Συντηρώντας μόνοι σας το ποδήλατό σας, πολλές φορές έρχεται πιο φτηνά και σας γεμίζει επειδή το φτιάξατε μόνοι σας. Τι εργαλεία, όμως, είναι αυτά που χρειάζετε να έχετε; Ποια είναι τα βασικά ώστε να το κρατάτε σε άψογη αγωνιστική κατάσταση; Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 εργαλεία που δεν θα πρέπει να λείπουν από την εργαλειοθήκη σας.
1) Βάση στήριξης του ποδηλάτου.
Όλες οι εργασίες συντήρησης, ή οι περισσότερες τουλάχιστον, ξεκινάνε εφόσον τοποθετηθεί το ποδήλατο σε κάποια βάση. Είτε πρόκειται για ρύθμιση ταχυτήτων είτε πρόκειται για αλλαγή σαμπρέλας το ποδήλατο θα πρέπει να είναι ψηλά από το έδαφος με ελεύθερους τους τροχούς του. Στην αγορά υπάρχουν διάφορες προτάσεις βάσεων στήριξης ποδηλάτου αναλόγως το ποδήλατο και τις εργασίες που θέλετε να κάνετε. Πρότασή μας, να αγοράσετε κάποια στιβαρή με μεγάλες βάσεις στήριξης ώστε να μην υποχωρήσει καθώς εκτελείτε κάποια εργασία.
2) Εργαλεία για αφαίρεση και τοποθέτηση της κασέτας.
Καθένας που σέβεται και αγαπά το ποδήλατό του δεν αφήνει βρώμικη την μετάδοση. Ένα καλό καθάρισμα αποτελείται από αφαίρεση αλυσίδας και κασέτας και πλύσιμο ώστε να γίνουν σαν καινούρια. Για να βγάλετε την κασέτα πρέπει να έχετε δύο ειδικά εργαλεία. Το ένα είναι για να λύσετε την κασέτα από το κέντρο και το άλλο για να κρατήσετε την κασέτα για να μην περιστρέφεται. Προσοχή, οι κασέτες campagnolo θέλουν ειδικό εργαλείο και δεν είναι συμβατές με το εργαλείο για κασέτες shimano/sram.
3) Λεβιεδάκια για λάστιχα.
Είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να το κουβαλάτε συνέχεια μαζί σας, όταν βγαίνετε με το ποδήλατο, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να πάθετε λάστιχο. Χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν να βγει το λάστιχο από τον τροχό ώστε να αλλάξουμε ή να μπαλώσουμε την σαμπρέλα. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβά ή μεταλλικά. Ένα σετ πλαστικά λεβιεδάκια θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους στο 90% των περιπτώσεων.
4) Φορητή τρόμπα.
Αλλάξατε την σαμπρέλα, αλλά δεν υπάρχει κοντά κάποιο βενζινάδικο για να φουσκώσετε το λάστιχο. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχετε μαζί σας και μια φορητή τρόμπα, ικανή να ανεβάσει τουλάχιστον 80 psi για να μπορέσετε να γυρίσετε στην βάση σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές και οι περισσότερες ταιριάζουν σε όλους τους τύπους βαλβίδων. Αγοράστε κάποια τρόμπα διπλής ενέργειας ώστε να φουσκώνετε πιο γρήγορα το λάστιχό σας.
5) Σταθερή τρόμπα.
Καλή η φορητή τρόμπα, αλλά σαν μια σταθερή δεν είναι. Βέβαια, δεν έχετε την δυνατότητα να την κουβαλάτε μαζί σας, αλλά φουσκώνει πιο γρήγορα και σίγουρα σε υψηλότερη πίεση τα λάστιχα. Είναι ένα must have εργαλείο για το σπίτι, ώστε να ετοιμάζετε το ποδήλατο πριν από κάθε σας βόλτα για να αποδίδει τα μέγιστα.
6) Κλειδιά άλεν 4mm, 5mm, 6mm.
Οι περισσότερες βίδες στο ποδήλατο είναι κάποιο από αυτά τα τρία κλειδιά. Μπορεί να υπάρχουν αυτά τα μεγέθη ήδη στο πολυεργαλείο σας, αλλά πολλές φορές δεν είναι βολικό σε κάποιες εργασίες, όπως η ρύθμιση της σέλας, ή των ορίων του σασμάν, λόγο του μικρού του μεγέθους. Αγοράστε ποιοτικά εργαλεία ώστε να μην έχετε φόβο μην γυρίσουν στην βίδα και σας την χαλάσουν.
7) Πολυεργαλείο.
Κάτι που δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά τσέπη ή τσάντα κανενός αναβάτη. Έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, όπως άλεν, τορξ, κατσαβίδι, σταυροκατσάβιδο για να πραγματοποιήσετε κάποια εργασία ανάγκης όταν θα βρίσκεστε μακριά από την βάση σας. Αρκετά πολυεργαλεία έχουν και κόφτη αλυσίδας ώστε να μπορέσετε να ενώσετε μια σπασμένη αλυσίδα. Μην τσιγκουνευτείτε και εδώ τα λεφτά και αγοράστε κάτι ποιοτικό γιατί θα κρατήσει για μια ζωή.
8) Κόφτης αλυσίδας και εργαλείο ένδειξης φθοράς.
Η αλυσίδα είναι το βασικό στοιχείο της μετάδοσης του ποδηλάτου. Μια φθαρμένη αλυσίδα θα χαλάσει και την κασέτα και τα γρανάζια και σας αναγκάζει σε μεγαλύτερα έξοδα. Με το εργαλείο ένδειξης φθοράς της αλυσίδας να την ελέγχετε μια φορά τον μήνα, ή αν κάνετε πολλά χιλιόμετρα ή χιλιόμετρα σε λάσπες και χώματα, πιο συχνά ώστε να την αλλάζετε πριν φθαρεί πολύ. Με έναν κόφτη αλυσίδας -όχι αυτός του πολυεργαλείου δεν κάνει, παρά μόνο για περιπτώσεις ανάγκης- μπορείτε να κόψετε την αλυσίδα στο κατάλληλο μήκος και να πραγματοποιήσετε μόνοι σας την αλλαγή.
9) Ακτινολόγος.
Μπορεί να είναι μια αρκετά πιο δύσκολη εργασία η ακτινολόγηση, αλλά υπάρχουν αρκετοί οδηγοί και βιβλία ώστε να μάθετε να ακτινολογείτε τους τροχούς σας με ακρίβεια χιλιοστού. Η επένδυση σε έναν καλό ακτινολόγο, που να πιάνει το καψούλι σε 3 μεριές είναι απαραίτητη, γιατί οι τάσεις των ακτίνων είναι μεγάλες και με έναν μη ποιοτικό ακτινολόγο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κάνετε στρόγγυλο το καψούλι. Οι σωστά ακτινολογημένοι τροχοί, προσφέρουν αίσθηση σταθερότητας στο ποδήλατο και καλύτερη κύλιση -από την στιγμή που δεν θα βρίσκουν τα φρένα στο στεφάνι-.
10) Κόφτης καλωδίων και ντιζών.
Όχι το κοφτάκι που έχετε από τα εργαλεία του πεθερού σας δεν είναι καλό γι’αυτή την δουλειά. Πρέπει να αγοράσετε έναν καλό κόφτη καλωδίων και ντιζών, για να κόβονται χωρίς να ξεφτάνε. Μια καλά κομμένη ντίζα και ένας καθαρός οδηγός έχουν λιγότερες τριβές, με αποτέλεσμα γρηγορότερες και πιο ξεκούραστες αλλαγές ταχυτήτων.
- Tags: απαραίτητα, εργαλεία, ποδήλατο, συντήρηση