Ποδηλατικά shorts-Ποια είναι πιο αεροδυναμικά; Τα κοντά ή τα μακριά;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
podhlatikashorts (2)

Τα «μακριά» ποδηλατικά shorts τελειώνουν ακριβώς επάνω από το γόνατο και είναι μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη στα πλαίσια της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα shorts που φοριούνταν πριν πολλά χρόνια από διάσημους αθλητές ποδηλασίας όπως ο Eddy Merckx και ο Frausto Coppi.

Αν κοιτάξετε σε παλιότερες φωτογραφίες, θα δείτε αυτούς τους θρύλους της ποδηλασίας να τα δίνουν όλα σε αναβάσεις, όπου οι τετρακέφαλοι τους κοντεύουν να «σκάσουν» σε ποδηλατικά shorts τα οποία σήμερα θα τα χαρακτηρίζαμε σαν πολύ σέξυ.

Ωστόσο η εποχή ήταν διαφορετική, ήταν μια εποχή που αναβάσεις hors-categorie έβγαιναν με πάτημα 42-23. Τα ποδηλατικά shorts ήταν πάντα μαύρα με ένα λογότυπο εκτυπωμένο και έβγαιναν σε πολύ λίγα μεγέθη. Όχι ότι έχει σημασία, αλλά τότε δεν θα αμφισβητούσε κανένας τις στιλιστικές επιλογές των αναβατών.podhlatikashorts (1)

Πιθανότατα ο πιο γνωστός υπέρμαχος των μακριών ποδηλατικών shorts είναι ο Sir Bradley Wiggins, ένας αναβάτης γνωστός για την εκτίμηση που δείχνει στο στυλ και την μόδα. Εδώ γεννάται το ερώτημα όμως, είναι τα μακριά ποδηλατικά shorts μια τάση της μόδας σε αντίδραση με τα κοντά σορτς; Μπορεί για τον Wiggins να ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει και αεροδυναμικά οφέλη.

Φέτος ο Alex Dowsett έσπασε το UCI Hour Record φορώντας ένα ειδικά κατασκευασμένο skinsuit με το κάτω μέρος να είναι ελάχιστα πιο ψηλά από το γόνατο. Το μακρύτερο shorts (σαν μέρος του skinsuit) επίσης χρησιμοποιήθηκε από αρκετούς στον χώρο του χρονομέτρου όπως οι Michael Hutchinson και Matt Bottrill.

Ο νυν πρωταθλητής της Αγγλίας στο χρονόμετρο Matt Bottrill φοράει skinsuit ειδικά σχεδιασμένο από την Endura σε συνεργασία με τον μηχανικό Simon Smart και λέει πως απλά το προτιμάει μακρύτερο. Επίσης, έχει αποδειχτεί πως το υλικό των skinsuit είναι επίσης «γρηγορότερο» στο αέρα σε σχέση με το δέρμα.

Πόση μπορεί να είναι η χρονική διαφορά, όμως, αν γίνεται η χρήση μακρύτερων ποδηλατικών short; Είναι δύσκολο να υπάρξει ένα τέτοιο νούμερο καθώς αλλάζει για κάθε άνθρωπο και υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές. Γενικά όμως, εξοικονομούνται μερικά watt.

Σε έναν κόσμο ποδηλασίας όπου οδηγείται από κέρδη «μερικών watt» δυο-τρία watt μπορούν να σε κάνουν πρώτο ή τέταρτο στο χρονόμετρο. Υπάρχουν άραγε μειονεκτήματα για τα μακριά ποδηλατικά shorts; O μηχανικός του Bottrill λέει: «Θα πρέπει να υπάρχει μέτρο. Αν το shorts γίνει πολύ μακρύ, μπορεί να ανεμίζει και να επηρεάζει κατά το πεταλάρισμα. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολές. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή, ενώ κάτι που λειτουργεί για έναν αθλητή για έναν άλλον μπορεί να είναι άχρηστο«.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι οι γραμμές μαυρίσματος (tan lines). Ενώ στους ποδηλατικούς κύκλους θεωρούνται σαν σημάδια δύναμης και κυριαρχίας, στον χώρο εκτός του ποδηλάτου ένα δίχρωμο γόνατο είναι αρκετά παράξενο όταν θα κυκλοφορεί κάποιος χωρίς το ποδήλατό του. Το τι θα ακολουθήσει από την επόμενη γενιά αναβατών δεν το γνωρίζουμε αλλά σίγουρα θα είναι ένα μίγμα μόδας και επιδόσεων.

Ποια είναι η προτίμησή σας όσον αφορά τα ποδηλατικά shorts; Έχετε χρησιμοποιήσει μακρύτερα; Έχετε δει διαφορά στις επιδόσεις σας;

Previous Article

10 συμβουλές για το βρεγμένο τερέν στο ποδήλατο βουνού!

Next Article

Νέοι τροχοί για ποδήλατα δρόμου από την Boyd.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια