Γιατί χρειάζεστε ένα fatbike. 5 λόγοι για να βάλετε ένα ποδήλατο ακόμη στο σπίτι!

Author: 1 σχόλιο Share:
fatbike mtb (1)

fatbike mtb (2)Fatbike. Τι είναι: Πρόκειται -προφανώς- για ένα ποδήλατο το οποίο έχει πολύ φαρδιά ελαστικά, συνήθως 3,8 ίντσες πλάτος ή μεγαλύτερα και τροχούς 66mm ή και μεγαλύτερους και είναι σχεδιασμένο να δουλεύει με πολύ χαμηλές πιέσεις ελαστικών, ώστε να έχει πρόσφυση σε τερέν όπου τα υπόλοιπα ποδήλατα δεν μπορούν να πάνε. Για παράδειγμα, άμμος, λάσπες, χιόνια. Τα πλαίσιά τους είναι ειδικά διαμορφωμένα ώστε να μπορούν να δεχτούν τους πιο φαρδείς τροχούς. Η πίεση των ελαστικών μπορεί να είναι από 5psi και πάνω -συνήθως 8-12psi- ώστε να επιτρέπεται η ομαλή κίνηση πάνω από πέτρες και ρίζες.

Η εξέλιξη και εξάπλωση των fatbike τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία, όχι μόνο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και στην Ευρώπη, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην χώρα μας. Ίσως είναι η πιο επαναστατική εξέλιξη της ποδηλασίας βουνού των τελευταίων χρόνων και αν σας φαίνονται υπερβολικά αυτά που διαβάζετε, τότε μάλλον δεν έχετε δοκιμάσει κάποιo fatbike. Είναι σχεδιασμένα για μεγάλες διαδρομές και απαιτητικά τερέν και όχι για υψηλές ταχύτητες ανάβασης. Γιατί όμως κάποιος να χρειάζεται ένα fatbike; Είναι απλό, ίσως στην Ελλάδα να μην μας είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά σε χώρες που καλύπτονται από χιόνια για αρκετούς μήνες σίγουρα έχει δώσει νέες προοπτικές σε όσους ασχολούνται με την ποδηλασία βουνού. 

1) Για να βγαίνετε στο βουνό όλο τον χρόνο.

fatbike mtb (6)

Αν και είμαστε αρκετά τυχεροί λόγω του κλίματος που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος που μπορούμε να ποδηλατούμε με ένα ποδήλατο όλο τον χρόνο, αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Υπάρχουν περιοχές, όπου τα χιόνια ξεκινούν τον Οκτώβρη και λιώνουν τον Απρίλη, πράγμα που κάνει αδύνατη την χρήση ενός κλασικού ποδηλάτου βουνού για όλο αυτό το διάστημα. Με την ραγδαία εξέλιξη των fatbike, όμως, αυτό έχει αλλάξει!

2) Ξαναφέρνει την διασκέδαση.

fatbike mtb (7)

Όπως και να το κάνουμε, αρκετοί έχουμε σταματήσει να διασκεδάζουμε με το ποδήλατο βουνού μας και να κυνηγάμε χρόνους στο Strava, να κυνηγάμε τρόπους να κάνουμε πιο ελαφρύ το ποδήλατο, πιο γρήγορο, να γίνουμε εμείς πιο γρήγοροι, αλλά έχουμε ξεχάσει να κοιτάμε την φύση, να συζητάμε με τα φιλαράκια μας και να διασκεδάζουμε. Καθώς όμως τα περισσότερα fatbike είναι βαριά με βαριούς τροχούς και λάστιχα, δεν σου δίνει την δυνατότητα να πας γρήγορα -τουλάχιστον στις ανηφόρες. Από την άλλη όμως, θα σας δώσει περισσότερο χρόνο να δείτε την φύση, να την νιώσετε, να δείτε την θέα από τα μέρη που κάνετε ποδήλατο, να δείτε το βουνό με ένα τελείως διαφορετικό μάτι.

3) Θα πάτε σε μέρη, που δεν πιστεύατε ότι μπορεί να πάει ένα ποδήλατο.

fatbike mtb (4)

Ναι μπορείτε να κάνετε ποδήλατο στο χιόνι, σε λάσπη, σε ρέματα, σε βρεγμένες πέτρες, σχεδόν παντού. Μπορείτε να πάρετε το fatbike σας και να ανεβείτε στο Παγγαίο, στα μισά του χειμώνα που είναι όλα καλυμμένα με χιόνια και να έχετε ζήσει κάτι μοναδικό. Σκεφτείτε μόνο πως μπορείτε να το φορτώσετε με την ομπρέλα και ένα ψυγειάκι μπύρες και να ποδηλατήσετε σε απόμακρες παραλίες από την αμμουδιά και εκεί που σκάει το κύμα. Τα fatbikes είναι ποδήλατα βουνού, αλλά και κάτι παραπάνω. Ίσως θα πρέπει να τα λέμε all-terrain-bikes (ποδήλατα όλων των εδαφών) γιατί ανοίγουν νέες δυνατότητες στο που μπορείτε να φτάσετε.

4) Η ποδηλασία στις πέτρες γίνεται πάρα πολύ εύκολη.

fatbike mtb 44

Λόγω των πολύ φαρδιών ελαστικών και των πολύ χαμηλών πιέσεων, η ποδηλασία στις πέτρες, είτε είναι μικρού μεγέθους, είτε μεγαλύτερες γίνεται πολύ πιο εύκολη και διασκεδαστική. Ειδικά αν επενδύσετε σε ένα fatbike διπλής ανάρτησης, τότε σχεδόν ξεχνάτε οτιδήποτε υπάρχει κάτω από το ποδήλατο και απλά πηγαίνετε.

5) Χρειάζεστε μια καλή δικαιολογία για ένα καινούριο ποδήλατο!

Επειδή είμαστε μεταξύ μας, ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν σας είναι απολύτως απαραίτητο ένα fatbike, αλλά το θέλετε επειδή γίνεται trend και επειδή έχετε όλων των υπολοίπων ειδών τα ποδήλατα και δεν ξέρετε τι δώρο να κάνετε στον εαυτό σας. Επίσης, ίσως είναι η αφορμή να ξεκινήσετε να βγαίνετε με βροχερό καιρό, καθώς δεν θα φοβάστε μην χαλάσετε την καινούρια 11-πλη μετάδοση και τα ρουλεμάν από το καινούριο σας FS ποδήλατο.

Δοκιμάστε ένα fatbike σε κατάλληλες συνθήκες, έχοντας στο μυαλό μόνο την διασκέδαση και θα μας θυμηθείτε!

Previous Article

Πως να διαλέξετε ποδηλατικά γυαλιά. Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε.

Next Article

Πόνος στην μπροστά μεριά από το γόνατο; Τι είναι και πως θα πρέπει να αντιδράσετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια