Τα μυστικά για να κερδίσει κάποιος ένα Grand Tour! (Μέρος Ά)

Author: 1 σχόλιο Share:
finish road

Στο Tour de France, τις περισσότερες φορές ξεχωρίζουν μόνο οι νικητές και οι ηττημένοι. Για να φτάσει, όμως, κάποιος τόσο ψηλά, ώστε να κερδίσει το Grand Tour, από πίσω υπάρχουν πάρα πολλά. Η ομάδα, οι συναθλητές που τον «βοηθούν», τακτική και στρατηγική. Παρακάτω είναι μερικές από τις τακτικές που χρησιμοποιούνται για να ξεχωρίσει κάποιος στο Grand Tour.

  1. Πρέπει να μείνετε πάνω στο ποδήλατό σας. Η εγκατάλειψη ενός αγώνα είναι πάντα ένα στενάχωρο γεγονός τόσο γιWorld Road Championships - Womens Road Raceα τον αθλητή όσο και την ομάδα του. Για παράδειγμα ο Tony Martin εγκατέλειψε φέτος με σπασμένη κλείδα, ενώ ο Cancellara με δύο κατάγματα σπονδύλων και αυτό, αφού είχε ήδη φορέσει το Yellow jersey. Μία εβδομάδα μετά την νίκη του στο TdF 2012, o Wiggins είπε: «Αν δεν βρίσκεσαι πολύ μπροστά στο πελοτόν, τότε είναι πραγματικά λαχείο αν εμπλακείς σε σύγκρουση ή όχι. Η ομάδα σου θα πρέπει να σε προστατεύει και να σε έχουν «ασφαλή». Οι μεγάλες ομάδες θέλουν να ελέγχουν τον ρυθμό και να κυριαρχούν στην πρώτη γραμμή αριθμητικά».

2) Σεβαστείτε τους domestiques -όσοι «υπηρετούν» τα αστέρια της ομάδας. Οι domestiques κάνουν πολύ σκληρότερη δουλειά από τα «αστέρια» και τα μεγάλα ονόματα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Μπορεί να είναι «αναλώσιμοι» καθώς δεν έχουν επιλεχθεί ως υποψήφιοι για κάποιο jersey, αλλά αυτό δεν τους κάνει λιγότερο «άντρες» και ανταγωνιστικούς. Μεταφέρουν το νερό από τα αυτοκίνητα της ομάδας μέχρι τους «πρωταγωνιστές», έχουν το νου τους στον δρόμο για λακούβες, προστατεύουν τους αρχηγούς τους από τον άνεμο και σχηματίζουν μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των αρχηγών τους και των αθλητών άλλων ομάδων. Στην ουσία απλά παρακολουθούν τον αγώνα, από «μέσα» κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ κουραστικό τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά.road cycling slipstream

3) Μείνετε κοντά ώστε να κουράζεστε λιγότερο. Όταν οι αθλητές της ομάδας βρίσκονται ο ένας κοντά στον άλλον, ο κύριος στόχος τους είναι η «προστασία» του αρχηγού από τον αέρα. Μπορεί να φτάνετε μέχρι το μανάβικο, χωρίς να λαχανιάσετε και να ιδρώσετε με ταχύτητα 20χλμ αλλά στο μεγαλύτερο Tour, η μέση ταχύτητα είναι κοντά στα 40χλμ για αρκετά χιλιόμετρα. Κάθε φορά που διπλασιάζει κάποιος την ταχύτητά του πάνω στο ποδήλατο, χρειάζεται 8 φορές μεγαλύτερη σωματική προσπάθεια για να αντιμετωπίζει τον αέρα. Οι domestiques δημιουργούν έναν «τοίχο προστασίας» προς τον αρχηγό τους ώστε να είναι ξεκούραστος και έτοιμος για να επιτεθεί την κατάλληλη στιγμή. Οι αναβάτες, χρειάζεται να βρίσκονται σε αποστάσεις χιλιοστών μεταξύ τους ώστε να επωφεληθούν από το slipstreaming -το φαινόμενο κατά το οποίο η αεροδυναμική αντίσταση του αναβάτη που ακολουθεί είναι μηδενική λόγω των στροβιλισμών που δημιουργεί ο μπροστά αναβάτης. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και επικίνδυνη τεχνική, η οποία απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες και είναι ο κύριος λόγος που υπάρχουν τόσες πτώσεις και συγκρούσεις στα Grand Tour. Το θετικό αυτής της τεχνικής είναι πως μπορεί να μειωθεί η προσπάθεια μέχρι και 80%!

Συνεχίζεται στο Μέρος Β.

Previous Article

McLaren 675LT εναντίον ποδηλάτου στην Νέα Υόρκη. (video)

Next Article

Ας δούμε το σπίτι του Carl Decker της Giant off road Team. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια