Λύκρα. Ξέρετε γιατί την φοράμε;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Julian-Alaphilippe road bike sprint tour of california

Όταν κάποιος εκτός του χώρου του ποδηλάτου ακούει ποδήλατο, πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι τα εφαρμοστά ρούχα από λύκρα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως γιατί είναι τόσο διάσημη;

Επειδή συχνά ακούμε την ερώτηση «γιατί φοράς αυτά τα εφαρμοστά ρούχα στο ποδήλατο» ήρθε η στιγμή της απάντησης!

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος που φοράμε λύκρα είναι η άνεση και η εφαρμογή. Ναι όσο περίεργο και αν σας φαίνεται -ναι εσάς που δεν κάνετε ποδήλατο- τα κολάν είναι πάρα πολύ άνετα όταν κάποιος περνάει αρκετές ώρες πάνω στο ποδήλατο. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν εσωτερικά ειδικά σχεδιασμένο «μαξιλαράκι» -το οποίο λέγεται chamois- και μειώνει την πίεση από την σέλα.

Επιπλέον η λύκρα είναι ένα ύφασμα το οποίο όπως το φορέσει κάποιος, θα μείνει εκεί ακριβώς. Δεν θα ανέβει από τα μπούτια, ούτε θα κατέβει, ούτε θα στρίψει, ούτε θα δημιουργήσει πίεση σε κάποιο σημείο. Αυτό μειώνει τους ερεθισμούς -λόγω τριβής- και αυξάνει την άνεση.

Τις περισσότερες φορές τα «κολάν» που βλέπετε έχουν και τιράντες ώστε να μην κατεβαίνουν και να μην ενοχλούν καθόλου αυτόν που το φοράει ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί στον δρόμο.

Ένας ακόμη λόγος της προτίμησης στα εφαρμοστά ρούχα-κολάν-λύκρα είναι πως δεν υπάρχει πιθανότητα να πιαστεί κάποιο μπατζάκι στην αλυσίδα και τα γρανάζια του ποδηλάτου -αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν βλέπετε συχνά κορδόνια στα ποδηλατικά παπούτσια.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο προτιμάμε την λύκρα είναι διότι είναι πολύ τεχνικό ύφασμα. Τεχνικό ύφασμα σημαίνει πως θα διατηρήσει την αναπνοή του σώματος χωρίς να μουσκέψει από τον ιδρώτα. Αναλόγως της εποχής η λύκρα μπορεί να διατηρήσει ζεστό ή δροσερό τον αναβάτη χωρίς να αυξάνεται το βάρος της από τον ιδρώτα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η ποδηλασία έχει ανηφόρες αλλά έχει και κατηφόρες και ένα υγρό ρούχο είναι πολύ πιθανότερο να προκαλέσει κρυολογήματα στον αναβάτη.

maja-wloszczowska-xc-dropper-post

Μας κάνουν πιο γρήγορους. Ναι, αλήθεια βελτιώνουν τις επιδόσεις. Λόγω του ότι είναι εφαρμοστά στο σώμα είναι πιο αεροδυναμικά. Αυτό συμβαίνει διότι δεν μπορεί ο αέρας να μπει από κάπου και να «μπαλωνιάσει» το ρούχο οπότε δεν επιβαρύνει και τον αναβάτη.

Πολλοί πιστεύουν ότι τους δείχνουν ωραίους -εμείς όχι- και γι’αυτό τουλάχιστον στην ποδηλασία βουνού φοράμε shorts πάνω από τα κολάν μας!

Τέλος, φανταστείτε να βγείτε για ποδηλασία με ένα αρκετά «αεράτο» σορτς, ή αν είστε γυναίκα με φούστα…

Εσείς γιατί φοράτε λύκρα στο ποδήλατο; Και όσοι δεν φοράτε, έχετε δοκιμάσει και δεν σας άρεσε;

Previous Article

Mitch Ropelato, urban MTB με μπόλικη τρέλα! (video)

Next Article

White Style 2017 – snow jumps! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια