Πόσο καλά ξέρετε το Strava; 10 συμβουλές και κόλπα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Giant’s Causeway Coastal Road road bike scenery

Καλώς ή κακώς από την μέρα που εμφανίστηκε το Strava έχει αλλάξει ο τρόπος που κάνουμε ποδήλατο. Έχουν μπει στην ζωή μας τα segments, τα KOM’s, τα PR, έχει μπει στην ζωή μας ο ανταγωνισμός. Για άλλους είναι καλό, καθώς τους έχει βοηθήσει να βελτιωθούν, ενώ για άλλους τους έχει γίνει εθισμός και το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα «πάρουν» πίσω το στέμμα. Σε όποια από τις δύο κατηγορίες και αν ανήκετε παρακάτω θα σας έχουμε μερικές απλές -αλλά όχι αδιάφορες- συμβουλές και κόλπα ώστε να παίζετε στα δάκτυλά σας το Strava.

Προστατευτείτε. Έχουν υπάρξει αναφορές -στο εξωτερικό κυρίως- πως οι κλέφτες ποδηλάτων παρακολουθούν τον λογαριασμό σας στο Strava, βλέπουν από που ξεκινάτε και που τελειώνετε την βόλτα ή την προπόνησή σας και κλέβουν ποδήλατα. Για να το αποτρέψετε αυτό, μπορείτε να κρύψετε μια ακτίνα από το σπίτι, ή την εργασία σας, όπου και οι διαδρομές σε αυτή την ακτίνα μέσα, θα είναι εμφανείς μόνο σε εσάς. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στο Settings, Privacy και βάζετε την διεύθυνσή σας, επιλέγετε την ακτίνα που δεν θα φαίνεται η διαδρομή και πλέον η αρχή και το τέλος της προπόνησης/βόλτας σας είναι προστατευμένα από αδιάκριτα μάτια. Αυτό δεν επηρεάζει την απόσταση και την ταχύτητα της διαδρομής που κάνετε.strava segments garmin (2)

Προκαλέστε τον εαυτό σας. Τα segments είναι σίγουρα ένα πολύ μεγάλο κίνητρο, ώστε να πιεστείτε κάθε φορά και λίγο παραπάνω ώστε να ρίξετε τον χρόνο σας. Επίσης, στο Strava υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα να ποδηλατήσετε κάποια χιλιόμετρα, να ανεβείτε κάποια χιλιάδες μέτρα. Όποια και να είναι η πρόκληση όμως, από την στιγμή που θα ανεβείτε στο ποδήλατό σας, σίγουρα έχει κάνει την «δουλειά» της.

Γίνετε πιο δημιουργικοί. Βαρεθήκατε απλά να κάνετε τις προπονήσεις και τις βόλτες σας, έτσι χωρίς κάποιο απώτερο σκοπό; Σκεφτήκατε μήπως το ενδεχόμενο να αρχίσετε να ζωγραφίζετε με την διαδρομή που κάνετε; Τι εννοούμε; Δείτε To Strava είναι τέχνη! και αν ακόμη έχετε απορίες θα επανέλθουμε με οδηγίες για το πως μπορείτε να δημιουργήσετε και εσείς μοναδικές ζωγραφιές!

Κάντε επίδειξη δύναμης στους φίλους σας! Αν δεν πειράξετε τους φίλους σας και αυτοί εσάς θα χαθεί όλη η διασκέδαση. Σε αυτό το πνεύμα είναι και το παρακάτω εργαλείο όπου με την χρήση του «αριθμού» σας στο Strava (ο αριθμός που βγαίνει στην μπάρα διευθύνσεων όταν πηγαίνετε στο προφίλ σας) και με τον αριθμό κάποιων φίλων σας, μπορείτε να συγκρίνετε τις μεταξύ σας επιδόσεις στις κοινές σας διαδρομές.

Ντοπαριστείτε!. Φυσικά και δεν εννοούμε να το ρίξετε στα φάρμακα, αλλά να «ενισχύσετε» την καταγραφή σας από το Strava. Με την βοήθεια του DigitalEPO.com μπορείτε να ανεβάσετε τις επιδόσεις σας και να φαίνεστε πιο γρήγορος από ότι πραγματικά είστε. Έχουμε γράψει περισσότερα για το συγκεκριμένο εδώ: Ψηφιακό Strava-doping!

Βάψτε την πόλη ή το βουνό κόκκιstravaνα! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των GPS σε σχέση με τα κλασικά «κοντέρ» των ποδηλάτων είναι πως μπορούν να αποθηκεύσουν ακριβώς τα μέρη από τα οποία περάσατε και να τα αποδώσουν σε κάποιον χάρτη. Μπορείτε με την βοήθεια αυτού του εργαλείου –Strava Multiple Ride Mapper– να αποτυπώσετε σε έναν χάρτη όλες τις διαδρομές που έχετε κάνει μεταξύ κάποιων ημερομηνιών και να τις δείτε όλες μαζί. Μετά μπορείτε απλά να βάλετε αυτόν τον χάρτη ως εικόνα στο desktop σας!

Κρατήστε αντίγραφα ασφαλείας από τις βόλτες/προπονήσεις σας. Δεν είναι καθόλου σοφό την σημερινή ημέρα να κρατάτε όλα σας τα ψηφιακά δεδομένα σε ένα μόνο μέρος. Τι θα γίνει αν κάποια μέρα το Strava σταματήσει να λειτουργεί; Θα χάσετε χρόνια από βόλτες και προπονήσεις και θα έχετε «καταστρέψει» την ψηφιακή καταγραφή σας. Μπορείτε να αποθηκεύετε τις διαδρομές σας σε GPX και να έχετε ένα αντίγραφο στον υπολογιστή σας. Επίσης, υπάρχουν αρκετά ακόμη site που δίνουν την δυνατότητα να ανεβάσετε το αρχείο καταγραφής και να έχετε τα στατιστικά σας εκεί.

Συνοψίστε τα επιτεύγματά σας. Με την χρήση του VeloViewer μπορείτε να συνοψίσετε όλα σας τα Strava-επιτεύγματα σε όμορφα γραφήματα, ώστε να μπορέσετε να πειράζετε τους φίλους σας. Προσωπικά, είμαι κοντά στα 5000 βουνίσια-χωμάτινα χιλιόμετρα για το 2015.

Εξομαλύνετε την διαδρομή σας. Μερικές φορές τα GPS χάνουν στιγμιαία το σήμα τους, ή καταγράφουν λάθος δεδομένα με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποια σημεία που δείχνουν να τρέχετε με εξωπραγματικές ταχύτητες, ή να βρίσκεστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από εκεί που είστε. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχετε χάσει κάποιον καλό χρόνο που κάνατε σε κάποιo segment. Με την βοήθεια του SNAP (Segment Needs A Polish) μπορείτε να εξομαλύνετε εκείνο το σημείο ώστε να είναι πλέον φυσιολογικό. Και που ξέρετε; Μπορεί να έχετε κερδίσει το ΚΟΜ εκεί!

Αφήστε το Strava κλειστό. Ίσως η καλύτερη συμβουλή που θα πρέπει να ακολουθείτε που και που είναι να αφήνετε το Strava κλειστό, να πάρετε το ποδήλατό σας και απλά να βγείτε έξω να διασκεδάσετε, χωρίς να σας νοιάζουν χρόνοι, επιδόσεις και όλα τα υπόλοιπα. Επιστροφή στο κλασικό ΜΤΒ λοιπόν!

Previous Article

5 συμβουλές προπόνησης για περισσότερη δύναμη, μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερη φυσική κατάσταση. Μέρος 3/4

Next Article

Σκεφτήκατε ποτέ, τι θα έλεγε το ποδήλατο βουνού σας, αν μπορούσε να μιλήσει; (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια