Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένα καλό quick release για το ποδήλατο δρόμου.

Author: Χωρίς σχόλια Share:
Επάνω φαίνεται το εξωτερικό έκκεντρο, ενώ κάτω το εσωτερικό έκκεντρο.

Πριν λίγο καιρό είδαμε μια πολύ μεγάλη ανάκληση ποδηλάτων, που αφορούσε τα quick relase του μπροστά τροχού. Μπορεί τα περισσότερα από εκείνα τα ποδήλατα να ήταν ποδήλατα βουνού, αλλά ίσως να έχετε γίνει μάρτυρες σε κάποιο quick release το οποίο είτε δεν έσφιγγε σωστά, είτε άνοιγε μόνο του μετά από λίγα χιλιόμετρα.

Παρακάτω θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν ένα καλό και ποιοτικό quick release από ένα της «σειράς».

Εσωτερικό έκκεντρο.

Επάνω φαίνεται το εξωτερικό έκκεντρο, ενώ κάτω το εσωτερικό έκκεντρο.
Επάνω φαίνεται το εξωτερικό έκκεντρο, ενώ κάτω το εσωτερικό έκκεντρο.

Μπορεί να είναι ελαφρώς βαρύτερα, αλλά ένα quick release με εσωτερικό έκκεντρο, έχει λιγότερες πιθανότητες να ανοίξει μόνο του, σε σύγκριση με ένα quick release σχεδιασμένο με εξωτερικό έκκεντρο.

Οδοντωτές προεξοχές.

quick release (5)

Ψάξτε για έντονες οδοντωτές προεξοχές τόσο στην πλευρά του μοχλού, όσο και από την απέναντι πλευρά. Όταν οι προεξοχές είναι ατσάλινες, είναι ακόμη καλύτερα, ειδικά αν το quick release χρησιμοποιείται σε ένα μεταλλικό πλαίσιο. Οι αλουμινένιες οδοντωτές προεξοχές δεν θα προσφέρουν ασφάλεια σε ένα μεταλλικό πλαίσιο -ειδικά σε κάποιο ατσάλινο- καθώς το αλουμίνιο είναι πιο μαλακό υλικό. Μερικά quick release, για να παραμείνουν ελαφριά χρησιμοποιούν πρεσαριστές οδοντωτές προεξοχές από ατσάλι, πάνω σε ένα σώμα αλουμινίου.

Μακρύ και πλατύ λεβιέ.

Τίποτα ριζοσπαστικό ή άξιο προσοχής, απλά με έναν πλατύ και μακρύ λεβιέ το quick release είναι πιο εύκολο στην χρήση. Το μήκος αυξάνει την μόχλευση και το πλάτος έχει καλύτερη αίσθηση στα χέρια, ειδικά όταν φοράτε γάντια.

Ατσάλινος άξονας.

Όσον αφορά το κομμάτι του quick release που κρατάει τον τροχό πάνω στο ποδήλατο, θέλετε σίγουρα κάτι άκαμπτο και πολύ ισχυρό. Αυτό είναι το ατσάλι. Το τιτάνιο είναι πολύ καλό υλικό επίσης, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως σε quick release τα οποία είναι πάρα πολύ ελαφριά -με μικρότερης διαμέτρου άξονα και μικρότερης διαμέτρου άκρες και πολύ πιο ακριβά.

Μεγάλοι άξονες.

Προτιμήστε το quick release με τον μεγαλύτερο άξονα που θα περνάει από τα κέντρα των τροχών σας. Αυτός συνήθως είναι μερικά δέκατα μικρότερος των 5mm.

Τι θα σας προτείναμε;

Shimano Dura Ace 9000. Ίσως ο «βασιλιάς» των quick release, το οποίο είναι το σημείο αναφοράς για την περιγραφή που σας κάναμε. Το κόστος του βέβαια είναι αρκετά αυξημένο (περίπου 100€ το ζευγάρι). Αν το κόστος δεν είναι θέμα προτιμήστε το. Αλλιώς το Ultegra 6800 έχει παρόμοια χαρακτηριστικά, με λίγο μεγαλύτερο βάρος και αρκετά χαμηλότερη τιμή.

quick release (3)

Campagnolo αν δεν έχει ο δημιουργός του quick release αξιόπιστο quick release, τότε ποιος; Με τιμή αρκετά τσουχτερή -κοντά στα 120€- αλλά σίγουρα φεύγει το άγχος σχετικά με τους τροχούς, αν θα παραμείνουν στην θέση τους.

quick release (4)

Bontrager RL quick release, το οποίο συνοδεύει τους τροχούς μεσαίας και καλής κατηγορίας της εταιρίας, έχει όλα τα χαρακτηριστικά που σας αναφέραμε. Ακόμη έχει ελατήρια «προσκολημένα» στις άκρες ώστε να μην πέφτουν. Το πιο φτηνό από τις προτάσεις με κόστος στα 40€.

quick release (2)

Previous Article

Ο Steve Peat και ο Hans Rey διασχίζουν την Ισλανδία με τα mtb. (video)

Next Article

Οι καλύτερες στιγμές από τα preview του Παγκοσμίου Κυπέλλου Downhill του Claudio Caluori. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια