Ποδηλασία στο χιόνι, τι θα πρέπει να προσέχετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Υπάρχουν ημέρες όπως η χτεσινή που ο καιρός μας εκπλήσσει και βλέπουμε χιόνια στο κέντρο της Αθήνας ή ακόμη και στην Κρήτη! Αυτό όμως δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει από την χρήση του ποδηλάτου σας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις ημέρες είναι ο παγωμένος αέρας και -σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να λιώνουν τα χιόνια- το πιτσίλιμα από τα λάστιχα.

Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατο σας όταν έχει χιόνια!

  • Κράνος. Μπορεί να είστε από αυτούς που δεν το χρησιμοποιούν, αλλά αν σκέφτεστε να βγείτε με τα χιόνια, πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε κράνος διότι μπορεί να βρεθείτε κάτω ανά στιγμή. Όσο αργά και να πηγαίνετε, αν το κεφάλι βρει το κράσπεδο ενός πεζοδρομίου -ακόμη και σταματημένοι να είστε- μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρότατα προβλήματα -το μικρότερο πρόβλημα είναι μια διάσειση.
  • Ελαστικά με τακούνι. Όσο μεγαλύτερο είναι το τακούνι στα ελαστικά του ποδηλάτου σας τόσο πιο ευχάριστη και διασκεδαστική θα γίνει η εμπειρία ποδηλασίας στο χιόνι. Η καλύτερη λύση βέβαια είναι ειδικά ελαστικά με καρφιά, αλλά το κόστος τους είναι πολύ μεγάλο για να δικαιολογηθεί στην χώρα μας.snow bicycle (1)
  • Fatbike! Αν πάλι μένετε σε κάποια περιοχή όπου αντιμετωπίζετε συχνά χιονοπτώσεις, η καλύτερη λύση θα ήταν να αγοράσετε ένα fatbike! Δεν υπάρχει καλύτερο ποδήλατο για τέτοιες συνθήκες.
  • Μειώστε ελαφρώς την πίεση του αέρα από τα λάστιχα. Αυτό θα επιτρέψει στα ελαστικά να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το έδαφος, οπότε και μεγαλύτερη τριβή -άρα καλύτερο κράτημα.
  • Να είστε χαλαροί πάνω στο ποδήλατο. Ναι θα γλιστρήσει, ναι η αίσθηση είναι πολύ περίεργη αλλά αν είστε σφιγμένοι στο ποδήλατο το πιο πιθανό είναι να βρεθείτε στο έδαφος να κάνετε «αγγελάκια». Χαλαρό το σώμα, τα χέρια και ο κορμός ώστε να μπορεί να «απορροφήσει» το σώμα όποια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης αποφασίσει να κάνει το ποδήλατο.
  • Φτερά. Αν το ποδήλατο σας έχει φτερά καλώς, αν όχι μπορείτε να φτιάξετε κάτι πρόχειρο από ένα παλιό μπουκάλι αναψυκτικού ή απλά να φορέσετε παλιά ρούχα καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ελαστικά θα σας γεμίσουν με πιτσιλιές από τον δρόμο.
  • Προσοχή στο πατημένο από τα αυτοκίνητα χιόνι. Το φρέσκο χιόνι είναι μαλακό και επιτρέπει το ελαστικό να «μπει» μέσα του προσφέροντας κάποια πρόσφυση. Όταν προηγουμένως όμως έχουν περάσει βαριά οχήματα από το σημείο, το χιόνι τείνει να συμπιέζεται και να παγώνει, κάνοντας τις αντιδράσεις του ποδηλάτου απότομες και απρόβλεπτες.cycle lane badge snow ice
  • Προσοχή στα φρένα. Τα φρένα όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος, άρα ολισθηρός έχουν την τάση να μπλοκάρουν τον τροχό αρκετά απότομα ακόμη και με το παραμικρό πάτημα. Προσπαθήστε να πατάτε τα φρένα πολύ προοδευτικά και αρκετά πριν από το σημείο που θέλετε να σταματήσετε. Tip: δοκιμάστε με το πίσω φρένο το ποσοστό πρόσφυσης που έχουν τα ελαστικά ώστε να ξέρετε πόση πίεση μπορείτε να βάλετε στις μανέτες!
  • Μην ενθουσιάζεστε και μην το παρακάνετε. Σίγουρα η ποδηλασία στο χιόνι είναι διασκεδαστική αλλά αρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα ξεγνοιασιάς για να βρεθείτε με τα «μούτρα στον δρόμο». Το χιόνι είναι πολύ απρόβλεπτο και καλά θα κάνετε να είστε απόλυτα συγκεντρωμένοι!

Θα θέλαμε να διαβάσουμε στα σχόλια τις ποδηλατικές σας εμπειρίες στα χιόνια!

Previous Article

Καζαμίας 2017-Αν το 2016 σου φάνηκε Χάρος, πού να δεις το 2017! (μέρος ‘B)

Next Article

Όταν είσαι ο Chris Akrigg, δεν χρειάζεσαι μονοπάτια! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια