Συμβουλές «χρονομέτρου» με τον Fabian Cancellara.

Author: Χωρίς σχόλια Share:

O Fabian Cancellara είναι ένας από τους πετυχημένους ποδηλάτες δρόμου της τελευταίας δεκαετίας. Εκεί όπου έχει διαπρέψει είναι το χρονόμετρο καθώς μπορεί να κρατήσει πάρα πολύ υψηλή απόδοση για πολύ χρόνο και αυτό είναι που τον έχει κάνει να ξεχωρίζει.

fabian-cancellara-time-trial-2

Ας δούμε όμως μερικές συμβουλές που έδωσε ο διάσημος αθλητής στο Cycling Weekly.

  1. Προετοιμασία. «Δεν είναι μόνο η προηγούμενη ημέρα του αγώνα σημαντική. Ολόκληρη η εβδομάδα πριν τον αγώνα είναι. Θα πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες και καλής ποιότητας φαγητό, να ξεκουράζεστε και να προετοιμάζεστε (ψυχικά) για τον αγώνα, είτε είναι σύντομος είτε μεγαλύτερος».
  2. Ψυχολογία και ψυχή. «Στην προπόνηση πρέπει να ακολουθώ συγκεκριμένα νούμερα δύναμης, αλλά πηγαίνω και με την αίσθηση. Ποτέ δεν φτάνω τα νούμερα του αγώνα όμως. Ακόμη και τώρα οι προπονητές μου όταν βγάζουν το προπονητικό πλάνο, βάζουν μερικές πάρα πολύ σκληρές προπονήσεις, καθώς γνωρίζουν τι μπορώ να αποδώσω στον αγώνα. Είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα από ότι φτάνω στις προπονήσεις».
  3. Ξεκινήστε σιγά σιγά. «Σε όσο καλύτερη κατάσταση βρίσκομαι τόσο πιο ενθουσιώδης είμαι σχετικά με την προπόνηση χρονομέτρου. Η πρώτη ημέρα πάνω στο ποδήλατο χρονομέτρου είναι φρικτή, μέρα με την μέρα όμως αλλάζει η αίσθηση καθώς συνηθίζει το σώμα στην ιδιαίτερη θέση οδήγησης. Όσο περισσότερο βρίσκεσαι πάνω στο ποδήλατο του χρονομέτρου τόσο το συνηθίζεις. Βέβαια μπορείς να πηγαίνεις για αρκετό χρόνο και με 60-62 χλμ/ώρα, το οποίο και αυτό είναι ωραίο»!
  4. Θέστε στόχους. «Με τον τρόπο της η προπόνηση είναι πολύ κουραστική. Μπορεί να είναι δυνατή, αλλά πρέπει να πιέσεις τον εαυτό σου στο όριο. Και να πιέζεις τον εαυτό σου χωρίς στόχους δεν είναι κάτι εύκολο. Θα πρέπει να προπονείστε έχοντας βάλει κάποιον στόχο. Να έχετε μια φιλοδοξία για κάτι».
  5. Να έχετε αυτοπεποίθηση. «Όταν τα αποτελέσματα έρχονται από την προπόνηση είναι πολύ καλό για την αυτοπεποίθηση σας, καθώς είναι πολύ σημαντική στην απόδοση ενός αθλητή. Βέβαια ως επαγγελματίας αθλητής αυτό είναι διαφορετικό. Πολλές φορές οι ερασιτέχνες είναι πιο φιλόδοξοι από εμάς»!
  6. Προσέχετε τον εξοπλισμό σας. «Χρειάζεστε σωστό-καλό εξοπλισμό. Τροχοί, ποδήλατο, κράνος, στολή, το χρονόμετρο δεν έχει να κάνει μόνο με την δύναμη και την απόδοση, τα αποτελέσματα βασίζονται και στον εξοπλισμό».
  7. Βρείτε τον ρυθμό σας. «Ασκηθείτε για 5 λεπτά σε συγκεκριμένα watt ή καρδιακούς παλμούς, ξεκουραστείτε για 3 λεπτά και επαναλάβετε για 5 ή 10 λεπτά. Δεν χρειάζεται να βρίσκεστε συνέχεια στο κατώφλι, αλλά σε έναν ρυθμό το οποίο μπορείτε να κρατήσετε. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε τον ρυθμό, τότε το χρονόμετρο γίνεται ακόμη πιο δύσκολο».
  8. Ο επιμένων νικά. «Συναντώ πολλούς ανθρώπους των οποίων το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν μπορούν να κρατήσουν ρυθμό. Πηγαίνουν λίγο πιο γρήγορα, λίγο πιο αργά, λίγο πιο δυνατά. Σε μια ελαφρώς ανηφορική διαδρομή πηγαίνουν γρήγορα στον ανήφορο, έπειτα αργά καθώς κουράστηκαν, ξανά γρήγορα στην κατηφόρα και τέλος όταν έρχεται η ευθεία δεν ξέρουν πως να πάνε. Αυτό είναι το πρόβλημα».
  9. Μην κάνετε υπερβολικό ζέσταμα. «Πιστεύω πως πολλοί αναβάτες κάνουν υπερβολικό ζέσταμα, περνούν πολύ ώρα πάνω στο προπονητήριο και όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσουν τον αγώνα είναι ήδη κουρασμένοι».

Όσοι ασχολείστε με το χρονόμετρο ή ακόμη και με το τρίαθλο πιθανότατα θα βρείτε αυτές τις συμβουλές πολύ χρήσιμες. Μήπως όμως έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη από την προσωπική σας εμπειρία;

Previous Article

Rob Warner και Red Bull Foxhunt, όταν ο αγαπημένος speaker πιάνει το τιμόνι! (video)

Next Article

Test Merida Cyclocross 500- Και δεν περνάς απαρατήρητος!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια