Είναι η ποδηλασία το «ιδανικό» μέρος για εμπορικές συμφωνίες;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
chatting-about-job-bike-path-chatting

Σύμφωνα με τον Liam Fox, τον Βρετανό γραμματέα του διεθνούς εμπορίου ο οποίος περιέγραψε τους εξαγωγείς της Αγγλίας ως «χοντρούς και τεμπέληδες» και πως το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να παίζουν γκολφ τα απογεύματα της Παρασκευής και να μην προσπαθούν να κάνουν εντυπωσιακές εμπορικές κινήσεις.

Δεν είναι μόνο η επίθεση που έκανε όμως προς τους ηγέτες των επιχειρήσεων εξαγωγών -η οποία τους αναστάτωσε όπως ήταν λογικό- αλλά φαίνεται πως είχε και κακή πληροφόρηση καθώς οι αληθινοί έμποροι συνάπτουν πλέον τις συμφωνίες όχι στα γήπεδα του γκολφ, αλλά επάνω σε ποδήλατο!

Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των παικτών γκολφ στις Η.Π.Α έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ στην Βρετανία έχει μειωθεί κατά 29% τα τελευταία 7 χρόνια! Αν όμως όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν πηγαίνουν για γκολφ, που γίνονται όλες αυτές οι εμπορικές γνωριμίες -και συμφωνίες;

Πλέον οι μεγάλες γνωριμίες και εμπορικές συμφωνίες γίνονται σε εισαγωγικούς αγώνες τριάθλου και μεταξύ ανταγωνιστών στο Ironman. Αν ακόμη δεν πιστεύετε αυτά που διαβάζετε θα σας αναφέρουμε πως μια συμφωνία 130$ δισεκατομμυρίων μεταξύ της Verizon-Vodafone το 2013 έγινε όταν τα επικεφαλής στελέχη των εταιριών οι Lowell McAdam και Vittorio Colao συζήτησαν διεξοδικά τους όρους ενώ βρισκόταν σε στατικά ποδήλατα στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου τους!

Πολλές εταιρίες ειδικεύονται στην οργάνωση ποδηλατικών αγώνων και αγώνων τριάθλου, συμπεριλαμβανομένων προκλήσεων οι οποίες φτάνουν συχνά μέχρι και τα 1000+ χιλιόμετρα όπως είναι το Land’s End to John O’Groats (διάσχιση από νότο προς βορά της Μ. Βρετανίας), εξορμήσεις στο γραφικό νησί της Μαγιόρκα ή βόλτες για αρχάριους οι οποίες δεν διαρκούν περισσότερο από δύο ώρες. Σύμφωνα με το Sport England η μηνιαία συμμετοχή στο ποδήλατο έχει αυξηθεί κατά 62% τα τελευταία 8 χρόνια από 232,000 σε 377,000.

chatting-about-job-female-group-rideΗ Dr. Josephine Perry αθλητική ψυχολόγος η οποία ειδικεύεται σε επαγγελματίες αθλητές και επιχειρηματίες λέει: «Οι άνθρωποι δικτυώνονται πολύ πιο ελεύθερα σε μια 6-ωρη βόλτα με το ποδήλατο παρά σε ένα μέρος όπου είναι αναγκασμένοι με το «καλημέρα» να κεραστούν και κάτι. Είναι λιγότερο περίεργο«.

Μπορεί όμως κάποιος να επιτύχει μια πραγματική συμφωνία ή να κάνει ακόμη και μια πρόχειρη επαγγελματική κουβέντα ενώ βρίσκεται λαχανιασμένος και ιδρωμένος πάνω στο ποδήλατο προσπαθώντας να ανέβει μια ανηφόρα; «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών», αναφέρει ο Jonathan Harrison διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Robert W Baird ο οποίος οργανώνει κάθε χρόνο μια ποδηλατική βόλτα από το Λονδίνο στο Somerset για συναδέλφους και πελάτες. «Είναι ένα απίστευτα κοινωνικό γεγονός. Κουβεντιάζεις όλη την ώρα», ενώ επισημαίνει πως οι πιο σοβαρές συζητήσεις γίνονται κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων για καφέ.

Για πολλούς ανθρώπους η σκέψη και μόνο να βρεθούν επάνω σε ένα ποδήλατο για μια διαδρομή 6-8 ώρες είναι αποτρεπτική αλλά η Dr. Perry λέει πως η προπόνηση για ένα τέτοιο event στο γυμναστήριο της εταιρίας είναι η μόδα «πάμε για μια μπύρα» που ίσχυε παλαιότερα. «Το γυμναστήριο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να γίνουν επαφές με ανθρώπους από άλλα τμήματα. Εκεί δεν υπάρχει ιεραρχία«.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν πάρα πολλά event για αρχάριους. Για παράδειγμα η HSBC ήταν χορηγός σε μια εκδήλωση τριάθλου όπου οι συμμετέχοντες καλούνταν να ποδηλατήσουν μόλις 5 χιλιόμετρα!

Από την άλλη, πολλοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί πως ο χώρος του αθλητισμού είναι ένα καλό περιβάλλον για να δικτυωθούν. Η Julia Hobsbawm επισκεπτόμενη καθηγήτρια της δικτύωσης στο Cass Business School λέει πως ο αθλητισμός πολύ συχνά είναι ένα «προστατευτικό στρώμα» που αποσπά τους ανθρώπους από το χτίσιμο πραγματικών σχέσεων.

Η ανησυχία της είναι πως η ποδηλασία δεν έχει καμιά διαφορά από το γκολφ και πως μόνο μπορούν να διαιωνιστούν οι κλίκες. «Το να περνάει κάποιος χρόνο με ανθρώπους «όμοιους» του δεν είναι καλό«. Η επιτυχής κοινωνική δικτύωση και η πραγματοποίηση επαγγελματικών επαφών έχει να κάνει πάντα με μια εκλεκτική ομάδα ανθρώπων. «Οι ομαδικές αποφάσεις έχουν πάντα περισσότερους κινδύνους -είτε αυτές προέρχονται από μια αίθουσα συνεδριάσεων είτε από μια ομαδική βόλτα με ποδήλατα«.

Πηγή: Financial Times

Previous Article

Ποδηλασία δρόμου και μούδιασμα στα χέρια.

Next Article

Με ποδήλατο βουνού σε 5 Ελληνικά νησιά. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια