Δεν υπάρχει ποδηλάτης ο οποίος δεν έχει αντιμετωπίσει πόνους μετά από μια προπόνηση ή μια βόλτα με το ποδήλατο. Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουν όλοι όσοι κάνουν ποδήλατο και δεν συμβαίνει μόνο στους αρχάριους. Τα καλά νέα από την άλλη είναι πως με λίγη πρόβλεψη και προσοχή όλοι αυτοί οι πόνοι και οι ενοχλήσεις μπορούν να προληφθούν! Πως;
Πόνοι στο στομάχι. Ένα από τα πιο συνηθισμένα “λάθη” που κάνουμε όλοι όταν ποδηλατούμε είναι η υπερκατανάλωση τροφής. Κατά την διάρκεια της βόλτας/προπόνησης μπορεί να “ρουφάτε” τα gel-άκια δυο-δυο αλλά μόλις τελειώσει η βόλτα/προπόνηση αρχίζουν η ναυτία και οι πόνοι. Η λύση είναι εύκολη και απλή. Προσπαθήστε να καταναλώνετε όση τροφή/ενεργειακά gel/μπάρες χρειάζεστε κατά την διάρκεια της βόλτας/προπόνησης και όχι παραπάνω. Κάθε ώρα που ποδηλατείτε χρειάζεται να καταναλώνετε 30-60 γραμμάρια υδατανδράκων (αναλόγως το πόσο δυνατή και μεγάλη είναι η βόλτα/προπόνηση) ενώ παράλληλα θα πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών, είτε είναι νερό είτε ηλεκτρολύτες. Αν δεν έχετε πόνους κάθε φορά που κατεβαίνετε από το ποδήλατο, τότε καλό θα είναι να καταγράφετε τις συνθήκες όταν σας πιάνουν οι πόνοι. Καταγράψτε τι έχετε φάει πριν ανεβείτε στο ποδήλατο, κατά την διάρκεια και μετά την προπόνηση/βόλτα. Ίσως βρείτε κάτι συγκεκριμένο που σας ενοχλεί ή απλά να οφείλεται στην μεγάλη κατανάλωση φαγητού.
5 φαγητά που θα πρέπει να αποφύγεις πριν ανέβεις στην σέλα!
Πονοκέφαλος. Η αφυδάτωση είναι ίσως ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί και είναι ο κύριος ένοχος για τους πονοκεφάλους. Φροντίστε να καταναλώνετε περίπου 500-600 ml υγρών για κάθε ώρα που περνάτε πάνω στο ποδήλατο. Αν η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη, θα πρέπει η κατανάλωση υγρών να αυξηθεί. Η αυξημένη ηλιοφάνεια είναι ένας άλλος παράγοντας που επιβαρύνει τους πονοκεφάλους. Για να περιορίσετε τους πονοκεφάλους από την ηλιοφάνεια, θα πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου καθώς μειώνεται η καταπόνηση των ματιών από το έντονο φως του ηλίου. Τέλος πολλές φορές, ο πονοκέφαλος μπορεί να έχει προκληθεί από την πολύ σκληρή προσπάθεια και δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να τον αποφύγετε. Πάντως αν οι πονοκέφαλοι είναι συνεχόμενοι και η προέλευση τους είναι αβέβαιη τότε καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Μεγάλη ανάγκη για ούρηση. Αν έχετε παρατηρήσει πως όσο βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο σας έρχεται συνεχώς η επιθυμία να ουρήσετε τότε θα πρέπει να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο που κάθεστε πάνω στο ποδήλατο. Μπορεί το συγκεκριμένο πρόβλημα να εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και η αιτία του είναι η αυξημένη πίεση στην ουρήθρα, η οποία οφείλεται στον τρόπο που κάθεστε στην σέλα. Πηγαίνετε την λεκάνη ελάχιστα πιο πίσω, ώστε όλη η πίεση από το βάρος του σώματος να πηγαίνει από τα κόκαλα της λεκάνης προς την σέλα και να απελευθερώσετε βάρος από το μπροστινό μέρος της λεκάνης. Επίσης σημαντικά θα βοηθήσει μια διαφορετική σέλα, ειδικά σχεδιασμένη για γυναίκες ή και ένα εξειδικευμένο bike fit ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι πόνοι και ενοχλήσεις που μπορεί να νιώθετε όσο βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο. Αν το πρόβλημα παραμένει, τότε ίσως να υπάρχει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή κάποια μυκητίαση. Όπως και να έχει πάντως, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Κράμπες στα πόδια. Συνήθως οφείλονται σε έλλειψη ηλεκτρολυτών. Το απλό νερό δεν προσφέρει τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται το σώμα κατά την διάρκεια μια σκληρής προπόνησης. Το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για τον οργανισμό και μπορούν να βρεθούν μόνο στους ηλεκτρολύτες και όχι στο νερό της βρύσης. Πέρα από τους ηλεκτρολύτες όμως σημαντικό ρόλο παίζει και η αποθεραπεία στο τέλος της βόλτας/προπόνησης, ειδικότερα τις πιο επίπονες και δυνατές προπονήσεις. Ίσως ο χρόνος που έχετε είναι πραγματικά περιορισμένος και δεν προλαβαίνετε να κάνετε πολύ σωστή αποθεραπεία, αλλά υπάρχει λύση. Τα τελευταία 10-15 λεπτά της προπόνησης/βόλτας ρίξτε κατά πολύ τους ρυθμούς σας ώστε να επιτρέψετε στα πόδια να αποβάλουν το γαλακτικό οξύ που έχει συσσωρευτεί από την έντονη προσπάθεια ώστε να είστε φρέσκοι για την επόμενη ημέρα.
Σούρωμα, τι είναι πως το αποφεύγουμε και πως το αντιμετωπίζουμε.
Τρέμουλο και κρύωμα. Παρουσιάζεται συνήθως όταν δεν έχετε κάνει την απαραίτητη αποθεραπεία. Ο οργανισμός έχει μηχανισμούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματος σε ένα σταθερό επίπεδο. Όταν εσείς γυμνάζεστε έντονα, ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος και αρχίζουν να ενεργούν αυτοί οι μηχανισμοί. Όταν όμως σταματήσετε απότομα την γυμναστική αυτοί οι μηχανισμοί δεν “κλείνουν” αμέσως, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος. Για να σταματήσετε να έχετε τέτοιου είδους “παρενέργειες” μετά από κάθε προπόνηση καλό θα είναι να δίνετε λίγο χρόνο στο σώμα σας ώστε να προσαρμοστεί στις συνθήκες. Με απλά λόγια, χαλαρώστε την ένταση της προπόνησης/βόλτας κατά τα τελευταία 10-15 λεπτά ώστε να του επιτρέψετε να αποκτήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία.
Φούσκωμα. Η λύση είναι πολύ απλή. Θα πρέπει να τρώτε λιγότερο και να καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα υγρών. Όπως είπαμε και παραπάνω, πολλοί ποδηλάτες λαμβάνουν περισσότερη τροφή από ότι χρειάζονται όσο βρίσκονται πάνω στο ποδήλατο, ενώ παράλληλα δεν πίνουν τις απαραίτητες ποσότητες υγρών για να διασπάσουν το φαγητό αυτό. Το αποτέλεσμα είναι το φούσκωμα. Επίσης, φούσκωμα μπορεί να προκληθεί αν καταναλώνετε ενεργειακές μπάρες και gel-άκια και πίνετε ενεργειακά ποτά -τα οποία είναι γεμάτα ζάχαρη και ηλεκτρολύτες με πολύ μικρό ποσοστό νερού το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να αραιωθούν οι τροφές στο στομάχι. Όταν ποδηλατούμε το περισσότερο αίμα του οργανισμού κατευθύνετε προς τα πόδια τα οποία έχουν πολύ σκληρή δουλειά να κάνουν, αλλά παράλληλα θα πρέπει να βοηθήσουμε τον οργανισμό να χωνέψει το φαγητό που μόλις καταναλώσαμε. Θα πρέπει να βρείτε τις ιδανικές αναλογίες τροφών και υγρών που καταναλώνετε όσο βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο καθώς θέλετε να απορροφούνται όσο πιο γρήγορα γίνεται τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, δίχως όμως να επιβαρύνουν το στομάχι σας.
Βήχας. Αν μετά το τέλος της προπόνησης/βόλτας σας έχει πιάσει επίμονος βήχας όπου κάθε φορά νομίζετε πως θα “φτύσετε” και κάποιο από τα πνευμόνια σας, δεν θα πρέπει να σας πιάσει ανησυχία. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας του αέρα που αναπνέετε όταν βρίσκεστε στο ποδήλατο σε σύγκριση με όταν θα μπείτε στο σπίτι σας ή στο ζεστό αυτοκίνητο σας. Περιγράφεται ως πρόβλημα μυϊκών σπασμών το οποίο προέρχεται λόγω ερεθισμού του ιστού και δημιουργίας φλεγμονής. Αν το πρόβλημα είναι μικρό θα υποχωρήσει από μόνο του σχετικά γρήγορα. Αν όμως το πρόβλημα επιμένει τότε μια συσκευή εισπνοών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Ίσως να έχετε κάποιο μικρό πρόβλημα με άσθμα και δεν το έχετε ανακαλύψει ακόμη. Αν βέβαια το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που πιστεύετε πως επηρεάζεται ο τρόπος που αναπνέετε τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.