10 συμβουλές ώστε να μην φαίνεστε σαν αρχάριοι στο ποδήλατο!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
IMG_0498

Με την πρόσφατη έκρηξη της ποδηλασίας πολλές χώρες βλέπουν αριθμούς ρεκόρ ανθρώπων να χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Είναι μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη είτε το δούμε από την πλευρά του περιβάλλοντος είτε από την πλευρά του κάθε ανθρώπου, που βελτιώνει την ζωή του.

Η πρώτη μέρα που κάποιος/α παίρνει το ποδήλατο, είναι μια νέα αρχή όπου ο καθένας μαθαίνει το νέο του χόμπι/άθλημα. Ωστόσω, αν βγει στον δρόμο και μοιάζει με εξωγήινο επάνω στο ποδήλατο και δεν γνωρίζει τι κάνει, απλά βλάπτει την ποδηλατική κουλτούρα που τόσο πολύ προσπαθεί για την κοινωνική της αποδοχή.

Όλοι όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. Κανένας μας δεν γεννήθηκε φωστήρας. Το πρώτο μας ελεεινό παντελόνι, το τεράστιο κράνος, η φαρδιά μπλούζα και τα τριχωτά πόδια με σημάδια από την αλυσίδα στις γάμπες έρχονται να συμπληρώσουν το πακέτο με την κακή θέση σώματος πάνω στο ποδήλατο ώστε να είμαστε ο περίγελος των υπόλοιπων αναβατών.

Ωστόσο, εμείς είμαστε εδώ, για να μην χρειαστεί όλοι όσοι εμπλέκονται τώρα με την ποδηλασία να γίνουν αντικείμενα χλευασμού και bullying! Αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος ώστε να φαίνεστε πιο έμπειρος και πιο cool επάνω στο ποδήλατο, από το να αποκτήετε αυτές τις εμπειρίες με χιλιάδες χιλιόμετρα από μόνοι σας, είναι να συνεχίσετε το διάβασμα!

Συγκεντρώσαμε εμπειρίες χρόνων, που πήραν πολλά χιλιόμετρα και καζούρα από παλαιότερους ώστε να βοηθήσουμε όσους θέλουν να δείχνουν έτοιμοι για όλα!

Συμβουλή 1η: Μακριά από τις αμφιέσεις των επαγγελματιών.

Όσο όμορφα και να δείχνουν τα ταιριαστά ρούχα των επαγγελματιών (κολάν, jersey, κάλτσες με το λογότυπο της ομάδας τους) τα φοράνε επειδή πληρώνονται να τα φοράνε. Φορώντας φουλ αμφίεση μιας επαγγελματικής ομάδας, η οποία δεν σας πληρώνει για να φοράτε τα ρούχα της, δείχνετε από πολύ μακριά ότι είστε άσχετος με τον χώρο. Πολλές φορές, κιόλας, οι απομιμήσεις των γνήσιων εμφανίσεων ομάδων δεν είναι καλής ποιότητας. Η μόνη αποδεκτή περίπτωση να φοράτε τα χρώματα μια ομάδας, είναι όταν αυτά θα έχουν γίνει κλασικά, μετά την διάλυση αυτής της ομάδας και αφού θα έχουν περάσει καμιά δεκαριά χρόνια. Βέβαια, όταν θα τα φοράτε, κανονίστε να ξέρετε και κάποιους αναβάτες που ήταν σε αυτές τις ομάδες…

tt4_6256

Συμβουλή 2η: Αγοράστε το πιο όμορφο κράνος που μπορείτε με τα χρήματα που έχετε.

Όταν έρχεται η ώρα του κράνους δεν κάνουμε παραχωρήσεις. Θα το φοράτε όσες ώρες είστε επάνω στο ποδήλατο άρα θα πρέπει να είναι κάτι που σας δίνει και κίνητρο για να το φορέσετε. Αν έχετε κάποιο φτηνιάρικο, ή κάποιο καλύτερο αλλά δύο μεγέθη μικρότερο, σίγουρα δεν θα πρέπει να φοράτε κανένα από τα δύο. Διαβάστε σχετικά με τις πιστοποιήσεις κρανών. Αρκετοί, πιστεύουν ότι αν βγαίνουν χωρίς κράνος και με ζελέ στο μαλλί είναι πιο «μάγκες», αλλά βέβαια το ξεχνάνε αυτό όταν στην κακή στιγμή πέσουν με καμιά 30 χιλιόμετρα σε κάποιο πεζοδρόμιο… εκεί βλέπετε δεν θα τους σώσει ο ζελές.

BexOJUnIgAEf_od

Συμβουλή 3η: Αγοράστε ρούχα που σας ταιριάζουν.

Αν είστε νέοι στον χώρο σίγουρα θα νιώθετε άβολα με το θέμα της λύκρας και των κολάν, αλλά θα πρέπει να το υποστείτε. Μην πάτε να αγοράσετε 2 νούμερα μεγαλύτερα ρούχα, γιατί η ποδηλασία είναι βασισμένη στην αεροδυναμική. Χρειάζεστε στενά ρούχα. Δοκιμάστε τα ρούχα σας, ώστε να είναι ταιριαστά. Αν κατηφορίζετε τον δρόμο με ένα jersey τόσο αεροδυναμικό όσο ένα αλεξίπτωτο, σίγουρα φωνάζετε από μακριά ότι είστε «ψάρακας». Επιπλέον, όσον αφορά τα jackets, το πορτοκαλί που φορούσατε στο γήπεδο για να μην βραχείτε δεν είναι το κατάλληλο. Αγοράστε ένα διάφανο ποδηλατικό jacket. Είναι πολύ πιο αεροδυναμικό και σίγουρα δεν θα γελάσει κανείς μαζί σας. Τέλος, αν το jersey είναι φαρδύ, προς Θεού, μην το βάλετε μέσα από το bib short. Δεν είστε παλαιστές.

Cycling_Bibshorts

Συμβουλή 4η: Ξυρίστε τα πόδια.

Κυρίως απευθύνεται στους άντρες αυτή η συμβουλή, αλλά αν είσαι γυναίκα και δεν το έχεις κάνει ακόμη, τότε η ποδηλασία είναι μια δικαιολογία για να βάλετε το ξύρισμα στην ζωή σας! Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αν είσαι ποδηλάτης με τριχωτά πόδια, οι υπόλοιποι θα ποδηλατούν 5 μέτρα μακριά από εσάς και δεν θα σας μιλάνε. Μπορεί να ακούγεται ρηχό και ρατσιστικό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Κανείς δεν θα πρέπει να κρίνει ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του, ή έναν άνθρωπο από την εμφάνισή του, πόσο μάλλον έναν ποδηλάτη από τις τρίχες στα πόδια, αλλά συμβαίνει.
Μια μικρή σημείωση: Αρκετοί ρωτάνε γιατί οι ποδηλάτες ξυρίζουν τα πόδια τους. Σε αντίθεση με τις φήμες, δεν έχει να κάνει με την αεροδυναμική, αν και ίσως παίζει κάποιον ρόλο. Ο πραγματικός λόγος είναι το φαινόμενο «Velcro», μετά την πτώση σε ένα πεζοδρόμιο να μπορείτε να καθαρίζετε εύκολα και γρήγορα τις πληγές χωρίς να ενοχλούν οι τρίχες!

Συμβουλή 5η: Αποφύγετε τα συμπεριφέρεστε σαν νιούφης.

Τίποτα δεν απειλεί να ξεσκεπάσει το πόσο νέος είστε στην ποδηλασία, από τις λερωμένες γάμπες με σημάδια αλυσίδας. Αυτό συμβαίνει όταν δεν κρατάτε καθαρή την αλυσίδα σας, ή έχετε λάθος θέση σώματος, ή στην χειρότερη, όταν προσπαθείτε να ξεκουμπώσετε προς την εσωτερική πλευρά. Για να αποφύγετε τέτοια σημάδια κρατάτε την αλυσίδα σας καθαρή. Σκουπίστε την και χρησιμοποιήστε συγκεκριμένα προϊόντα για τη λίπανση που είναι βασισμένα στο κερί (wax) τα οποία δεν μαυρίζουν την αλυσίδα. Βεβαιωθείτε επίσης, ότι καθαρίζετε την κασέτα και τα γρανάζια για να μην μεταφέρουν την βρωμιά στην καθαρή αλυσίδα. Περισσότερα για το πλύσιμο του ποδηλάτου.

Rookie-Mark

Συμβουλή 6η: Διαλέξτε τα σωστά αξεσουάρ.

Μερικά αξεσουάρ σας κάνουν μάγκες, ενώ άλλα σας κάνουν δάγκες. Για παράδειγμα, οποιοδήποτε τσαντάκι σέλας, που θα χωρούσε και η σέλα μέσα είναι πολύ μεγάλο. Περισσότερα από δύο μπουκάλια νερό είναι υπερβολικά να κουβαλάτε στο ποδήλατό σας, εκτός και αν προπονείστε για τρίαθλο. Επίσης, οποιοδήποτε κοντέρ/υπολογιστής ποδηλάτου με περισσότερα καλώδια από τον σταθερό σας υπολογιστή στο σπίτι είναι απαγορευμένο. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τα ασύρματα, φρόντισε να κάνεις το ίδιο. Αποφύγετε πάση θυσία τους καθρέφτες είτε μπαίνουν στο κράνος είτε στο τιμόνι. Κάνετε μπαμ από μακριά ότι αλλού πατάτε και αλλού βρίσκεστε! Στο κάτω-κάτω, θέλετε να δείτε ότι πρόκειται να σας χτυπήσει ένα αμάξι; Εγώ δεν θα ήθελα!

Συμβουλή 7η: Βγάλτε τα ανακλαστικά και το προστατευτικό της κασέτας.

Συγχαρητήρια, καλοτάξιδο το νέο σας ποδήλατο, αλλά πριν καν ανεβείτε για το ρυθμίσετε στα μέτρα σας, βγάλτε όλα τα ανακλαστικά που υπάρχουν στους τροχούς, στο τιμόνι και την σέλα. Επίσης, αφαιρέστε το πλαστικό προστατευτικό που υπάρχει ανάμεσα από την κασέτα και τις ακτίνες στον πίσω τροχό, δείχνει χαζό. Αν δεν συμμορφωθείτε με αυτές τις συμβουλές θα σας δείχνουν με το δάκτυλο και σίγουρα θα σας κοιτάνε μειονεκτικά… Απλά αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, να είστε αρκετά υπεύθυνοι και να μην μηνύσετε κάποιον που θα πέσει επάνω σας με το αμάξι την νύχτα, επειδή θα οδηγάτε χωρίς φώτα για να είστε πιο αεροδυναμικοί. Και πριν προλάβετε να γελάσετε, αναβάτης έχει κερδίσει εκατομμύρια σε δικαστική διαμάχη με μεγάλη ποδηλατική διαμάχη για «ελαττωματικούς ανακλαστήρες».

Συμβουλή 8η: Προπονηθείτε με το κούμπωμα-ξεκούμπωμα των clipless πεταλιών σας.

Πριν βγείτε στον δρόμο να είστε σίγουροι ότι ξέρετε πως να κουμπώνετε και να ξεκουμπώνετε τα clipless πετάλια σας χωρίς να πέφτετε! Μερικές ώρες προπόνηση στην αυλή ή σε κάποιο ερημικό πάρκο είναι αρκετές ώστε να γίνετε master της τεχνικής, γιατί δεν υπάρχει κάτι πιο ντροπιαστικό από το να πέφτετε και να χτυπιέστε σαν ψάρι σε μια διασταύρωση που περνάνε εκατοντάδες ανθρώπων. Σίγουρα θα πληγωθεί ο εγωισμός σας. Αναπόφευκτα έχει συμβεί σε όλους, αλλά με την προπόνηση μειώνετε τις πιθανότητες να γελάσουν οι άλλοι, ενώ πέφτετε σαν νεοσύλλεκτος.

World Road Championships - Womens Road Race

Συμβουλή 9η: Αν δεν έχετε ποδήλατο βουνού, ξεχάστε τα backpacks.

Είναι ένας τύπος που περνάει κάθε μέρα έξω από το γραφείο, που κάθε φορά που τον βλέπω ξεσπάω σε γέλια. Δεν είναι το ότι φοράει τα ίδια ρούχα κάθε μέρα, ούτε το ότι κάθε φορά περνάει λες και τρέχει χρονόμετρο -παρόλο που ο δρόμος είναι γεμάτος πεζούς και αυτοκίνητα- ή οι κίτρινες ακτίνες των τροχών με το πολύ μεγάλο προφίλ, αλλά το ότι καβαλάει το ποδήλατό του με backpack, από το οποίο το σωληνάκι κρέμεται μόνιμα στο στόμα του. Ναι αυτό που έχει τον ασκό μέσα με το νερό που κουβαλάνε οι περίεργοι στα βουνά. Αν δεν πηγαίνετε στο βουνό με το ποδήλατο, αφήστε τον ασκό στο σπίτι.

Συμβουλή 10η: Μάθετε να κάνετε σινιάλο με τα χέρια σας.

Αν σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε ομαδικές βόλτες, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε πως να κάνετε διάφορα σινιάλα με τα χέρια σας. Υπάρχουν πολλά που θα μάθετε με την χρόνια ενασχόλησή σας, αλλά τα βασικά είναι:

  • Να επισημαίνετε λακούβες και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στον δρόμο σας σε αυτούς που ακολουθούν. Ποτέ μην προσπερνάτε λακούβες με bunny hop χωρίς να προειδοποιήσετε τους πίσω σας.
  • Κάντε νόημα στους πίσω, ότι το γκρουπ που ακολουθείτε κόβει ρυθμό.
  • Μην κάνετε απότομες επιταχύνσεις, επιβραδύνσεις ή αλλαγές κατεύθυνσης.
  • Αν πάθετε λάστιχο και είστε στην μέση του γκρουπ, σηκώστε το χέρι σας, φωνάξτε «λάστιχο» και κρατήστε την γραμμή σας μέχρι να σας προσπεράσουν όλοι.
  • Όταν είστε όρθιοι πάνω στο ποδήλατο, πάντα να κάνετε πετάλι, ώστε να κρατάτε τον ρυθμό για να μην πέσει κάποιος από αυτούς που ακολουθούν επάνω σας.
  • Αν βρεθείτε σε ένα γρήγορο γκρουπ και δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τον ρυθμό τους, μείνετε στο τέλος έξω από το rotation. Τίποτα δεν εκνευρίζει περισσότερο τους πιο έμπειρους από κάποιον «γιωτά» που μπήκε στο γκρουπ τους.

Volta_ao_Algarve_2012_Team_Sky

Previous Article

10 βήματα για πιο γρήγορη αποκατάσταση.

Next Article

Στο Λούνα Παρκ με το Ποδήλατο του Θανάτου! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια