Απίστευτο κι όμως ελληνικό!!! Τοματοχυμός αντί για ισοτονικό!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
10371989_775824902493533_20102319150444989_n

Ένα δημοσίευμα από το Βήμα αλλά και από το site της Lucia μας έκανε να γυρίσουμε το κεφάλι με απορία. Είναι δυνατόν; Κι όμως… Ο τοματοχυμός είναι το καλύτερο ‘ποτό’ αποκατάστασης ύστερα από αθλητική δραστηριότητα λένε οι τελευταίες έρευνες. Η είδηση είναι αναπάντεχη αφού, αν και γνωρίζαμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του τοματοχυμού, δεν είχε ξαναβγεί σε επιστημονική δημοσίευση η αξία του στην αποκατάσταση…

Πίνακας από το Βήμα
ΤΟΜΑΤΟΧΥΜΟΣ_ΙΣΟΤΟΝΙΚΑ

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή…Έλληνες ερευνητές* δημοσίευσαν έρευνα στο «Food and Chemical Toxicology» με τίτλο «Administration of tomato juice ameliorates lactate dehydrogenase and creatinine kinase responses to anaerobic training», η οποία αποδεικνύει ότι «η ντομάτα μειώνει τα επίπεδα της ουσίας 8 – oxodG, η οποία αποτελεί σημαντικό δείκτη της οξειδωτικής βλάβης στο ανθρώπινο DNA».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα goodnews.gr “η έρευνα αυτή ενδέχεται να επηρεάσει (αρνητικά) την αγορά ισοτονικών. Μόνο στην Αμερική, τα 2 κορυφαία σε πωλήσεις ποτά του είδους (η Red Bull και το Monster) ξεπερνούν τα 6 δισ. δολάρια! Στη χώρα μας, πρόσφατη έρευνα του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι το ποσοστό κατανάλωσης ανάμεσα στους εφήβους κυμαίνεται στο 43,9%. Προφανώς αποτελεί πολύ μεγάλη ευκαιρία και για τις ελληνικές επιχειρήσεις (Λουξ Μαρλαφέκας, ΕΨΑ, Κλιάφας, Γεράνι, Lucia κ.α.) να διεκδικήσουν μερίδιο, καθώς στη χώρα μας καλλιεργούνται από τις καλύτερες ποικιλίες ντομάτας”.

Η έρευνα, που διήρκεσε δυο μήνες είχε ως συμμετέχοντες 15 αθλητές, οι ζωτικές λειτουργίες των οποίων καταγράφονταν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση έντονης σωματικής άσκησης. Οι εννιά από τους αθλητές έπιναν φυσικό χυμό ντομάτας, ενώ οι υπόλοιποι έξι έπιναν κοινό ισοτονικό ποτό του εμπορίου. Οι αθλητές οι οποίοι έπιναν μετά την άσκηση χυμό ντομάτας εμφάνιζαν ταχύτερη αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους και των μυών τους, συγκριτικά με όσους έπιναν “τεχνητό ισοτονικό ποτό”.

Σημαντικό: Μετά από περίπου δυο μήνες η κατανάλωση ντοματοχυμού περιόριζε σημαντικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού των εθελοντών, που τον προτιμούσαν, αφού οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο…Λοιπόν, τι λέτε; Θα δοκιμάσετε κι εσείς λίγο ντοματοχυμό μετά την αυριανή σας προπόνηση;

Links
-Η πρώτη δημοσίευση των συμπερασμάτων της έρευνας στην επιστημονική βάση δεδομένων sciencedirect εδώ

-Το άρθρο της Luciatomato εδώ

-Το άρθρο της dailymail.co.uk εδώ

*Οι ερευνητές του Χημείου του Κράτους Χριστίνα Τσιτσιμπίκου (γενική γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και πρώην διευθύντρια του ελέγχου ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων), Νάσσια Κιούκια-Φούγια, Κων.νος Τσαρούχας, Παναγιώτης Σταματόπουλος, Ηλίας Ρεντούκας, Αρης Κουδουνάκος, Πέτρος Παπαλέξης, Jyrki Liesivuori και Αθανάσιος Ταμούρτας.

Previous Article

Πάμε μια βόλτα στο Μανχάταν! (video)

Next Article

Τρενο-Ποδηλατο-Βόλτα 2015!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια