Βελτιώνοντας την καθημερινότητα με ποδήλατο!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
IMG_2129

Μια έρευνα από την Αμερική έρχεται να μας δείξει με νούμερα πως αν αφήσουμε το αυτοκίνητο στην άκρη και ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για μικρές μετακινήσεις (μέχρι 15 χιλιόμετρα), μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, να ζήσουμε περισσότερο και να έχουμε καλύτερη διάθεση.

Τα δεδομένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Σε μια απέραντη χώρα όπως η Αμερική, οι πολίτες εκεί, πηγαίνουν παντού με το αυτοκίνητο. Είτε είναι η δουλειά τους, είτε τα ψώνια. Το 90% πηγαίνουν οδηγώντας στις δουλειές τους, ενώ το 0,6% μόνο πηγαίνει με ποδήλατο. Μπορεί τα νούμερα να ακούγονται φυσιολογικά, αν σκεφτεί κάποιος τις μεγάλες αποστάσεις… κι όμως, το 70% από τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο που συμβαίνουν στην Αμερική, είναι μικρότερες των 5 χιλιομέτρων!

Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων και ειδικότερα για μικρότερες αποστάσεις όπου βγάζουν τους περισσότερους ρύπους, όταν είναι κρύα τα αυτοκίνητα, ένας στους δύο Αμερικάνους, εισπνέουν πολύ μολυσμένο αέρα καθημερινώς. Το 15% των ανθρώπων που υποφέρουν από άσθμα, έχει παρατηρηθεί ότι ζει κοντά σε κεντρικές οδούς. Τέλος, το 50-90% των εκπομπών ρύπων, είναι από τα αυτοκίνητα.

Σε όλα αυτά η λύση είναι το ποδήλατο. Όχι μόνο μειώνονται οι χώροι στάθμευσης, καθώς 20 ποδήλατα πιάνουν τον ίδιο χώρο με 1 αυτοκίνητο, αλλά επίσης, ότι το ποδήλατο μπορεί να είναι μέχρι και 50% πιο γρήγορο στην μετακίνηση κατά τις ώρες αιχμής. Μην πούμε για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην υγεία, καθώς 30 λεπτά ποδήλατο καθημερινώς μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 550$ τον χρόνο από φαρμακευτικές αγωγές, ενώ ένας μέσος αναβάτης, τον πρώτο χρόνο που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το ποδήλατο σαν μέσω μετακίνησης, θα χάσει μέχρι και 6 κιλά!

Μια άλλη έρευνα ανάμεσα σε 11 πόλεις της κεντρικής και δυτικής Αμερικής, έδειξε πως θα μπορούσαν να προληφθούν 1100 θάνατοι από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, 3,8$ δισεκατομμύρια να εξοικονομηθούν από καλύτερη υγεία και από λιγότερα ατυχήματα. Τέλος, 3,5$ δισεκατομμύρια θα έμεναν στην κυβέρνηση λόγο του καθαρότερου αέρα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν, αν η χρήση των αυτοκινήτων περιοριζόταν στο μισό για τέσσερις μήνες, όταν θα ήταν η ώρα για ψώνια και δουλειές εκτός σπιτιού.

Τι συμβαίνει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Στην Ευρώπη, οι κάτοικοι βρίσκουν κίνητρα ώστε να χρησιμοποιούν το ποδήλατο περισσότερο του αυτοκινήτου. Μερικά από αυτά είναι η τιμή της βενζίνης που στην Αμερική κοστίζει 3,5$ το γαλόνι (1 γαλόνι = 3,8 λίτρα), ενώ η στην Ευρώπη το κόστος του είναι 8$. Σε μεγάλες πόλεις όπως για παράδειγμα η Ζυρίχη, τα ανώτατα όρια ταχυτήτων στο κέντρο της πόλης είναι 20-30 χιλιόμετρα. Άλλη έρευνα συγκρίνει το ποσοστό μετακινήσεων με ποδήλατο και τα ποσοστά παχυσαρκίας. Στην Αμερική το 31% των κατοίκων είναι παχύσαρκοι, ενώ μόνο 1% των συνολικών μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο. Αντιθέτως, στην Γερμανία οι παχύσαρκοι είναι στο 13% και το 9% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, ενώ στην Ολλανδία, το 10% είναι παχύσαρκοι ενώ οι μετακινήσεις με ποδήλατο είναι στο 25%.

Η πιο ποδηλατική πόλη της Αμερική είναι το Portland, με 70% αύξηση στην χρήση του ποδηλάτου από το 2000 μέχρι το 2009. Επίσης, οι επενδύσεις που έγιναν για την χρήση του ποδηλάτου, αναμένονται μέχρι το 2040 να εξοικονομήσουν 400$ εκατομμύρια από τον κλάδος της υγείας.

Αν σκέφτεστε να αρχίσετε να βελτιώνετε την καθημερινότητα με ποδήλατο κοιτάξετε ΕΔΩ και ΕΔΩ για όλα όσα πρέπει να ξέρετε και να έχετε!

Previous Article

10 εργαλεία που δεν θα πρέπει να λείπουν από την εργαλειοθήκη σας!

Next Article

Υδραυλικά δισκόφρενα Shimano SLX M675.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια