Είναι η «δίψα» η κατάλληλη ένδειξη για τα ποσοστά ενυδάτωσης του οργανισμού σας;

Author: Χωρίς σχόλια Share:
bicycle water hydration

Όλοι όσοι αθλούμαστε γνωρίζουμε πως η κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια της άσκησης είναι το Α και το Ω όσον αφορά την ενυδάτωση του οργανισμού. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν 8 ποτήρια νερού την ημέρα, ή περίπου 2 λίτρα. Αλλά είναι αυτή η σωστή ποσότητα για όλους και για κάθε ημέρα; Έχετε σκεφτεί πόσο νερό πρέπει να καταναλώνετε όταν ασκείστε σε υψηλές θερμοκρασίες; Θα πρέπει να πίνετε νερό πριν διψάσετε ή όχι;

Το ότι θα πρέπει να πίνετε νερό πριν διψάσετε είναι μύθος.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η δίψα είναι μια αρκετά αξιόπιστη ένδειξη για τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Είναι ένα ανθρώπινο ένστικτο το οποίο έχει καταφέρει να κρατήσει τους ανθρώπους ζωντανούς για χιλιάδες χρόνια. Η «δίψα» δημιουργείται όταν η συγκέντρωση του αίματος -ένας ακριβής δείκτης κατάστασης σχετικά με την ενυδάτωση- αυξηθεί κατά 2%. Η αφυδάτωση ξεκινάει όταν η συγκέντρωση αυτή αυξηθεί στο 5%, οπότε η δίψα έρχεται στον κατάλληλο χρόνο ώστε να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόβλημα.


8 τροφές για καλύτερη ενυδάτωση.


Δεν είναι μόνο το νερό.

cyclist-water-bottles

Δεν υπάρχει κάποια πραγματική έρευνα που να υποστηρίζει την κατανάλωση των 2 λίτρων ή 8 ποτηριών νερού. Είναι μια αυθαίρετη ποσότητα η οποία πολύ σπάνια να είναι επαρκής για κάποιον που αθλείται. Το να εμπιστευτείτε την δίψα σας είναι πολύ καλύτερη ιδέα και αυτό γιατί η ενυδάτωση του οργανισμού δεν πραγματοποιείται μόνο από το νερό. Οι περισσότερες τροφές περιέχουν υγρά, ειδικά τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες τα οποία μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις ποσότητες υγρών του σώματος, χωρίς να χρειαστεί να καταναλώσετε νερό! Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, ο καφές και το τσάι ενυδατώνουν και αυτά τον οργανισμό, παρά τις διουρητικές τους ιδιότητες οι οποίες είναι αρκετά αδύναμες για να μειώσουν την ενυδάτωση του οργανισμού.


Ενυδάτωση και ποδηλασία. Τι θα πρέπει να προσέχετε.


Η άσκηση είναι μια εξαίρεση.

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όπου το να εμπιστευτείτε την δίψα σας δεν είναι ο πιο αξιόπιστο τρόπος για να καταλάβετε τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού. Μια έντονη προπόνηση με το ποδήλατο είναι ένα καλό παράδειγμα. Φανταστείτε πως βρίσκεστε σε μια μεγάλη ανηφόρα και η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 30 βαθμούς! Ο οργανισμός μπορεί να περάσει σε κατάσταση αφυδάτωσης πολύ γρήγορα, οπότε θα είναι καλό να κάνετε μια προσπάθεια να καταναλώσετε νερό συνειδητά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εναλλακτικά φλερτάρετε με τον κίνδυνο να «σουρώσετε«. Για να διατηρήσετε την απόδοση σας σε υψηλά επίπεδα δεν αρκεί μόνο το νερό. Χρειάζεστε υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες. Ειδικότερα το νάτριο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνετε στα υγρά που καταναλώνονται κατά την διάρκεια της άσκησης η οποία έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 120 λεπτών.

έντονη εφίδρωση

Το συμπέρασμα είναι πως μπορείτε να εμπιστευτείτε την δίψα σας για να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, όταν όμως δεν έχει ζέστη, δεν αθλείστε και τα τρόφιμα που καταναλώνετε είναι πλούσια σε υγρά (φρούτα και λαχανικά) τότε δεν θα πρέπει να πιέζεστε να καταναλώσετε νερό. Ταυτόχρονα, όταν ανεβείτε στο ποδήλατο, είναι καλύτερα να καταναλώνετε νερό σε τακτά χρονικά διαστήματα παρά να περιμένετε να διψάσετε πρώτα.

 

Previous Article

Μαγικό Poncha, μπορείς να φανταστείς που θα σε ταξιδέψει;! (video)

Next Article

Περισσότερα από 250,000 τα commutes κατά την Παγκόσμια Ημέρα Βike to Work!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια