Πως να διαλέξετε ποδηλατικά γυαλιά. Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
cycling glasses road bike training

Τα ποδηλατικά γυαλιά δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ουσιαστικά και βασικά αξεσουάρ που έχει κάθε αναβάτης πάνω στο ποδήλατο, τα οποία τον προστατεύουν και του προσφέρουν άνεση σε όλες τις συνθήκες. Έντομα, πιτσιλιές νερού, χώμα, λάσπη, πέτρες, κλαδιά οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε μπορεί να πέσει στα μάτια σας, είτε βρίσκεστε με το ποδήλατο δρόμου, είτε με το ποδήλατο βουνού. Επίσης, προστατεύουν τα μάτια από την ηλιακή ακτινοβολία και προσφέρουν στον αναβάτη μια πιο άνετη και ξεκούραση εμπειρία πάνω στο ποδήλατο.

Τα ποδηλατικά γυαλιά έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί έτσι, ώστε να προσφέρουν άνεση και εργονομία πάνω στο ποδήλατο. Ελαφριά πλαίσια με άθραυστους και ανακλαστικούς φακούς. Είτε ψάχνετε ποδηλατικά γυαλιά για την καθημερινή σας μετακίνηση, είτε για να τα φοράτε όταν θα γράφετε χιλιόμετρα με το ποδήλατο δρόμου, είτε για να να προστατέψετε τα μάτια σας από κλαδιά και χώματα όταν βρίσκεστε μέσα σε κάποιο μονοπάτι με το ποδήλατο βουνού, θα πρέπει να κοιτάξετε να πληρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Πλαίσιο

Ο λόγος που δεν βλέπετε ποτέ κανέναν επαγγελματία αναβάτη, είτε είναι δρόμου, είτε βουνού, να φοράει κάποιον μεταλλικό σκελετό όταν cycling glasses (3)κάνει ποδήλατο, είναι φυσικά η ασφάλεια. Το μέταλλο δεν είναι καθόλου καλό όσον αφορά την ασφάλεια των αναβατών και ειδικά στα γυαλιά. Αρχικά οι σκελετοί δεν μπορεί να στενής γραμμής, αλλά και να βρείτε κάτι τέτοιο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πέσετε κάποια στιγμή. Εμείς δεν θα θέλαμε να έχουμε μεταλλικά αντικείμενα γύρω από τα μάτια μας.
Από την άλλη, το πολυανθρακικό πλαστικό είναι ανθεκτικό, ελαφρύ και τόσο γερό ώστε να μην θρυμματιστεί σε κάποια πτώση. Επίσης, τα πλαίσια των γυαλιών από πολυανθρακικό πλαστικό, μπορούν να έχουν πιο εφαρμοστή εφαρμογή στο πρόσωπο, καθώς διαθέτουν μια μικρή ελαστικότητα.
Επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα και τον περισσότερο καιρό που ποδηλατούμε οι θερμοκρασίες είναι αρκετά αυξημένες, προσανατολιστείτε σε γυαλιά που έχουν καλό αερισμό και αυξημένη ροή αέρα. Αυτό θα σας κρατήσει πιο δροσερούς τις ζεστές ημέρες, αλλά επίσης θα εμποδίσει τους φακούς από το να θαμπώσουν.
Τέλος, το επιρρίνιο και οι βραχιόνες θα πρέπει να έχουν προσθήκες από καουτσούκ ώστε να μην γλιστράνε όταν ιδρώνετε, αλλά παράλληα να προσφέρουν άνετη εφαρμογή των γυαλιών στο πρόσωπό σας.

Φακοί

Μετά τον σκελετό, οι φακοί των γυαλιών είναι ότι πιο σημαντικό. Θα πρέπει να είναι μεγάλοι, με καμπύλη, ώστε να έχετε ευρύ οπτικό πεδίο και να περνάνε απαρατήρητα όταν τα φοράτε. Οι φακοί θα πρέπει να έχουν φίλτρα UVA και UVB για να σας προστατεύουν από τις ηλιακές ακτινοβολίες, καθώς αυτές είναι υπεύθυνες για εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του ευαίσθητου δέρματος γύρω από τα μάτια αλλά και για πολλά προβλήματα στα μάτια. Αν τα γυαλιά που κοιτάτε δεν έχουν τέτοια φίλτρα, ΜΗΝ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ.cycling glasses (2) Οι άθραυστοι φακοί είναι κάτι ακόμη που θα πρέπει να κοιτάξετε. Ένας άθραυστος φακός θα σας προστατεύσει και δεν θα σπάσει αν μια πέτρα χτυπήσει τα γυαλιά σας καθώς ακολουθείτε κάποιον φίλο σας στο αγαπημένο σας μονοπάτι, αλλά επίσης πως δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε καινούριους φακούς, αν κατά λάθος σας πέσουν τα γυαλιά από τα χέρια. Το πολυανθρακικό ή NXT είναι το υλικό που θα πρέπει να κοιτάξετε να είναι φτιαγμένοι οι φακοί στα γυαλιά. Αρκετές εταιρίες έχουν δώσει διαφορετικές ονομασίες σε διαφοροποιήσεις τέτοιων υλικών, οπότε κάντε σωστή έρευνα.
Αν το θόλωμα των γυαλιών είναι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, υπάρχουν κανά δυο λύσεις και γι’ αυτό. Μια αντιθαμβωτική επίστρωση θα βοηθήσει πολύ, όπως επίσης και αν οι φακοί έχουν μικρές οπές για καλύτερο αερισμό.
Το κατάλληλο χρώμα των φακών, αλλάζει αναλόγως των συνθηκών και σίγουρα θα σας βοηθήσει σε μια πιο άνετη και πιο ασφαλή βόλτα/προπόνηση με το ποδήλατο. Πολλά ποδηλατικά γυαλιά έχουν φακούς που αλλάζουν, ώστε να έχετε την δυνατότητα να τους αλλάξετε αν αλλάξουν οι συνθήκες φωτισμού.

Σκούροι, γκρίζοι, ή smokey φακοί: Ο πιο συνηθισμένος τύπος φακών που συναντώνται σε γυαλιά ηλίου. Μπλοκάρουν το περισσότερο φως, αλλά δεν αλλcycling glasses lans armstrongάζουν την αντίληψή σας για τα χρώματα.

Καφέ ή χάλκινοι φακοί: Πρόκεται για μια all-around λύση, καθώς το χρώμα αυξάνει την αντίθεση ώστε ο δρόμος και τα μονοπάτια να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά στον χρήστη.

Διάφανοι φακοί: Χρήσιμοι κατά τις νυχτερινές βόλτες, ή κατά την διάρκεια βαριάς συννεφιάς.

Πορτοκαλί ή κίτρινοι φακοί: Κατάλληλοι για συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς αυξάνουν την αντίθεση, κάνοντας ευκολότερη υπόθεση τον εντοπισμό σπασμένων σημείων του δρόμου, λακκουβών και ανωμαλιών.

Φωτοχρωμικοί φακοί: Οι φακοί αυτοί προσαρμόζονται στις συνθήκες φωτισμού και είναι κατάλληλοι για συνθήκες όπου υπάρχει συνεχόμενη και γρήγορη εναλλαγή μεταξύ υψηλού φωτισμού και σκιάς -όπως για παράδειγμα μέσα σε ένα δάσος.

Καθρεπτίζουσα επίστρωση: Οι φακοί αυτοί μειώνουν την έντονη λάμψη του φωτός και είναι κατάλληλοι για πολύ φωτεινές ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Φακοί polarized: Μειώνουν πιο αποτελεσματικά τις λάμψεις και τις αντανακλάσεις από το φως, όπως για παράδειγμα την αντανάκλαση του φωτός από τον βρεγμένο δρόμο.

Τι γίνεται με την μυωπία όμως;

cycling glasses (6)Αν είστε από τους άτυχους που φοράτε γυαλιά μυωπίας, δεν χρειάζεται να στεναχωριέστε. Η πρώτη περίπτωση είναι οι φακοί επαφής, που θα σας δώσουν την δυνατότητα να αγοράσετε οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιών ηλίου επιθυμείτε με οποιουσδήποτε φακούς. Θα πρέπει να προσέξετε ώστε οι φακοί να είναι αρκετά φαρδιοί και καμπυλωτοί ώστε να προστατεύουν όλο το μάτι και να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να μπει σκόνη και χώμα στο μάτι. Η άλλη λύση είναι να αγοράσετε ειδικά γυαλιά με φακούς μυωπίας από την εταιρία που φτιάχνει τα γυαλιά που θέλετε να αγοράσετε.


Εφαρμογή των γυαλιών στο πρόσωπο

Όταν έρχεται η ώρα για το πως κάθονται τα γυαλιά στο πρόσωπό σας, δεν υπάρχει άλλη λύση από την δοκιμή. Τα ποδηλατικά γυαλιά θα πρέπει να κάθονται κοντά στο πρόσωπο, να ακουμπάνε στην μύτη και στους πλαϊνούς βραχίονες. Οι βραχίονες θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτοί ώστε να μην προκαλούν δυσφορία.
Όταν τα δοκιμάσετε, βεβαιωθείτε πως η περιφερειακή σας όραση δεν περιορίζεται από το πλαίσιο ή τους φακούς. Επίσης αν τα ματόκλαδά σας βρίσκουν στους φακούς, τότε μάλλον ή είναι πολύ μικρά τα γυαλιά για το πρόσωπό σας ή τα φορέσατε λανθασμένα.

Το να κάθονται σφιχτά στο κεφάλι είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά αν ασχολείστε με την ποδηλασία βουνού καθώς δεν θα θέλατε να κάνουν πως πέφτουν από το κεφάλι σας, ενώ βρίσκεστε στην μέση μιας επικίνδυνης κατάβασης.

Υπάρχουν αρκετά γυαλιά εξειδικευμένα για αθλήματα σε πληθώρα χρωμάτων, σχεδίων και τιμών, οπότε δεν θα πρέπει να επενδύσετε σε κάποιο ζευγάρι γυαλιών το οποίο δεν σας ενθουσιάζει οπτικά. Τέλος, αν βρήκατε ένα ζευγάρι γυαλιά που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θέλετε, ο καθρέπτης είναι αυτός που θα σας πει αν το αγοράσετε ή όχι!

Previous Article

Το ποδήλατο είναι περιπέτεια και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ταξίδι στο Kazbegi του Καυκάσου. (video)

Next Article

Γιατί χρειάζεστε ένα fatbike. 5 λόγοι για να βάλετε ένα ποδήλατο ακόμη στο σπίτι!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια