10 σημεία που πρέπει προσέξετε ώστε να έχετε ένα ασφαλές ποδήλατο για το παιδί σας!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
kidonbike (3)

Σε λίγες μέρες κλείνουν τα σχολεία και ήδη τα παιδιά έχουν αρχίσει να περνάνε τα απογεύματά τους στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής με τα ποδήλατά τους. Είναι όμως αρκετά ασφαλή τα ποδήλατα και ο εξοπλισμός των παιδιών για να χαρούν την βόλτα τους; Μετά από έναν μακρύ και ιδιαίτερα βροχερό χειμώνα, το ποδήλατο στην αποθήκη μπορεί να μην είναι σε τέλεια κατάσταση πλέον. Παρακάτω έχουμε 10 σημεία που θα πρέπει να προσέξετε ώστε να δώσετε στο παιδί σας ένα ασφαλές ποδήλατο.

  • Είναι το ποδήλατο στο κατάλληλο μέγεθος για το παιδί; Ένα μικρότερο ποδήλατο μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα και πόνους στα γόνατα και στην πλάτη, ενώ με ένα μεγαλύτερο θα το δυσκολέψει στον έλεγχο.
  • Είναι η αλυσίδα αρκετά τεντωμένη; Από την στιγμή που δεν έχει ταχύτητες το ποδήλατο, η αλυσίδα δεν θα πρέπει να είναι περισσότερο χαλαρή από 1cm όταν την κουνάμε με το χέρι. Σε περίπτωση που υπάρχουν ταχύτητες δεν χρειάζεται κάποιος έλεγχος για το τέντωμα της αλυσίδας.
  • Δουλεύουν τα φρένα; Είναι μαλακές οι μανέτες ώστε να μπορεί να τις πατήσει το παιδί; Είναι η απόσταση από τις μανέτες τέτοια ώστε να φτάνει το χεράκι του παιδιού να τις πατάει άνετα; Αν όχι και δεν γνωρίζετε πως να τα ρυθμίσετε πηγαίνετε το ποδήλατο στον μάστορα της γειτονιά σας. Είμαστε περισσότερο από σίγουροι ότι θα σας εξυπηρετήσει σωστά!
  • Τα λάστιχα είναι σε καλή κατάσταση; Μήπως έχουνε ξεραθεί και έχουν «σπασίματα» από την πολυκαιρία; Είναι κατάλληλα φουσκωμένα, με πίεση ανάμεσα από τις προτεινόμενες του κατασκευαστή που αναγράφονται στο πλάι του ελαστικού; Η χαμηλή πίεση στα ελαστικά τα κάνει πιο ευάλωτα στα τρυπήματα, ενώ παράλληλα δυσκολεύει πολύ την κύλιση του ποδηλάτου.
  • Υπάρχει κουδουνάκι που λειτουργεί στο ποδήλατο ή κάποια κόρνα ώστε να μπορεί το παιδί να ειδοποιεί τους πεζούς ή άλλα παιδάκια για την παρουσία του;

kidonbike (2)

  • Αν το αφήνετε να κυκλοφορεί μετά το σούρουπο, υπάρχουν τα ανακλαστικά στους τροχούς του ποδηλάτου; Έχετε βάλει ανακλαστική ταινία στο κράνος και στα ρούχα του παιδιού ώστε να αυξηθεί η ορατότητά του από τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου;
  • Τα παπούτσια των παιδιών θα πρέπει να είναι κατάλληλα για ποδήλατο, με κορδόνια δεμένα και τακτοποιημένα έτσι ώστε να μην μπορούν να μπουν στα γρανάζια. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα παπούτσια με velcro.
  • Το ποδήλατο να έχει φώτα μπρος και πίσω, κατάλληλα για ποδήλατο, μιας και προσφέρουν αυξημένη ορατότητα στους οδηγούς των οχημάτων.
  • Η σωστή τοποθέτηση του κράνους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε κάποια πτώση που θα έχει το παιδί. Θα πρέπει η μπροστά μεριά του κράνους, να βρίσκεται δύο δάκτυλα επάνω από τα φρύδια και όχι να φοριέται σαν καλοκαιρινό καπέλο όπως συχνά βλέπουμε. Το «V» που σχηματίζουν οι ιμάντες πρόσδεσης θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λοβό των αυτιών, ενώ για να είναι σωστά σφιγμένο το κράνος θα πρέπει να χωράει μόνο ένα δάκτυλο μεταξύ του ιμάντα και του πηγουνιού.

Αυτά είναι τα βασικά ώστε να κρατήσετε το ποδήλατο ασφαλές και το παιδί σας χαρούμενο και γερό. Δείτε ακόμη όμως, τι πρέπει να γνωρίζετε σαν γονιοί από την στιγμή που κυκλοφορεί το παιδί με το ποδήλατο.

Previous Article

Αστυνομικός με ποδήλατο πάει να το παίξει μάγκας και τρώει τα μούτρα του! (video)

Next Article

Elektronio: Πρωτότυπο ηλεκτρικό τρίκυκλο από την Θεσσαλονίκη!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια