Θα «καβαλούσατε» ένα ποδήλατο ξαπλωμένοι μπρούμυτα;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
periergo podhlato xaplwto (2)

Όταν η κουβέντα πηγαίνει σε ποδήλατα με διαφορετική θέση οδήγησης, σχεδόν όλοι γνωρίζουν τα «όρθια» ποδήλατα όπως και τα ποδήλατα τύπου recumbent. Ωστόσο υπάρχει και μια λιγότερο γνωστή, τρίτη επιλογή, ένα ποδήλατο που είστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα. Αν και έχουν περιοριστεί σε ποδήλατα που είναι φτιαγμένα για να σπάνε ρεκόρ ταχυτήτων, η Bird of Prey Bicycles προσφέρει ένα τέτοιο ποδήλατο για καθημερινή χρήση! Μπορεί να ακούγεται αρκετά περίεργο, αλλά ισχυρίζονται ότι υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υπόλοιπα ποδήλατα.

Η εταιρία που εδρεύει στην Καλιφόρνια, ο σχεδιαστής του πρώτου Bird of Prey το 1991 ήταν ο John Aldridge. Ο μηχανικός Russ Denny το έκανε πραγματικότητα το 2010 και η πρώτη του δημόσια εμφάνιση έγινε το 2014. Φέτος ξεκίνησαν και οι επίσημες διαφημίσεις σχετικά με το μοντέλο παραγωγής.
periergo podhlato xaplwto (3)

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, ο αναβάτης βρίσκεται ξαπλωμένος μπρούμυτα πάνω στο ποδήλατο, με υποστήριξη στους γλουτούς τους αγκώνες και τα χέρια ενώ τα πόδια πηγαίνουν τέρμα πίσω στα πετάλια. Είναι μια παρόμοια θέση όπως όταν κάποιος κολυμπάει. Αυτή η θέση οδήγησης, κάνει το σύνολο πολύ αεροδυναμικό, ενώ παράλληλα κρατείται χαμηλά το κέντρο βάρους, επιτρέποντας γρήγορη και ευέλικτη συμπεριφορά.

Εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερης θέσης οδήγησης, οι αναβάτες είναι αρκετά εύκολο να γυρίσουν τα 60 δόντια του γραναζιού, το οποίο είναι συνδεδεμένο με μια κασέτα 11-36 και να παράγουν περισσότερη ροπή από ότι θα μπορούσαν σε ένα ποδήλατο με μικρότερα γρανάζια. Επίσης, είναι σε θέση να γυρνάνε πολύ εύκολα τα πόδια στις ανηφόρες, καθώς θα βρίσκονται σε πλήρη έκταση!

periergo podhlato xaplwto (1)

Έχει μεγάλα πρωτερήματα στο θέμα της ενεργητικής ασφάλειας, καθώς αν σε ένα κλασικό ποδήλατο κάποιος κάνει ένα φρενάρισμα πανικού, θα φύγει πάνω από το τιμόνι και πάνω από το ποδήλατο με το πρόσωπο του να είναι το πρώτο που θα έρθει σε επαφή με το έδαφος. (Ποιος δεν έχει ζήσει μια τέτοια «μεγάλη» στιγμή άλλωστε;) Σε ένα φρενάρισμα πανικού στο Bird of Prey ο αναβάτης είναι αδύνατο να φύγει πάνω από το τιμόνι, καθώς η μάζα του αναβάτη βρίσκεται αρκετά χαμηλά. Ένα πιθανό πρόβλημα όμως, είναι η ορατότητα από τα διερχόμενα οχήματα όπως επίσης και η περιφερειακή ορατότητα του αναβάτη.

Χωρίς πολλές επιλογές σε περιφερειακά και μόνο με αλουμινένιο πλαίσιο το ποδήλατο κοστίζει πάνω από 8000€, τιμή που είναι απαγορευτική. Πάντως θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η δοκιμή ενός ποδηλάτου που για να το «καβαλήσουμε» θα έπρεπε να είμαστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα.

Previous Article

Νέα ελαστικά για ποδήλατα βουνού από την Maxxis.

Next Article

Darklight, πάνω που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια