Τιμόνι στο ποδηλάτου βουνού. Ποιο μέγεθος είναι το «σωστό»;

Author: 1 σχόλιο Share:
handlebars (1)

Όταν η συζήτηση έρχεται στο μέγεθος, αρκετοί κοκκινίζουν και ντρέπονται.

Ισχύει ότι το μικρό τιμόνι έχει μειονεκτήματα όσον αφορά τον χειρισμό και την σταθερότητα του ποδηλάτου; Μήπως είναι και πιο κουραστικό; Μήπως τελικά όλα αυτά είναι μια νοοτροπία των παλιών που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα ποδήλατα δρόμου και τελικά το φαρδύ και μακρύ τιμόνι, είναι πιο καλό για την χρήση στα ποδήλατα βουνού;

handlebars (6)

Όπως και με κάθε εξάρτημα που έχει να κάνει με το bike fit, έτσι και το τιμόνι ποδηλάτου βουνού είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Ποια όμως είναι τα στοιχεία που οδηγούν σε ένα πιο «φαρδύ» τιμόνι; Πολύ γενικός και θεωρητικός κανόνας είναι πως αναλόγως του μεγέθους του ποδηλάτου, το μήκος του τιμονιού θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα από 650-680mm για τα small ποδήλατα, 680-730mm για τα medium και 730-750mm για τα large. Βέβαια αυτός είναι ένας πολύ γενικός κανόνας και αναλόγως της χρήσης και των προσωπικών προτιμήσεων κάθε χρήστη αλλάζει και το μέγεθος.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχετε στο νου σας, όταν πρόκειται να τοποθετήσετε ένα καινούριο φαρδύτερο τιμόνι, είναι ότι είναι άμεσα εξαρτώμενο από το μήκος του λαιμού. Οπότε αν τοποθετήσετε ένα φαρδύτερο τιμόνι, θα πρέπει να μειώσετε αντίστοιχα και το μήκος του λαιμού. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα τιμόνι 680mm με λαιμό 90mm και θέλετε να βάλετε ένα τιμόνι 700mm, θα πρέπει να αλλάξετε τον λαιμό με έναν 75mm. Αν πάτε σε φαρδύτερο τιμόνι, όπως για παράδειγμα 730mm, τότε το μήκος του λαιμού θα πρέπει να μειωθεί στα 65mm και πάει λέγοντας. Με ένα τιμόνι 750mm σε ένα trail bike, το μήκος του λαιμού θα πρέπει να κατέβει στα 50mm.

handlebars (3)

Για να επιλέξετε πιο σωστά το κατάλληλο μήκος τιμονιού, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας όχι μόνο το τερέν, αλλά και το προσωπικό σας στυλ. Σε όσους αρέσουν τα επιθετικά, δύσκολα, απότομα και γρήγορα μονοπάτια και έχουν επιθετικό στυλ οδήγησης, είναι πολύ πιθανότερο να αρεστούν σε ένα φαρδύ τιμόνι. Από την άλλη, σε μονοπάτια στενά, χαμηλής ταχύτητας και χωρίς μεγάλες κλίσεις ένα φαρδύ τιμόνι θα δυσκολέψει τα περάσματα κοντά από τα δέντρα. Σκεφτείτε τα τερέν που θα κυκλοφορήσετε και επιλέξτε το μήκος του τιμονιού ανάλογα.
Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψην σας και το είδος ποδηλασίας βουνού που κάνετε, καθώς το φαρδύ τιμόνι θα μπορούσε να επηρεάσει ελαφρώς προς το χειρότερο τις επιδόσεις σας στην ανηφόρα.

handlebars (4)

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κατά το κατέβασμα και το ανέβασμα.

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός φαρδιού τιμονιού είναι η αυξημένη μόχλευση που προσφέρει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να επιτευχθεί η ίδια γωνία στριψίματος με ένα πιο στενό τιμόνι. Επίσης, λόγω αυτού, υπάρχει μικρότερη μετάδοση κραδασμών και χτυπημάτων στα χέρια από το μονοπάτι. Όλα αυτά συντελούν σε πολύ καλύτερη αίσθηση σταθερότητα και ελέγχου του ποδηλάτου. Για να καταλάβετε, θυμηθείτε την τελευταία φορά που ήσασταν σε κάποιο μονοπάτι με σαθρή πέτρα που νιώθατε το μπροστά μέρος να πηγαίνει όπου θέλει. Με ένα ελαφρώς πιο φαρδύ τιμόνι, θα είχατε καλύτερο έλεγχο και μικρότερο φόβο μην σας φύγει το τιμόνι από τα χέρια.

Δοκιμάστε να κάνετε κάμψεις με τις παλάμες να είναι ενωμένες στο ύψος του στήθους σας και στην συνέχεια δοκιμάστε να κάνετε κάμψεις, ενώ τα χέρια σας είναι ανοικτά στο ύψος των ώμων. Φανταστείτε τώρα έναν μεγάλο δύσκολο κατήφορο σας μια σειρά διαδοχικών κάμψεων… Σε ποια θέση θα νιώθατε πιο άνετα;

Ένα φαρδύτερο τιμόνι σας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε έναν μικρότερο λαιμό ο οποίος θα σας μεταφέρει ελαφρώς πιο πίσω στο ποδήλατο, βελτιώνοντας την κατανομή του βάρους. Αυτό επιτρέπει πιο δυναμικές μεταφορές βάρους είτε προς τα εμπρός, είτε προς τα πίσω επιτρέποντας γενικά καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου.

Τέλος, στα ποδήλατα με περισσότερη διαδρομή στις αναρτήσεις (αλλά όχι μόνο) η γεωμετρία της ανάρτησης είναι τέτοια που επιτρέπει μεγαλύτερες γωνίες head tube και οι κοντοί λαιμοί με τα φαρδιά τιμόνια χρησιμεύουν για να μειωθεί η περίεργη αίσθηση που έχουν αυτά τα ποδήλατα κατά το στρίψιμο.

handlebars (2)

Δεν είναι εύκολο να διαφωνήσουμε με αρκετούς ότι ένα πιο φαρδύ τιμόνι μειώνει την ικανότητα ανάβασης και ο πιο κοντός λαιμός, που τοποθετεί πιο πίσω τον αναβάτη, δυσκολεύουν τα τεχνικά ανεβάσματα, ειδικά κατά το ορθοπέταλο. Από την άλλη όμως, αρκετοί θα έχετε παρατηρήσει ότι με ένα πιο φαρδύ τιμόνι, ανοίγει το στήθος και γίνεται πιο εύκολη η αναπνοή κατά το ανέβασμα.

Όπως και κάθε εξάρτημα του ποδηλάτου, η επιλογή του φάρδους και των γωνιών του είναι καθαρά προσωπική και εξαρτάται από τα μέρη και τον τύπο ποδηλάτου που κάποιος κυκλοφορεί και κατέχει. Επειδή όλοι σχεδόν έχουν δοκιμάσει ένα φαρδύ τιμόνι και έναν κοντό λαιμό, μην διστάσετε να ζητήστε να το δοκιμάσετε και εσείς. Είμαστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει περισσότερο, αλλά αν πάλι δεν σας αρέσει μπορείτε να γράψετε τις εμπειρίες σας ώστε να βοηθήσετε αναβάτες που σκέφτονται να κάνουν αυτή την αλλαγή.

Previous Article

Δείτε την Taylor Swift παιδί, να αποκτά το πρώτο της ποδήλατο! (video)

Next Article

Βολτάροντας στην παραλία της Θεσσαλονίκης!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια