Σωστός τρόπος τοποθέτησης για το ποδηλατικό κράνος.

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Το ποδηλατικό κράνος είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ που χρειάζεστε στο ποδήλατο. Προστατεύει στις πτώσεις από χτυπήματα στο κεφάλι που μπορεί να προβούν μοιραία. Αν δεν γνωρίζετε πως να διαλέξετε ένα ποδηλατικό κράνος και τι πρότυπα ασφαλείας θα πρέπει να καλύπτει, μπορείτε να μάθετε εδώ: Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας των ποδηλατικών κρανών.

85d21a8cd9d15682a0caed31727279d2

Βέβαια όσο καλό κράνος και αν αγοράσετε δεν πρόκειται να κάνει το 100% της δουλειάς που είναι προορισμένο αν δεν το φορέσετε σωστά. Μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να σας σώσουν από κάποιο πολύ σοβαρό ατύχημα. Ας δούμε, λοιπόν, τον σωστό τρόπο που θα πρέπει να φοράτε το ποδηλατικό σας κράνος, ώστε να μάθουν αυτοί που δεν γνωρίζουν και να θυμηθούν όσοι γνωρίζουν, τους λόγους για τους οποίους το κράνος έχει συγκεκριμένες θέσεις που μπαίνει στο κεφάλι.

 

1

Κύριος στόχος σας είναι το κράνος να άνετο, επίπεδο και σταθερό. Το κράνος πρέπει να κάθεται στο κεφάλι άνετα, να ακουμπάει παντού γύρω-γύρω το κεφάλι, να είναι όσο γίνεται πιο «ίσιο» και να είναι σταθερό τόσο, ώστε να αντιστέκεται βίαιες δονήσεις ή χτυπήματα, χωρίς να φεύγει από την θέση του. Η θέση του κράνους στο κεφάλι, θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο χαμηλά για να μεγιστοποιήσει την επιφάνεια κάλυψης, ενώ παράλληλα να είναι επίπεδο με τους ιμάντες να είναι σφιχτοί, αλλά παράλληλα και άνετοι.2

Να είστε πάντα προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικό σχέδιο κεφαλής, οπότε μπορεί κάποιο κράνος να μην ταιριάζει στο σχήμα του κεφαλιού σας «κουτί» ή να μην μπορεί να μπει λόγω μεγάλων διαφορών. Δυστυχώς τις πρώτες φορές μπορεί να ξοδέψετε από 5 έως και 15 λεπτά μέχρι να τοποθετήσετε σωστά το κράνος σας.

Προσαρμόστε κατάλληλα τα εσωτερικά μαξιλαράκια ή τον δακτύλιο ρύθμισης του κράνους. Τα περισσότερα κράνη έχουν συστήματα με περιστροφικούς δακτύλιους που σφίγγουν το κράνος στο κεφάλι, παρά μαξιλαράκια διαφορετικού όγκου. Στα κράνη με περιστροφικούς δακτύλιους, ξεκινάτε με τέρμα ανοικτό τον δακτύλιο, το ποθετείτε στο κεφάλι και σφίγγετε μέχρι το σημείο που το νιώθετε σφιχτό αλλά παράλληλα και άνετο. Πολλές φορές, λόγω ιδιαιτεροτήτων μεταξύ του κεφαλιού και του σχεδίου του κράνους, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο σφίξιμο ο δακτύλιος, ώστε το κράνος να μην κουνιέται στο κεφάλι. Αν η πίεση που νιώθετε δεν σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, τότε το κράνος σας ταιριάζει. Βέβαια, από την άλλη, αν το νιώθετε σφιχτό, τότε δεν είναι το κατάλληλο κράνος για εσάς.
Συνήθως τα κράνη με μαξιλαράκια, έρχονται με 2 ζευγάρια μαξιλαράκια, διαφορετικού όγκου, ώστε να μπορείτε να φέρετε το κράνος στα μέτρα σας για να ταιριάζει απόλυτα στο σχήμα του κεφαλιού σας.

Σωστή ρύθμιση για τα λουράκια συγκράτησης. Εφόσον έχετε βρει τα κατάλληλα μαξιλαράκια ή την θέση του δακτύλιου σύσφιξης, τότε φορέστε το κράνος και κουμπώστε το λουράκι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει το κράνος σωστά με το μπροστά μέρος να κοιτάει μπροστά. Η σωστή ρύθμιση είναι «μάτια-αυτιά-στόμα».

  • Αυτό σημαίνει πως, όταν φοράτε σωστά το κράνος σας και κοιτάξετε προς τα επάνω τα θα πρέπει να βλέπετε ίσα ίσα το κράνος σας -το κυρίως μέρος και όχι, απλά το γείσο.
  • Έπειτα, το Υ των πλαϊνών ιμαντών θα πρέπει αν βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους λοβούς των αυτιών.
  • Ενώ τέλος το λουράκι κάτω από το πηγούνι θα πρέπει να είναι τόσο σφιχτό ώστε, όταν ανοίξετε το στόμα σας, να νιώθετε μια ελαφρά πίεση και πως το κράνος «τραβιέται» λίγο προς τα κάτω.

Με το κράνος να βρίσκεται στο κεφάλι σας, ρυθμίστε πρώτα το μήκος των πίσω ιμάντων, και μετά το μήκος των μπροστά ώστε το Y -το σημείο που ενώνονται οι ιμάντες- να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το αυτί σας. Ίσως χρειαστεί να μετακινήσετε τους ιμάντες από την βάση τους στο κράνος ώστε να γίνουν τα μήκη ίσα αριστερά-δεξιά. Έπειτα ρυθμίστε το μήκος από τον ιμάντα που πιάνει κάτω από το πηγούνι σας, ώστε να είναι σφιχτός αλλά άνετος. Αν σας πιέζει το πηγούνι και δεν το νιώθετε άνετο, τότε είναι πολύ σφιχτό. Έπειτα δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σύστημα με τον περιστροφικό δακτύλιο στην πίσω μεριά του κράνους -εφόσον υπάρχει. Με το σωστό σφίξιμο θα νιώθετε το κράνος πιο σταθερό, χωρίς να κουνιέται στις ανωμαλίες του δρόμου, αλλά μόνο όταν οι ιμάντες είναι σωστά προσαρμοσμένοι στο κεφάλι σας, είστε σίγουροι ότι το κράνος δεν θα φύγει κατά την διάρκεια μιας πτώσης.

Αν πιστεύετε ότι έχετε ρυθμίσει τα λουράκια σωστά, τότε κουνήστε δυνατά το κεφάλι σας δεξιά-αριστερά. Έπειτα με το χέρι σας, πιάστε το μπροστά μέρος του κράνους και σπρώξτε το προς τα πάνω και πίσω. Αν κινείται περισσότερο από 3 πόντους, αφήνοντας εκτεθειμένο το κούτελό σας, τότε θα πρέπει να ξαναρυθμίσετε τα λουράκια, σφίγγοντας αυτό από την μπροστά μεριά του αυτιού και πιθανότατα να χρειαστεί να χαλαρώσετε λίγο το λουράκι που πηγαίνει από την πίσω μεριά του αυτιού. Πάλι το σημείο Υ θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το αυτί σας. Με το χέρι σας στην πίσω μεριά του κράνους, τραβήξτε το προς τα επάνω. Μετακινείται περισσότερο από 3 πόντους; Αν ναι, τότε χρειάζεται να σφίξετε το λουράκι που περνάει πίσω από αυτί σας.

Για τον τελικό έλεγχο πηγαίνετε μπροστά από έναν καθρέπτη και παρατηρήστε το δέρμα επάνω από τα φρύδια σας αν κινείται καθώς κουνάτε το κράνος. Κουνώντας ελαφρά το κράνος, το δέρμα θα πρέπει να κουνιέται, αν δεν κουνιέται τότε τα μαξιλαράκια που έχετε βάλει στο κράνος είναι μικρά ή το σύστημα συγκράτησης με τον περιστροφικό δακτύλιο δεν είναι αρκετά σφιχτό.

Όταν τελειώσετε, το κράνος θα πρέπει να είναι επίπεδο στο κεφάλι, να το αισθάνεστε καλά στερεωμένο και άνετο. Δεν θα πρέπει να κινείται ώστε να χτυπάει με τα γυαλιά σας -αν συμβαίνει αυτό σφίξτε τα λουράκια των αυτιών- και θα πρέπει να περνάει με επιτυχία το τρίπτυχο «μάτια-αυτιά-στόμα». Επίσης, δεν θα πρέπει να έχετε αίσθηση ότι φοράτε κράνος, κατά τον περισσότερο χρόνο τουλάχιστον, όπως συμβαίνει με την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου ή ένα καλό ζευγάρι παπούτσια. Αν μετά από αρκετές προσπάθειες δεν έχετε καταφέρει να το προσαρμόσετε σωστά στο κεφάλι σας, ίσως τελικά να χρειάζεστε κάποιο διαφορετικό μοντέλο κράνους, λόγω «ασυμβατότητας» μεταξύ του κεφαλιού σας και της σχεδίασης του κράνους.

5d6ff5e11d352517dc4136369e629e2d

 

Σημαντική σημείωση για παιδιά: Όταν ένα κράνος είναι σωστά τοποθετημένο σε ένα παιδικό κεφάλι, θα πρέπει να αφαιρείται από το παιδί, πριν πάει να παίξει με άλλα παιδιά στην παιδική χαρά, χωρίς το ποδήλατό του, γιατί μπορεί να προκληθούν πολύ σοβαρά ατυχήματα στο παιδί, καθώς το κράνος μπορεί να πιαστεί κάπου και το παιδί να στραγγαλιστεί από τον ιμάντα του πηγουνιού. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί κατά την ποδηλασία, ούτε κατά την διάρκεια μιας πτώσης από το ποδήλατο, αλλά μπορεί να συμβεί στην παιδική χαρά, ή μέσα σε δέντρα, αν το κράνος πιαστεί από κάπου.

Previous Article

Υπονοούμενα του Lance Armstrong μέσω του Twitter για τον Chris Froome!

Next Article

Μύθοι για την δίαιτα!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια