Πως να τοποθετήσετε σωστά τα spd-sl cleats στα ποδηλατικά σας παπούτσια!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
how to put cleats road bike shoes (3)

Αγοράσατε ποδήλατο δρόμου, αγοράσατε παπούτσια ειδικά για την ποδηλασία δρόμου με τελείως άκαμπτη σόλα, αγοράσατε πετάλια για το ποδήλατο δρόμου και είστε έτοιμοι να ξεχυθείτε στους δρόμους και να αρχίσετε να γράφετε χιλιόμετρα. Όμως, πριν ξεκινήσετε, ξέρετε πως να βάλετε σωστά τα σχαράκια στα παπούτσια σας, ή θα τα βάλετε όπως τύχει και ό,τι γίνει;

Λοιπόν πριν βιαστείτε και τοποθετήσετε λάθος τα σχαράκια στα παπούτσια σας, αφιερώστε 5 λεπτά να διαβάσετε τον οδηγό μας για την σωστή τοποθέτηση και καλά σας χιλιόμετρα!

Τι χρειάζεστε.

how to put cleats road bike shoes (3)

Παπούτσια δρόμου,
Πετάλια δρόμου με κατάλληλα σχαράκια
Μέτρο
Κατάλληλο κλειδί (άλεν 4mm για τα Shimano SPD-DL)
Στυλό ή μολύβι
Μονωτική ή χαρτοταινία

Ξεκινάμε με την τοποθέτηση και ρύθμιση από τα σχαράκια στο «μπρος-πίσω». Σταθείτε, φορώντας τις κάλτσες σας, μπροστά από έναν τοίχο, με τις φτέρνες να ακουμπούν στον τοίχο και με την βοήθεια ενός ακόμη ατόμου μετρήστε την απόσταση από τον τοίχο μέχρι τον μύλο του ποδιού. Σημειώστε σε ένα χαρτί την απόσταση για το δεξί και το αριστερό σας πόδι.

how to put cleats road bike shoes (5) how to put cleats road bike shoes (9)

Έπειτα θα πρέπει να μεταφέρετε αυτή την απόσταση στο παπούτσι. Τοποθετήστε ένα κομμάτι μονωτική ταινία στο εσωτερικό πλαϊνό του παπουτσιού -ώστε να μην λερώσουμε τα ολοκαίνουρια παπούτσια μας- και μεταφέρετε την απόσταση που σημειώσατε για το κάθε πόδι στο παπούτσι. Δεν θέλουμε το σχαράκι να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον μύλο του ποδιού αλλά λίγα χιλιοστά πιο πίσω διότι εκεί βρίσκονται μερικά πολύ σημαντικά νεύρα για την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσουν μουδιάσματα. Για να το πετύχετε αυτό, τοποθετήστε το παπούτσι στον τοίχο και με την βοήθεια του μέτρου μεταφέρετε την απόσταση που μετρήσατε για κάθε πόδι σας.

how to put cleats road bike shoes (4) how to put cleats road bike shoes (11)
Ειδικότερα, στα SPD-SL σχαράκια, υπάρχει μια μικρή εγκοπή στο πλάι, η οποία μας δείχνει το ακριβές σημείο που περνάει ο άξονας του πεταλιού. Θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε το σημάδι που κάναμε με το σημάδι που έχει το σχαράκι.

how to put cleats road bike shoes (12) how to put cleats road bike shoes (14)

Έπειτα θα πρέπει να ρυθμίσουμε την γωνία από τα σχαράκια. Για να πετύχουμε την σωστή γωνία από τα σχαράκια θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα πόδια μας πως στέκονται εκτός του ποδηλάτου. Οι φτέρνες είναι προς τα μέσα όταν στεκόμαστε και περπατάμε ή είναι προς τα έξω; Επίσης θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα γόνατα μας πως κινούνται όταν κάνουμε καθίσματα -κίνηση παρόμοια με όταν κάνουμε πετάλι- ώστε να αποφασίσουμε πού θα πρέπει να μπουν τα σχαράκια. Αν τα πόδια σας δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, θα σας συστήναμε να ξεκινήσετε με τα σχαράκια τελείως ευθεία (για να το πετύχετε αυτό ευθυγραμμίστε το σημάδι που έχει το σχαράκι με το σημάδι του παπουτσιού) και από εκεί δοκιμάστε τα στο ποδήλατο για το πως νιώθετε τα πόδια σας. Δεν θα πρέπει να νιώθετε ενοχλήσεις στην φτέρνα ή στο κου ντε πιε.

how to put cleats road bike shoes (1) road bike shoes cleat allignment

Επιπλέον, αν νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση στα γόνατα καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό ώστε να σας βοηθήσει με την σωστή τοποθέτηση για τα σχαράκια.

Previous Article

Γιατί τα δέντρα είναι απαραίτητα στην ποδηλασία βουνού!

Next Article

Δίδυμοι 6χρονοι μας βάζουν στην θέση μας! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια