Αγορά παιδικού ποδηλάτου. Τι θα πρέπει να προσέξετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
kids and mtb (2)

Τελειώνουν τα σχολεία και έρχεται η στιγμή που θα βγείτε στην αγορά για να αγοράσετε καινούριο παιδικό ποδήλατο για το παιδί σας. Γνωρίζετε όμως πως μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα ποιοτικό παιδικό ποδήλατο από ένα ποδήλατο του «κιλού»; Θα πρέπει να αναθεωρήσετε όσα γνωρίζετε για τα ποδήλατα, καθώς το παιδικό ποδήλατο δεν είναι απλά ένα μικρότερο ποδήλατο ενήλικα αλλά είναι μελετημένο και στημένο για την φυσιολογία των παιδιών. Ας δούμε όμως μερικούς βασικούς παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το καλύτερο ποδήλατο ποδήλατο για το παιδί σας!

Βάρος.

Τα πιο οικονομικά παιδικά ποδήλατα έχουν αρκετές ατέλειες με την κυριότερη να είναι το υψηλό βάρος. Οι εταιρίες για να μειώσουν το κόστος χρησιμοποιούν βαρύτερα περιφερειακά και ο σκελετός είναι κατασκευασμένος από βαρύ χάλυβα κάνοντας τις περισσότερες φορές το ποδήλατο να ζυγίζει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του βάρους του παιδιού. Ίσως ως γονείς να μην μπορείτε να καταλάβετε γιατί δεν αρέσει το καινούριο ποδήλατο στο παιδί, αλλά αν σας έδιναν και εσάς ένα ποδήλατο το οποίο ζυγίζει το μισό σας βάρος, θα καταλαβαίνατε.

Γεωμετρία παιδικών ποδηλάτων.

Η γεωμετρία των παιδικών ποδηλάτων είναι κάτι πάρα πολύ ειδικό καθώς τα παιδιά έχουν μακρύτερα πόδια από κορμό και η φυσιολογία τους δεν τους επιτρέπει να γείρουν μπροστά όπως ένας ενήλικας. Οπότε, ένα καλό παιδικό ποδήλατο θα πρέπει να έχει μικρό reach -δηλαδή πιο μικρό οριζόντιο σωλήνα και φυσικά κοντό λαιμό.

kidonbike (3)

Μερικά από τα καλύτερα παιδικά ποδήλατα της αγοράς έρχονται με ειδικά κατασκευασμένα τιμόνια τα οποία έχουν μικρότερο reach και περισσότερο drop ώστε να διατηρούν τα παιδιά σε μια άνετη θέση. Άλλοι κατασκευαστές έχουν μέχρι και ειδικά κατασκευασμένες μανέτες φρένων ώστε να ταιριάζουν στα παιδικά χέρια!

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η απόσταση των πεταλιών μεταξύ τους καθώς τα παιδιά έχουν μικρό άνοιγμα ποδιών και οι δισκοβραχίονες των ενηλίκων τα κάνουν να ποδηλατούν σε μια πολύ άβολη θέση. Έρευνα μάλιστα έδειξε πως όταν ο δισκοβραχίονας είναι σχεδιασμένος για παιδιά αυτά έχουν αύξηση της απόδοσης τους μέχρι και 25%! Αυτό στο παιδί μεταφράζεται σε περισσότερη ώρα ποδήλατο, άρα και περισσότερη διασκέδαση!

Αναρτήσεις και ταχύτητες.

Δεν είναι μυστικό πως τα παιδιά θέλουν ένα ποδήλατο σαν του μπαμπά ή της μαμάς. Αυτό όμως πολλές φορές είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς -ειδικά όταν μιλάμε για ΜΤΒ. Μπορεί να βλέπουμε αρκετά παιδικά ποδήλατα να έχουν κάποιου τύπου μπροστά και πίσω ανάρτησης αλλά τις περισσότερες φορές δημιουργούν μόνο δυσκολία και αυξάνουν το βάρος του ποδηλάτου. Τα παιδιά έχουν μικρή μάζα στον κορμό και τις περισσότερες φορές είναι πιο εύκολο να χειριστούν ένα ποδήλατο χωρίς μπροστά ανάρτηση.

Όσον αφορά τις ταχύτητες θα πρέπει να μπουν σταδιακά στην ποδηλατική ζωή του παιδιού. Μην αγοράσετε το πρώτο ποδήλατο του παιδιού σας με 27 ταχύτητες γιατί πέρα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε, δεν θα μάθει να τις χρησιμοποιεί σχεδόν ποτέ. Θα πρέπει, σταδιακά να μάθουν τα παιδιά να χειρίζονται τις ταχύτητες στο ποδήλατο ξεκινώντας από απλά μοντέλα με μόνο πίσω ταχύτητες. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο παραμένει το βάρος σε χαμηλά επίπεδα.

Αγορίστικο vs κοριτσίστικο ποδήλατο.

Μπορεί να υπάρχουν ποδήλατα τα οποία απευθύνονται σε αγοράκια και σε κοριτσάκια αλλά πέρα από το αισθητικό κομμάτι δεν υπάρχουν διαφορές στην γεωμετρία ή τα περιφερειακά. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά δεν έχουν σωματολογικές διαφορές τέτοιες ώστε να δικαιολογηθούν διαφορετικής σχεδίασης ποδήλατα.

kidonbike (1)

Συνοψίζοντας, όταν θα έρθει η στιγμή να επιλέξετε καινούριο παιδικό ποδήλατο, θα πρέπει να προσέξετε:

  • Το ποδήλατο θα πρέπει να έχει περιφερειακά σχεδιασμένα για παιδιά και όχι περιφερειακά ενηλίκων σε έναν μικρότερο σκελετό.
  • Να μπορεί το παιδί να χειριστεί με ευκολία τα φρένα και τις ταχύτητες -αν υπάρχουν-.
  • Τα πετάλια να βρίσκονται κοντά στον σκελετό και η μεσαία τριβή να βρίσκεται χαμηλά ώστε η θέση να έχει μικρή απόσταση από το έδαφος.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποφύγετε:

  • Να αγοράσετε ένα αρκετά μεγαλύτερο ποδήλατο, με την προϋπόθεση πως το παιδί θα μεγαλώσει σε 1-2 χρόνια. Δεν θα μπορέσει να το ευχαριστηθεί ποτέ μέχρι τότε.
  • Να επιλέξετε ένα ποδήλατο βαρύ για το παιδί, το οποίο δεν θα μπορεί να χειριστεί σωστά -άρα και να διασκεδάσει.
Previous Article

Μήπως πρέπει να πάρετε μερικά κιλά για να ανεβάσετε την απόδοση σας στο ποδήλατο;

Next Article

Η ζωή του Greg Minnaar, στο σπίτι του, στο Pietermaritzburg. (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια