4 τρόποι για να αποφύγετε την παραμέληση του ποδηλάτου σας!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
paramelhshpodhlatoyy (2)

Τώρα που ανοίγει ο καιρός και αρχίζουμε όλοι να χρησιμοποιούμε περισσότερο το ποδήλατό μας, πολλές φορές, από την χαρά και τον ενθουσιασμό να βγούμε για βόλτα, το παραμελούμε, μη συντηρώντας το σωστά, με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να χαλάει και να χρειάζεται να το πάμε στον μάστορα για να μας το φτιάξει. Υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα που μπορεί ο καθένας σας να κάνει, ώστε το ποδήλατο να παραμένει σαν καινούριο για πολύ καιρό!

Να πλένετε το ποδήλατό σας

paramelhshpodhlatoy (1)

Το πλύσιμο του ποδηλάτου είναι πολύ σημαντικό αν ιδίως χρησιμοποιείτε στο παγούρι σας ζαχαρώδη ροφήματα, τα οποία μπορεί να πέσουν πάνω στο πλαίσιο. Καταστροφικός συνδυασμός μιας και μαζεύεται η ζάχαρη στην μεσαία τριβή και μπορεί να χαλάσει. Επίσης, το πλύσιμο του ποδηλάτου, κρατά και καθαρή την μετάδοση ώστε να δουλεύει ομαλά. Επιπλέον, κατά το πλύσιμο να εξετάζετε το ποδήλατο από κοντά γιατί μόνο έτσι μπορείτε να δείτε κάποιο ράγισμα του σκελετού ή άλλες ζημιές στο χρώμα ή στα περιφερειακά και να πράξετε αναλόγως πριν έχουν καταστροφικές συνέπειες. Σαν γενικός κανόνας είναι, να πλένετε το ποδήλατο σας όταν βρωμίζει, ειδικά μετά από βόλτες σε λάσπες ή βροχή. Αν πάλι οι συνθήκες που κυκλοφορείτε δεν το βρωμίζουν, τότε κάθε 20-25 βόλτες θα πρέπει να το καθαρίζετε για να το διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση. Μπορείτε να δείτε εδώ, αναλυτικό βίντεο για το πως να πλένετε το ποδήλατό σας.

Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολύ λάδι στην αλυσίδα

paramelhshpodhlatoy (2)

Η χρησιμοποίηση υπερβολικής ποσότητας λιπαντικού στην αλυσίδα, την μετατρέπει σε έναν τεράστιο «μαγνήτη» βρωμιάς. Συγκεντρώνει χώμα και σκόνη, τα οποία όχι μόνο σας επιβραδύνουν, αλλά φθείρουν και πιο γρήγορα την μετάδοση του ποδηλάτου (αλυσίδα, γρανάζια, κασέτα). Μια σταγόνα λιπαντικού σε κάθε σύνδεσμο της αλυσίδας είναι αρκετή. Γυρίστε αρκετές φορές προς τα πίσω τα πετάλια για να πάει παντού το λάδι και αφήστε το ποδήλατο 10-15 λεπτά. Έπειτα με ένα καθαρό πανί σκουπίστε το λάδι από την αλυσίδα. Η λίπανση έχει ολοκληρωθεί, χωρίς να έχετε τον φόβο μην λαδωθούν οι επιφάνειες του φρένου και «μείνετε» από φρένα.

Κρατήστε την ταινία τιμονιού σε άψογη κατάσταση

paramelhshpodhlatoy (3)

Η ταινία τιμονιού, μαζεύει ότι είδους βρωμιά μπορείτε να φανταστείτε κατά την διάρκεια ζωής της. Από ιδρώτα, σκόνη, βρωμιές από τον δρόμο μέχρι και αίμα από κάποιο μικρό χτύπημα. Όταν αυτή η βρωμιά συγκεντρώνεται κάτω από την ταινία και έρχεται σε επαφή το τιμόνι σας, μπορεί σιγά σιγά να υπάρχει διάβρωση του τιμονιού. Αν η ταινία είναι σκισμένη, ή δεν κάθεται σφιχτά στο τιμόνι αντικαταστήστε την. Σαν bonus, τα χέρια σας θα σας ευχαριστούν για την νέα ταινία τιμονιού.

Μην στηρίζετε το ποδήλατο από τον οριζόντιο σωλήνα

paramelhshpodhlatoy (4)

Εκτός από το αισθητικό κομμάτι με τις γρατζουνιές που μπορεί να προκληθούν, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι μπορούν να προκληθούν και μικρά βαθουλώματα. Φυσικά όσο πιο συχνά στηρίζετε το ποδήλατό σας από εκεί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά που θα πάθει. Ο καλύτερος τρόπος στήριξης του ποδηλάτου, είναι ένα ποδηλατικό ράφι, -αλήθεια, γνωρίζετε για το shelfie;- ή ένα σταντ στήριξης ποδηλάτου. Επίσης μπορείτε απλά να το ακουμπήσετε σε κάποιον τοίχο με τις χειρολαβές, ή να το σταθεροποιήσετε με τον πίσω τροχό σε κάποιο έπιπλο μέσα στο σπίτι, ή σε κάποια κολώνα εκτός σπιτιού.

Έχετε κάποια άλλη μικρή υπόδειξη που θα βοηθάει την αποφυγή για την παραμέληση του ποδηλάτου; Τρόπους για να γίνει η καθημερινή -και όχι μόνο- χρήση του ποδηλάτου ευκολότερη και πιο διασκεδαστική;

Γράψτε την στα σχόλια για να βοηθήσετε νέους στον χώρο!

Previous Article

Πως το Άμστερνταμ έγινε η ποδηλατική πρωτεύουσα του κόσμου! (Α’ Μέρος)

Next Article

Παγγαίο Trail-12 χιλιόμετρα ηδονής!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια