Αρκετές αναβάτριες ίσως αναρωτιέστε τι μπορείτε να αλλάξετε στο ποδήλατο, που τυχόν σας έδωσε ο φίλος σας ή ο αδερφός σας -όσο πιο οικονομικά γίνεται- για να το φέρετε στα μέτρα σας. Από την στιγμή που ο σκελετός δεν είναι σχεδιασμένος για το γυναικείο σώμα, αλλά για ένα αντρικό, υπάρχουν μερικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν, ώστε όχι μόνο να έρθει στα μέτρα σας, αλλά να γίνει και πολύ πιο ευχάριστο και ξεκούραστο.
Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε την συνέχεια για να μάθετε!
1) Λαιμός. Με έναν κοντύτερο λαιμό και με λίγο περισσοτερο rise θα μειωθεί η απόσταση της σέλας από το τιμόνι με αποτέλεσμα να μην τεντώνεστε. Στα ποδήλατα βουνού, αυτή η κίνηση θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σας στα κατηφορικά κομμάτια.
2) Τιμόνι. Με ένα πιο στενό τιμόνι, στις κούρσες, ώστε να είναι πιο κατάλληλο για το άνοιγμα των ώμων σας, θα δείτε σημαντική διαφορά στην άνεση, αλλά επίσης θα μειωθεί και η απόσταση σέλας-τιμονιού. Στα ποδήλατα βουνού, αν το τιμόνι που έχετε είναι πολύ φαρδύ, με λίγο κόψιμο θα σηκωθεί ο κορμός πιο ψηλά και θα νιώθετε πιο άνετα στις ανηφόρες. Βέβαια, μπορεί να χάσετε λίγη από την σταθερότητα που θα χρειαζόσαστε στις κατηφόρες…
3) Μανέτες φρένων. Για τα ποδήλατα δρόμου, υπάρχουν μικρότερες μανέτες φρένων ώστε να έρθουν πιο κοντά στο τιμόνι για να φτάνουν με άνεση τα δάκτυλα. Για τα ποδήλατα βουνού, μπορείτε να ρυθμίσετε την απόσταση από τους ειδικούς ρεγουλατόρους. Εάν όμως, τα φρένα σας δεν έχουν ρύθμιση απόστασης, ίσως χρειαστεί να τα αναβαθμίσετε με κάποιο μοντέλο που παρέχει αυτή την δυνατότητα.
4) Sela. Επειδή ως γυναίκες έχετε φαρδύτερη λεκάνη από ότι οι άντρες, λογικό είναι να χρειάζεστε και φαρδύτερες σέλες. Υπάρχουν μέθοδοι μέτρησης της απόστασης για τα κόκκαλα της λεκάνης ώστε να γίνεται η σωστή επιλογή στο φάρδος της σέλας. Πηγαίνετε σε κάποιο κατάστημα και ζητήστε να σας μετρήσουν ώστε να προμηθευτείτε την κατάλληλη σέλα.
5) Λοιπά περιφερειακά ποδηλάτου. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες είναι πιο ελαφριές από τους άντρες (στα κιλά, γιατί στα μυαλά υστερούμε…) οπότε πολλά από τα περιφερειακά του ποδηλάτου δεν χρειάζεται να είναι βαριά και για αυξημένες κατπονήσεις. Με σωστή επιλογή περιφερειακών μπορείτε να ρίξετε το βάρος του ποδηλάτου μέχρι και 2 κιλά (στα ποδήλατα βουνού) και να έχετε καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου -μιας και θα είναι ελαφρύτερο-.