Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τα μουδιασμένα χέρια όταν βρίσκεται κάποιος στο ποδήλατο δρόμου. Είναι η πετυχημένη συνταγή για την καταστροφή της βόλτας/προπόνησης. Η δυσφορία και ο κακός έλεγχος του ποδηλάτου είναι τα δύο κύρια συμπτώματα που συνοδεύουν το μούδιασμα των χεριών.
Αυτό είναι κάτι πολύ διαδεδομένο στον χώρο της ποδηλασίας δρόμου και είναι γνωστό και ως το μούδιασμα του ποδηλάτη. Προκαλείται από υπερβολική πίεση στο ωλένιο ή μέσο νεύρο το οποίο περνάει μέσα από τον καρπό. Από την στιγμή που γνωρίζει κάποιος όμως την αιτία μουδιάσματος θα μπορέσετε να βρείτε μερικές λύσεις ώστε να σταματήσει το μούδιασμα στα χέρια.
Το σημείο όπου το χέρι ακουμπάει στο τιμόνι.
Το ωλένιο νεύρο περνάει από τον καρπό προς τα δύο τελευταία δάκτυλα (παράμεσο και μικρό) μέσω του μαλακού ιστού στην άκρη του χεριού απέναντι από τον αντίχειρα. Το σημείο αυτό του χεριού είναι και αυτό που έρχεται σε επαφή με το τιμόνι και υποστηρίζει αρκετό από το βάρος του αναβάτη. Εσωτερικά από αυτό το σημείο περνάει το ωλένιο νεύρο μέσω του καναλιού Guyon και συμπιέζεται από τα οστά του καρπού και το χέρι. Όταν η πίεση είναι αυξημένη το μικρό δάκτυλο και ο παράμεσος μουδιάζουν. Όταν η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη το μούδιασμα μπορεί να μεταφερθεί σε ολόκληρη την παλάμη.
Το μεσαίο νεύρο βρίσκεται στο χέρι μεταξύ του καρπού και του ωλένιου νεύρου προς την βάση του αντίχειρα μέσω του καρπιαίου σωλήνα. Όταν υπάρχει αυξημένη πίεση σε αυτό το σημείο τότε τα πρώτα δάκτυλα που μουδιάζουν είναι ο δείκτης και ο μεσαίος. Το μούδιασμα μπορεί να συμβεί σε συνδυασμό με το μούδιασμα των υπολοίπων δακτύλων που προέρχεται από την πίεση στο ωλένιο νεύρο.
Καταπολέμηση του μουδιάσματος.
Η διασφάλιση μιας φυσικής γωνίας του καρπού στην επαφή των χεριών με το τιμόνι είναι το ιδανικό. Οποιαδήποτε υπερέκταση του καρπού προσθέτει επιπλέον πίεση στα νεύρα των χεριών. Το να ακουμπάτε το τιμόνι με όσο πιο ουδέτερα χέρια είναι δυνατό (ίσιος καρπός) επιτρέπει στα νεύρα που περνάνε εσωτερικά από τις παλάμες να βρίσκονται σε ουδέτερη θέση και να μην δέχονται κάποια εξωτερική πίεση.
Η συχνή εναλλαγή θέσεων των χεριών στο τιμόνι κατά την διάρκεια της βόλτας ή της προπόνησης μπορεί να ανακουφίσει παροδικά από το σύμπτωμα των μουδιασμένων χεριών. Στα ποδήλατα δρόμου με τα μετακινήστε τα χέρια σας σε μια θέση τέτοια ώστε να μην υπάρχει πίεση στο μαλακό μέρος της παλάμης, απέναντι από τον αντίχειρα. Στα ίσια τιμόνια υπάρχουν λιγότερες θέσεις τοποθέτησης των χεριών και η ανακούφιση από το μούδιασμα είναι πιο δύσκολη υπόθεση. Αν αντιμετωπίζετε μουδιασμένα χέρια συχνά και το ποδήλατο σας έχει ίσιο τιμόνι ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την τοποθέτηση “κεράτων-bar ends” ώστε να έχετε μια επιπλέον θέση τοποθέτησης των χεριών. Το πιο σημαντικό όμως είναι η σωστή τοποθέτηση αυτών, καθώς η κάθετη θέση τους ως προς το έδαφος δεν είναι σωστή. Θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μια γωνία τέτοια ώστε οι καρποί σας να βρίσκονται σε ουδέτερη θέση όταν θα τοποθετείτε τα χέρια σας εκεί.
Ένας άλλος τρόπος καταπολέμησης του μουδιάσματος είναι τα ποδηλατικά γάντια ή η ταινία τιμονιού με ενίσχυση-gel. Αρχικά μπορείτε να δοκιμάσετε γάντια τα οποία έχουν καλή εφαρμογή στα χέρια σας -καθώς αν είναι χαλαρά-μεγάλα θα προσκαλέσουν φουσκάλες, ενώ αν είναι πάρα πολύ σφιχτά θα προκληθεί περαιτέρω μούδιασμα.
Ένας άλλος τρόπος καταπολέμησης του μουδιάσματος στα χέρια είναι η μετακίνηση της σέλας προς τα πίσω και το ελάχιστο χαμήλωμα αυτής, αλλά με προσοχή καθώς μπορεί να ανακουφιστούν τα χέρια αλλά να προκύψουν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος -βλέπε γόνατα.
Αν το μούδιασμα παραμείνει παρά τις αλλαγές που έχετε κάνει τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδικό στο bike fitting ώστε να έρθει το ποδήλατο στα μέτρα σας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να κάνετε και εξετάσεις σε κάποιον γιατρό ώστε να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα νεύρα των χεριών.
Η κατανόηση των νεύρων που προκαλούν μούδιασμα στα χέρια θα σας κάνει να είστε πιο υποψιασμένοι ως προς το τι προκαλείτο μούδιασμα αλλά και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του. Ό,τι σας προτείναμε είναι εύκολο και αρκετά απλό στην δοκιμή του. Αν το πρόβλημα επιμένει τότε καλό θα ήταν να κάνετε μια μικρή αποχή από το ποδήλατο και να ζητήσετε την γνώμη κάποιου ειδικού.