Ενυδάτωση και ποδηλασία. Τι θα πρέπει να προσέχετε!

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Οποιοσδήποτε ασχολείται με την ποδηλασία λίγο παραπάνω από το να βγαίνει μια απλή βόλτα στην παραλία σίγουρα θα έχει παρατηρήσει τις ανάγκες του οργανισμού σε υγρά κατά την διάρκεια της άσκησης, ειδικότερα αν αυτή ξεπερνάει τα 30 λεπτά ή αν η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη.

Ακόμη και στην περίπτωση που η ποδηλασία είναι απλά ένας τρόπος να ξεφύγετε από τα άγχη της καθημερινότητας και να αλλάξετε για λίγο εικόνες, θα πρέπει να ενυδατώνεστε σωστά καθώς αυτό είναι που θα διατηρήσει την καλή σας διάθεση.

road-bike-hydration-stop

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν για την ενυδάτωση; Επειδή τις περισσότερες φορές ως άνθρωποι δεν θυμόμαστε τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε, παρακάτω θα σας πούμε τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε ώστε να έχετε τα μέγιστα οφέλη από τα υγρά που προσλαμβάνετε.

Δεν θα πρέπει να καταναλώνετε χυμούς φρούτων.

Η κατανάλωση χυμού φρούτων πριν ανεβείτε στο ποδήλατο δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι καλή πηγή υδατανθράκων, αλλά επιπροσθέτως μπορεί μετά από λίγες πεταλιές να σας φέρει στομαχικές διαταραχές. Οπότε για να μην υποφέρετε, αλλά ούτε να «τρέχετε» θα πρέπει να αποφύγετε τους φυσικούς ή μη χυμούς φρούτων πριν βγείτε για ποδήλατο.

Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.

Η ενυδάτωση του οργανισμού ξεκινάει από την προηγούμενη ημέρα και όχι λίγα λεπτά πριν ανεβείτε στο ποδήλατο για προπόνηση ή βόλτα. Η απότομη κατανάλωση υγρών πριν ανεβείτε στο ποδήλατο δεν βοηθάει καθώς όχι μόνο θα έχετε φουσκωμένο στομάχι, αλλά η μεγάλη ποσότητα υγρών μπορεί να σας φέρει και ανακατωσούρες. Για να μην αναφέρουμε πως δεν θα καταπολεμήσετε με αυτόν τον τρόπο τις κράμπες.


Η σωστή ενυδάτωση είναι μια διαδικασία 24 ωρών και όχι μισής ώρας.


hydration-backpack-1

Μην καταναλώνετε παραπάνω υγρά από ότι χρειάζεστε.

Όπως δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε την προπόνηση/βόλτα αφυδατωμένοι, έτσι λοιπόν δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες υγρών. Αυτό το τονίζουμε διότι η αυξημένη κατανάλωση ή υπερ-ενυδάτωση του οργανισμού αραιώνει την φυσική συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα -και όχι μόνο μείωση των επιδόσεων. 

Η σωστή ενυδάτωση ξεκινάει από την στιγμή που θα τελειώσει η προπόνηση/βόλτα σας και συνεχίζεται μέχρι την επόμενη προπόνηση. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνετε όσο βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο και να καταναλώνετε μια-δυο γουλιές νερό κάθε 10-15 λεπτά σε ζεστές συνθήκες ή κάθε 15-20 λεπτά στις πιο δροσερές συνθήκες. Ιδανικά ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 700ml νερού για κάθε μια ώρα προπόνησης.

Previous Article

Δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις μεταξύ flat ή clipless;

Next Article

Steve Peat #lastorders τελευταίο επεισόδιο με τις καλύτερες στιγμές της τελευταίας τετραετίας! (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια