Τρώτε το πρωί; Γιατί είναι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
elliniko

Από τα γεύματα της ημέρας, το πρωινό είναι το πιο προβλέψιμο. Σηκώστε τον κατάλογο σε οποιοδήποτε μαγαζί και στο πρωϊνό περιλαμβάνονται περίπου τα ίδια πράγματα. Στο σπίτι από την άλλη, μια-δυο φέτες με βούτυρο και μέλι, ή γάλα με δημητριακά και λύσαμε το πρόβλημα. Παρόλα ταύτα όμως, είναι το μόνο γεύμα που προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων. Υπάρχουν αποδείξεις πως αν κάποιος παραλείπει το πρωινό γεύμα, κάνει κακό στην υγεία του. Βέβαια, αν υπάρχει έλλειψη χρόνου και το πρωινό περιορίζεται σε κάποιον «χυλό», τότε λογικό είναι να αποφεύγεται…

Το μυστικό, όμως, είναι πως το πρωινό είναι κάτι παραπάνω από το πρώτο γεύμα της ημέρας. Βοηθάει τον μεταβολισμό, ρυθμίζει το σωματικό βάρος, ενισχύει τις επιδόσεις σας στο ποδήλατο και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Σύμφωνα με ειδικούς, το πρωινό επηρεάζει τον οργανισμό περισσότερο από κάθε άλλο γεύμα.

Τροφή για τον εγκέφαλο

Την στιγμή που θα ξυπνήσετε, βρίσκεστε σε κατάσταση νηστείας, σύμφωνα με τον διατροφολόγο και αθλητή αντοχής Cara A. Marrs. Για έξι με δώδεκα ώρες -ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, δεδομένου ότι οι άνθρωποι τρέφονται κάθε 4 ώρες περίπου όταν είναι ξύπνιοι- δεν καταναλώνετε κανενός είδους ενέργεια. Το σώμα όμως, δουλεύει σκληρά για να αναδομήσει τους μύες και να επεξεργαστεί τις πληροφορίες της ημέρας. Αυτές οι εργασίες γίνονται από την αποθηκευμένη ενέργεια και το πρωί ο οργανισμός λειτουργεί με θερμιδικό έλλειμμα και ο εγκέφαλος τα βρίσκει «σκούρα».

Μελέτες έχουν δείξει πως η σωστή τροφοδοσία του οργανισμού το πρωί ενισχύει την πνευματική οξύτητα αλλά και τον συντονισμό κινήσεων. Το σωστό πρωινό, είναι το καύσιμο για το μυαλό και το σώμα. Ενισχύει τις σωστές αποφάσεις αλλά και τις γρήγορες αντιδράσεις κατά την διάρκεια μιας βόλτας. Επίσης, η ίδια έρευνα έδειξε, πως το πρωινό γεύμα μπορεί να αυξήση την θετική διάθεση αλλά και την διανοητική λειτουργία ενός ατόμου.

Το παιχνίδι του σωματικού βάρους

Όταν έρχεται η ώρα για την ρύθμιση του σωματικού βάρους, ο ρόλος του πρωινού είναι περίπλοκος. Η παράλειψή του έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, σε αντίθεση όμως έρχεται μια άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Cornell, όπου έδειξε πως οι άνθρωποι που παρέλειπαν το πρωινό γεύμα, κατανάλωναν στο τέλος της ημέρας περίπου 400 θερμίδες λιγότερες. Δεν σημαίνει όμως ότι και αυτή η μείωση του φαγητού μεταφράζεται σε απώλεια βάρους. Αντιθέτως, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας του οργανισμού για κατανάλωση θερμίδων, επειδή το σώμα μαθαίνει να διατηρεί την ενέργεια εξαιτίας των μεγάλων διαστημάτων μεταξύ των γευμάτων. Μπορεί αυτή να είναι και η εξήγηση στο ότι αυτοί που τρώνε πρωινό, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι από αυτούς που δεν τρώνε. Μια άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Tel Aviv έδειξε πως, γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν τις μισές ημερήσιες θερμίδες τους κατά το πρωινό, έχασαν 9 κιλά κατά μέσο όρο κατά την διάρκεια 12 εβδομάδων, ενώ αυτές που έπαιρναν τις περισσότερες θερμίδες κατά το βραδινό έχασαν μόνο 3,5 κιλά (όλες ήταν σε δίαιτα 1400 θερμίδων). Σε συνέχεια η έρευνα, έδειξε πως όσες έτρωγαν μεγαλύτερο πρωινό, έχασαν πόντους από την μέση και μείωσαν τον δείκτη μάζας του σώματός τους σε σχεδόν διπλάσιο νούμερο, από όσες κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες το βράδυ.

Τι γίνεται όμως με την αντίληψη πως όσοι προπονούνται με άδειο στομάχι χάνουν πιο εύκολα βάρος; Ίσως για μια μικρή μερίδα αναβατών, με μια μακροπρόθεσμη και σκόπιμη δίαιτα ώστε να «προπονήσουν» το σώμα τους να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά τα αποθέματα λίπους, θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η θεωρία. Για την πλειοψηφία όμως των αναβατών, των οποίων κύριος σκοπός είναι η σωστή τροφοδότηση του σώματος για να ανταπεξέλθει σε μια προπόνηση ή βόλτα, η κατανάλωση πρωινού είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με το National Weight Control Registry η κατανάλωση πρωινού εντός μιας ώρας από το ξύπνημα, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας πριν το σώμα μεταβεί σε κατάσταση ενεργειακής διατήρησης.

Σε επόμενο θέμα θα σας κάνουμε μερικές προτάσεις πρωινών γευμάτων, ώστε να ξεκινάτε με ορθοπέταλο κάθε μέρα!

Previous Article

MTB World Championships, Cairns, Αυστραλία- Ο Bruni πέταξε!

Next Article

La Vuelta-Συγκλονιστικός Contador!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια