6 σημάδια διάσεισης που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν μετά από μια πτώση!

Author: Χωρίς σχόλια Share:
fallen cyclist head injury

Μετά από μια άσχημη πτώση με το ποδήλατο -είτε βουνού, είτε δρόμου, είτε πόλης- όπου το κεφάλι έχει έρθει σε επαφή με το έδαφος -ασχέτως αν φοράμε κράνος- δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αφήσετε να περάσει δίχως ίχνος ανησυχίας.

Η διάσειση είναι ένα είδος τραυματισμού του εγκεφάλου. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνουν πως μετά από ένα σχετικά δυνατό χτύπημα στο κεφάλι, μπορεί να υπάρξει ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα και έτσι να αλλάξουν οι χημικές διεργασίες του εγκεφάλου.

Αν πιστεύετε πως έχετε πάθει διάσειση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή να επισκεφτείτε το πλησιέστερο νοσκομείο καθώς δεν είναι κάτι το οποίο θα «περάσει με τον καιρό».


Δεν φοράτε κράνος γιατί σας κάνει «άσχημους»;


Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης των εγκεφαλικών διασείσεων -όπως για παράδειγμα μια εξέταση αίματος ή ένα εγκεφαλογράφημα- αλλά υπάρχουν μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία υποδηλώνουν μια διάσειση και όχι έναν επιπόλαιο τραυματισμό.

Ας δούμε ποια είναι αυτά.

female cyclist jersey helmet thinking

Νιώθετε «εκτός».

Θολή όραση και βλέπετε τα πάντα ως 3ο πρόσωπο. Ένα χτύπημα δεν είναι αρκετό για να διαγνωστεί μια διάσειση. Θα πρέπει ο παθόν να αντιμετωπίσει και αλλαγές στην ψυχική κατάσταση.

Καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι πως κάτι δεν πάει καλά.

Το σήμα κατατεθέν μιας διάσεισης είναι τα νευρολογικά συμπτώματα. Αυτό ίσως γίνει εμφανές στην καθημερινότητα σας και στις προσωπικές σας σχέσεις. Ακόμη μπορεί να επηρεάσει την κίνηση σας -όπως για παράδειγμα να χάσετε την ισορροπία σας όταν σηκωθείτε από τον καναπέ ή να μπερδεύετε τα λόγια σας ή να χάσετε τον προσανατολισμό σας. Όλα αυτά θα μπορέσουν εύκολα να τα παρατηρήσουν μέλη της οικογένειας και φίλοι σας ώστε να σας ανησυχήσουν ώστε να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό.


Ξέρετε πως να φορέσετε σωστά το ποδηλατικό σας κράνος;


Το σώμα βρίσκεται εκεί αλλά το μυαλό είναι αλλού.

Είναι παρόμοιο με όταν κάποιος είναι ερωτευμένος, απλά αντί να έχει το μυαλό του κάπου συγκεκριμένα δεν το έχει πουθενά. Κοινώς, το «βλέμμα της αγελάδας», ένα άδειο-κενό βλέμμα, το οποίο θα πρέπει να σας ανησυχήσει.

Συχνός εμετός σε μεγάλες ποσότητες.

Μην προσπαθήσετε να το αποδόσετε στην ναυτία, δεν έχει καμιά σχέση. Αν και όπως είναι λογικό ένα χτύπημα στο κεφάλι είναι φυσιολογικό να κάνει το άτομο να αισθάνεται ναυτία και μειωμένη αίσθηση ισορροπίας. Ο γιατρός σας είναι ο ειδικός ώστε να κρίνει αν ο συνεχόμενος εμετός είναι εξαιτίας μιας διάσεισης ή της ναυτίας που νιώθετε.

helmet

Λιποθυμήσατε.

Κάθε φορά μετά από κάποιο χτύπημα στο κεφάλι το οποίο σας έκανε να χάσετε τις αισθήσεις σας θα πρέπει να επισκεφτείτε το νοσκομείο, αλλά θα πρέπει πρώτα να μάθετε τι έγινε από κάποιον μάρτυρα. Τις περισσότερες φορές δεν μπορεί κάποιος που μόλις λιποθύμησε από ένα χτύπημα στο κεφάλι να καταλάβει πως ήταν λιπόθυμος όπως επίσης σε δυνατό χτύπημα μπορεί να σας κάνει να έχετε τις αισθήσεις σας αλλά να νομίσετε πως είχατε λιποθυμήσει -καθώς πρόκειται για ένα είδος αμνησίας.

Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αμέσως και χειροτερεύουν με το πέρασμα των ημερών.

Η διάσειση είναι μια κατάσταση η οποία συμβαίνει άμεσα σε κάποιον που έχει χτυπήσει και δεν θα «εμφανιστεί» μερικές ημέρες αργότερα. Αν πιστεύετε πως τα συμπτώματα εμφανίστηκαν λίγες ημέρες μετά, μάλλον είναι διότι δεν τα παρατηρήσατε από την αρχή. Όπως είναι φυσιολογικό μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι έχετε πονοκέφαλο, ναυτία, σύγχυση και υπερευαισθησία -τα οποία δεν μπορούν να υποδηλώσουν πως έχετε πάθει διάσειση. Θα πρέπει να προσέξετε αν αυτά τα συμπτώματα επιδεινωθούν με το πέρασμα των ωρών και να επισκεφτείτε τις πρώτες βοήθειες. Υπάρχει και μια περίπτωση όπου παρόμοια συμπτώματα εμφανίζονται από τραυματισμό του λαιμού και όχι εξαιτίας μιας διάσεισης.


Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας από τα ποδηλατικά κράνη.


Όπως και να έχει το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε μετά από μια πτώση ή ένα χτύπημα στο κεφάλι είναι να επισκεφτείτε ένα νοσοκομείο ώστε να σας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να γνωρίζετε περίπου τι μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Previous Article

Συμβουλές οι οποίες θα τελειοποιήσουν την τεχνική «κλεψίματος» αέρα! (+video)

Next Article

Κράνος-Ωραία μαλλιά, σημειώσατε διπλό!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια