Οι ποδηλάτες λιγοστεύουν…

Author: Χωρίς σχόλια Share:
έρευνα

Όσο και αν δε το πιστεύουμε ή ακόμα καλύτερα όσο και αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε, αυτά είναι τα αποτελέσματα έρευνας 30 ετών. Μία παγκόσμια επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς  των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε πως αριθμητικά οι κάτοχοι και χρήστες του ποδηλάτου, έχουν μειωθεί περίπου κατά 50% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.

Ο συνολικός αριθμός ποδηλάτων που κατέχουν ιδιώτες στον πλανήτη, εκτιμάται σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια. Αναλογικά με τον πληθυσμό, τα περισσότερα ποδήλατα βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη, ενώ τα λιγότερα στην Αφρική και στην κεντρική Ασία. Το ποσοστό ιδιοκτησίας ποδηλάτου κυμαίνεται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των χωρών, οι οποίες χωρίσθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες. H κατηγορία Α, που περιλαμβάνει μόνο εννέα χώρες -τις σκανδιναβικές και μερικές ακόμη βορειοευρωπαϊκές, έχει το μεγαλύτερο μέσο ποσοστό ιδιοκτησίας ποδήλατου που ανέρχεται στο 81%, ενώ η κατηγορία Δ με 62 χώρες έχει το μικρότερο ποσοστό που φτάνει το 20%. Η Ελλάδα εντάσσεται στην κατηγορία Γ μαζί με άλλες 44 χώρες, όπου οι ιδιοκτήτες ποδηλάτων είναι κατά μέσο όρο το 40% του συνόλου.

Bicycle-Wallpaper-Free-Download-1Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ποδήλατα κυκλοφορούν στην Ινδία και την Κίνα, που από κοινού έχουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως ενώ στην Κίνα το 1992 σχεδόν όλα τα νοικοκυριά (πάνω από το 97%) είχαν έστω ένα ποδήλατο, το ποσοστό αυτό έπεσε στο 49% το 2007, ενώ πιο πρόσφατα αυξήθηκε κοντά στο 65%, χωρίς όμως να φθάσει στα προηγούμενα επίπεδα. Αν κανείς εξαιρέσει την Κίνα και την Ινδία, προκύπτει μια σταθερή μείωση των νοικοκυριών με ποδήλατο παγκοσμίως από 60% κατά μέσο όρο το 1989 σε μόνο 32% το 2012. Τα στατιστικά στοιχεία αντλήθηκαν από 1,25 δισεκατομμύρια νοικοκυριά σε 150 χώρες.

Το ποδήλατο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως το μέσο μεταφοράς του μέλλοντος για τις πόλεις, είναι αποδεδειγμένο πως είναι ευεργετικό για την υγεία και επιπλέον είναι το μόνο μέσο που δεν επιβαρύνει τον πλανήτη. Η αλήθεια είναι πως πλέον οι ποδηλάτες μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνεται πως είναι πολύ περισσότεροι και το ποδήλατο μοιάζει να έχει κερδίσει το ενδιαφέρον. Αλλά σύμφωνα με την έρευνα φαίνεται πως η χρήση του ποδηλάτου ολοένα και μειώνεται κάτι το οποίο σίγουρα μας στενοχωρεί.

Για αυτό το λόγο σηκωθείτε, πάρτε το ποδήλατο σας και βγείτε εκεί έξω, δείξτε στους υπόλοιπους ότι το ποδήλατο φέρνει χαρά και ευχαρίστηση, μα πάνω απ’ όλα διασκέδαση. Βγείτε και διασκεδάστε το λοιπόν!

Previous Article

Υπό κατασκευή η πρώτη γέφυρα αποκλειστικά για ποδήλατα και πεζούς στο Λονδίνο.

Next Article

8 αθλήτριες που δεν θα θέλατε να συναντήσετε μέσα σε κάποιο μονοπάτι. Μέρος Α (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια