Δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις μεταξύ flat ή clipless;

Author: Χωρίς σχόλια Share:

Δεν είναι λίγες οι φορές που μας έχει τεθεί η ερώτηση «τι πετάλια να χρησιμοποιήσω» από κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την ποδηλασία βουνού. Πολλές φορές βέβαια, αυτή η ερώτηση γίνεται και από άτομα που ασχολούνται χρόνια με την ποδηλασία και αναρωτιόνται μήπως η αλλαγή πεταλιών θα τους βοηθήσει να βελτιωθούν ως αναβάτες.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η άποψη πως χρησιμοποιώντας clipless πετάλια είσαι πιο «σοβαρός» αναβάτης. Εκτός βέβαια και αν είσαι κάποιος επαγγελματίας freerider ή κάποιος που έχει κάνει «όνομα» επειδή είναι πιστός στα flat -βλέπε Sam Hill, Brendan Fairclough. Όλα αυτά είναι λόγια του αέρα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί ότι κάνει να νιώθει άνετος και σίγουρος. Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος ποια πετάλια του «ταιριάζουν» περισσότερο είναι να δοκιμάσει και τους δύο τύπους για αρκετό καιρό.

flat-vs-clipless-shoes

Επειδή πολλοί δεν θέλουν να μπουν σε τέτοιο κόπο, καθώς το να αλλάξει κάποιος πετάλια από flat σε clipless ή και το αντίθετο θα είναι σαν να ξεκινάει να μαθαίνει ποδήλατο από την αρχή. Γι’ αυτόν τον λόγο έγινα εγώ το πειραματόζωο και έκανα την αλλαγή από clipless σε flat! Χρησιμοποιούσα clipless από τότε που ξεκίνησα το ΜΤΒ και μόλις πριν 4 μήνες δοκίμασα για πρώτη φορά flat πετάλια -σε συνδυασμό με τα κατάλληλα παπούτσια.

Μετά από 1300 βουνίσια χιλιόμετρα ήρθε η στιγμή να γράψω μερικά θετικά και μερικά αρνητικά από κάθε είδος πεταλιού.

Flat

flatorspd (1)

  • Μπορείς να πάρεις το ποδήλατο να πας στο περίπτερο ακόμη και με τις παντόφλες!
  • Είναι πολύ πιο εύκολο να περπατήσεις εκτός του ποδηλάτου. Τα παπούτσια για flat πετάλια είναι πιο μαλακά και θυμίζουν πολύ περισσότερο κανονικά παπούτσια, οπότε και είναι πιο εύκολο να περπατήσεις σε πέτρες ή ρίζες.
  • Πτώσεις. Εκτός του ότι πιθανό να είναι λιγότερες είναι και -συνήθως- πιο ανώδυνες καθώς δεν είσαι «κολλημένος» με το ποδήλατο. Επιπλέον πολλές φορές μπορεί να το «σώσεις» καθώς θα βγάλεις πιο εύκολα το πόδι από το πετάλι -μια τέτοια περίπτωση ήταν μια γλιστερή στροφή στο Enduro Days στο Πήλιο!
  • Πιο φιλικά στην λάσπη. Όσο και να διαφημίζουν τα clipless ότι είναι φιλικά στην λάσπη, θα έρθει μια στιγμή που θα μπουκώσουν. Ούτε θα κλειδώνουν, ούτε θα ξεκλειδώνουν. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν πρόκεται να το αντιμετωπίσετε ΠΟΤΕ με τα flat.
  • Μαθαίνεις καλύτερα την τεχνική πάνω στο ποδήλατο. Τα flat σε αναγκάζουν να μάθεις να «πατάς» σωστά το ποδήλατο είτε πρόκειται για στροφές είτε για τεχνικά κομμάτια, σε αναγκάζουν να κοιτάζεις πιο μακριά, ώστε να είσαι πιο προετοιμασμένος για αυτό που έρχεται στο μονοπάτι.
  • Μπορείς να ξεκινήσεις/σταματήσεις πολύ πιο εύκολα. Αυτό αυξάνεται γεωμετρικά σε κάποιο αρκετά τεχνικό σημείο με μεγάλη κλίση όπου με τα clipless μπορεί να παιδεύεσαι αρκετή ώρα μέχρι να βρεις το κούμπωμα και αν πατάς στην κυριολεξία πάνω σε μια «πινέζα».

Clipless

flatorspd (2)

  • Είναι πιο λεπτά. Ακόμη και μερικά από τα πιο ακριβά flat πετάλια, είναι αρκετά πιο μεγάλα και χοντρά σε σύγκριση με τα κλασικά clipless πετάλια.
  • Καλύτερος -λεπτομερέστατος- έλεγχος του ποδηλάτου. Όταν είσαι «κουμπωμένος» με το ποδήλατο μπορείς να αντιδράσεις πιο εύκολα σε κάτι απρόβλεπτο. Μπορείς να τοποθετήσεις τον πίσω τροχό όπου ακριβώς γουστάρεις όπως επίσης μπορείς να τον σηκώσεις πολύ πιο εύκολα χωρίς να έχεις μεγάλη ταχύτητα.
  • Το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν τα πόδια από τα πετάλια σε κακοτράχηλα μονοπάτια. Ας ανησυχούμε για τα υπόλοιπα πράγματα πάνω στο ποδήλατο και όχι για τα πόδια.
  • Υψηλότερη απόδοση κατά το πεταλάρισμα. Μπορεί να υπάρχουν αρκετές έρευνες σχετικά με το πόσο υψηλότερη απόδοση έχουν τα κουμπωτά κατά το πεταλάρισμα, αλλά αν δεν το δοκιμάσεις και μόνος σου δεν θα το καταλάβεις ποτέ. Για να μην αναφερθώ στα τεχνικά κομμάτια ανάβασης όπου το ποδήλατο «πηγαίνει» πλέον μόνο του!
  • Άλματα. Όσο καλή τεχνική και να έχεις με τα flat δεν είναι λίγες οι φορές που νιώθεις αυτή την αβεβαιότητα μεταξύ του πεταλιού και του ποδιού όσο βρίσκεσαι στον αέρα.
  • Πηγαίνεις πιο γρήγορα. Ή έτσι τουλάχιστον νιώθεις!

Ακόμη δεν έχω καταλήξει τι μου αρέσει περισσότερο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ και τα δύο είδη πεταλιών. Έχετε δοκιμάσει να αλλάξετε πετάλια για να δείτε πως θα «αλλάξετε» και εσείς ως αναβάτης;

Previous Article

Bunny hop πάνω σε Lamborghini για ένα στοίχημα! (video)

Next Article

Ενυδάτωση και ποδηλασία. Τι θα πρέπει να προσέχετε!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλια