί με τα καθημερινά ρούχα σας, όπως επίσης και μην πλένετε όλα τα ποδηλατικά σας ρούχα μαζί. Ξεχωρίστε τα σκούρα από τα χρωματιστά και τα λευκά, για να μην υπάρξουν προβλήματα χρωματισμού των λευκών.

Ανεβάστε τα φερμουάρ

Όταν πλένετε ποδηλατικά jersey, ή ποδηλατικές βερμούδες οι οποίες έχουν φερμουάρ, πριν τα βάλετε για πλύσιμο βεβαιωθείτε ότι όλα τα φερμουάρ είναι κλειστά. Ένα ανοικτό φερμουάρ, μπορεί να σκίσει κάποιο άλλο ποδηλατικό ρούχο που θα είναι στην ίδια πλύση. Επίσης, προτείνεται το γύρισμα μέσα-έξω των ρούχων για τον ίδιο λόγο.

Προσοχή στο υγρό/σκόνη πλύσης που θα χρησιμοποιήσετε

Αποφύγετε την χρήση υγρών/σκόνης πλύσης με ιδιαίτερα αρώματα, ή χρωστικές ουσίες. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πλυσίματος, μιας και αρκετά ποδηλατικά ρούχα είναι ευαίσθητα στα πιο σκληρά καθαριστικά και χρειάζονται κάποιο πολύ φιλικό και μαλακό προς τα ρούχα σαπούνι για το πλύσιμο. Επίσης, κυκλοφορούν ειδικές σκόνες πλυσίματος αθλητικών/ποδηλατικών ρούχων, αλλά βρίσκουμε την χρήση τους λίγο υπερβολική. Βάλτε τα ρούχα στο πλυντήριο ή στην λεκάνη, γεμίστε με νερό και στο τέλος προσθέστε το σαπούνι ή την σκόνη πλύσης. Αυτό διότι, τα ειδικά υφάσματα των ρούχων, μπορεί να φράξουν από υπολείμματα του σαπουνιού καθώς είναι σχεδιασμένα να αποβάλλουν την υγρασία και να σας κρατάνε δροσερούς. Επίσης, αποφύγετε την χρήση μαλακτικού.

Προσοχή με την θερμοκρασία του νερού

Πλένετε τα ρούχα σας σε κρύο ή χλιαρό νερό και όχι σε ζεστό νερό. Τα περισσότερα ποδηλατικά ρούχα ζητάνε πλύσιμο μέχρι τους 40 βαθμούς. Αν τα πλένετε στο χέρι και βλέπετε ότι ακόμη βγάζουν σαπουνάδες μετά από το ξέπλυμα, συνεχίστε να ξεπλένετε με κρύο νερό. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν έχουν μείνει υπολείμματα σαπουνιού στο ύφασμα.

Κρεμάστε τα για να στεγνώσουν

Το στεγνωτήριο είναι πολύ επικίνδυνο για τα τεχνικά υφάσματα. Για να αξιοποιήσετε πλήρως τις ιδιότητες των υφασμάτων, να τα αφήνετε να στεγνώνουν φυσικά στην απλώστρα, σε σκιερό μέρος -για να μην ξεβάψουν από τον ήλιο- γυρισμένα μέσα-έξω. Αν τα πλένετε στο χέρι, στραγγίστε καλά τα ρούχα πριν τα απλώσετε καθώς θα μειωθεί στο μισό ο χρόνος που χρειάζεται για να στεγνώσουν.

Προσέξτε τι βάζετε στο πλυντήριο ρούχων

Μερικά ποδηλατικά γάντια, αναλόγως του υλικού που είναι κατασκευασμένα, μπορεί να σκληρύνουν μετά από το πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων. Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή και πλύντε τα στο χέρι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και για ποδηλατικά καπέλα -όχι να σκληρύνουν- αλλά να σπάσει το γείσο τους από το πλυντήριο ρούχων, κάνοντάς το άχρηστο.

Πλέον είστε έτοιμοι για την επόμενη εξόρμησή σας είτε είναι κάποιο ποδηλατικό event είτε κάποιος αγώνας. Αν δεν ξέρετε τι «παίζει», τσεκάρετε το where to ride!

Previous Article

Το πιο τρελό urban MTB video που θα δείτε σήμερα! (video)

Next Article

Ποτηροθήκη καφέ… για το ποδήλατό σας! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια